Hirošima se seća stradalih

I. S.

06. 08. 2019. u 20:56

Хирошима се сећа страдалих

Foto AP

Obeležene 74 godine nuklearnog napada. Nastradalih gotovo četvrt miliona

U HIROŠIMI je u utorak, 6. avgusta obeležena 74. godišnjica od američkog napada atomskom bombom. Na ovaj japanski grad, bačena je 6. avgusta 1945. godine u 8.15, nuklearna bomba nazvana "Mali dečak". Projektil je katapultirao američki avion "boing B-29 superfortres". Na licu mesta ubijeno je ili teško povređeno najmanje 80.000 ljudi. Smatra se da je u naredna četiri meseca od posledica povreda i zračenja preminulo između 90.000 i 166.000 ljudi.

Ceremoniji u Memorijalnom parku u Hirošimi u utorak je prisustvovalo je 50.000 preživelih i potomaka stradalih. Došli su predstavnici 90 zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Veliku Britaniju. Komemoracija je počela minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu.

Pročitajte još - Hirošimu čuvali za atomsku bombu!

- Širom sveta, egocentrični nacionalizam je u usponu, tenzije su do neverovatnih granica pojačane međunarodnim rivalstvom, a nuklearno razoružavanje se zaustavlja - poručio je gradonačelnik Hirošime Kazumi Macuj sa govornice tokom ceremonije i apelovao na vladu Japana. - Pozivam naše lidere da pokažu pacifizam japanskog ustava tako što će pokazati i liderstvo u preduzimanju sledećeg koraka prema svetu oslobođenom od nuklearnog oružja.

Japanski premijer Šinzo Abe je obećao da će Japan raditi kao "medijator između država sa nuklearnim naoružanjem i onima koje ga nemaju".

- Japan želi da služi kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubedi da sarađuju i vode dijalog - rekao je Abe.


ŽRTVE

U AMERIČKOM napadu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine poginulo je više od 140.000 ljudi. Bomba bačena tri dana kasnije na japanski grad Nagasaki ubila je još 70.000. Potom je, predajom Japana, završen Drugi svetski rat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije