Iranska elitna Revolucionarna garda objavila je danas da je oborila "američku špijunsku letelicu" u južnoj provinciji Hormozgan, javili su iranski mediji.


Kako se navodi, bespilotna letelica je oborena kada je ušla u iranska vazdušni prostor u blizini oblasti Kuhmobarak na jugu zemlje, preneo je Rojters.

Iranska agencija IRNA javlja da je bespilotna letelica identifikovana ka "RQ-4 global houk", navodi AP.

PROČITAJTE JOŠ: Tramp: SAD i Francuska se slažu oko Irana


Portparol američke Centralne komande, kapetan Bil Urban, samo je kratko za AP rekao da "nije bilo bespilotne letelice nad iranskom teritorijom".

VOJSKA SAD POTVRDILA OBARANjE DRONA: NEISPROVOCIRANI NAPAD

Centralna komanda vojske SAD (CENTCOM) potvrdila je danas da su iranske snage oborile američki dron, navodeći da se "neisprovocirani napad" dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru, dok iz Teherana upozoravaju Pentagon da ne narušavaju iranski vazdušni prostor, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je bespilotna letelica "RQ-4A Global hok" za nadgledanje mora rano jutros "oborena iranskim raketnim sistemom zemlja-vazduh dok je operisala u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom".

Prema navodima CENTCOM, "iranski izveštaji da je letelica bila nad Iranom su lažni" i radi se o "neisprovociranom napadu na američki objekat za nagledanje u međunarodnom vazdušnom prostoru".

AP prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova Irana upozorilo SAD da ne narušavaju iranski vazdušni prostor, pošto je Revolucionarna garda Irana oborila američki dron.

Poluzvanična iranska agencija Tasnim objavila je saopštenje ministarstva koji je kazao da Iran ne može da dopusti "nezakonite prelaske preko teritorije i upade u svoj vazdzšni prostor bilo kom stranom letećem objektu".

Navodi se da "oni koji su upali snose punu odgovornost" za to što se dogodilo.

TRAMP: IRAN JE NAČINIO VEOMA VELIKU GREŠKU!

Predsednik SAD Donald Tramp danas je putem Tvitera ocenio kao "veoma veliku grešku" iransko obaranje američkog drona, za koje Vašington tvrdi da se desilo u međunarodnom vazdušnom prostoru, a Teheran da se dogodilo iznad teritorije Irana.

"Iran je načinio veoma veliku grešku!", tvitovao je Tramp.

TRAMP: IRANSKO OBARANjE DRONA JE MOŽDA GREŠKA NEKOG KO JE NEMARAN I GLUP

Predsednik SAD Donald Tramp danas je umanjio značaj iranskog obaranja američke bespilotne letelice, rekavši da je možda u pitanju greška nekog ko je prosto "nemaran i glup".

Tramp je novinarima rekao da je jutrošnje obaranje američkog drona bilo "nova brazda" u sve većim tenzijama između SAD i Irana. Nije naveo da li će SAD odgovoriti na taj incident, već je kazao samo: "Saznaćete". Rekao je da ima osećaj da je "general ili neko drugi" greškom oborio dron, ali je dodao da je Iran načinio "veliku grešku".

Bela kuća je kasnije danas pozvala lidere oba doma Kongresa SAD na sastanak sa Trampom kako bi razmotrili tenzije sa Iranom, objavio je Asošiejted pres pozivajući se na dve neimenovane osobe upoznate s pozivom.

Poziv za sastanak upućen je i vodećim demokratama i republikancima u odborima oba doma Kongresa za obaveštajna pitanja i oružane snage.

ZVANIČNIK SAD: OBORENA AMERIČKA BESPILOTNA LETELICA

Američka vojna bespilotna letelica oborena je u međunarodnom vazdušnom prostoru nad Ormuskim moreuzom, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

On je naveo da je u pitanju bespilotna letelica američke mornarice tipa "MQ-4 triton".

Rojters prenosi da za sada nisu poznati detalji, kao ni kada je bespilotna letelica oborena.