PUTIN O „SEVERNOM TOKU 2“: Idemo do kraja

Novosti online

sreda, 15. 05. 2019. u 19:15

ПУТИН О „СЕВЕРНОМ ТОКУ 2“: Идемо до краја

Putin s kolegom Aleksanderom van der Belenom,foto Ap

Moskva veoma ceni to što Beč podržava projekat „Severni tok 2“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka s austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom
Moskva veoma ceni to što Beč podržava projekat „Severni tok 2“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka s austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom.


„’Gasprom‘ i OMV realizuju projekat izgradnje Južnog ruskog naftno-gasnog nalazišta i zajedno učestvuju u izgradnji ’Severnog toka 2‘. Mi u Rusiji veoma cenimo dosledan stav austrijske strane da podrži projekat usmeren na zaštitu energetske bezbednosti evroazijskog kontinenta“, rekao je Putin novinarima.


Predsednik Rusije je naglasio da „Severni tok 2“ odgovara interesima cele Evrope i da se nada da će taj projekat biti realizovan.


„Rusija je spremna da ide do kraja u realizaciji projekta ’Severni tok 2‘“, kazao je Putin.

PROČITAJTE JOŠ: Američki senatori pripremili nacrt zakona protiv „Severnog toka 2“


On je dodao da se nada da su kompanije koje učestvuju u tom projektu svesne svoje odgovornosti prema ekonomijama svojih zemalja.


Osvrćući se na odnos Sjedinjenih Američkih Država prema „Severnom toku 2“, Putin je istakao da su američki pokušaji da se realizacija tog projekta osujeti primer nelojalne konkurencije.


„Što se tiče pokušaja naših američkih partnera da osujete taj ili neki drugi dogovor, ove ili one projekte — reč je o 'Severnom toku 2' i još nekim projektima, mnogo puta smo o tome govorili i hoću još jednom da ponovim: pod izgovorom raznih političkih razloga zapravo se preduzimaju pokušaji nelojalne konkurencije. Ništa drugo iza toga ne stoji", naglasio je ruski predsednik.


Predsednik Austrije je rekao da njegova zemlja i naftno-gasna kompanija OMV ne nameravaju da se povlače iz projekta „Severni tok 2".

PROČITAJTE JOŠ: Gasprom: Turski tok počinje isporuku gasa do kraja decembra


„Austrija nema nameru da se povlači iz projekta 'Severni tok 2', austrijski gasni koncern nema apsolutno takvu nameru, veoma mnogo sredstava su uložili u tu drugu mogućnost za tranzit gasa. Razume se, mi ćemo ostati u tome", rekao je Aleksander van der Belen.


On je dodao da bi, kada bi američki gas bio jeftiniji od ruskog, odnos prema tom pitanju možda mogao da se promeni.


Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Nemačke. Novi gasovod će prolaziti kroz teritorijalne ili isključive ekonomske zone zemalja koje se prostiru duž obala Baltičkog mora — Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.


(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije