Saudijski novinar i dopisnik „Vašington posta“ Džamal Hašogi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu prilikom tuče sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage, a prenose saudijski mediji.

„Preliminarna istraga slučaja Hašogi je pokazala da je on mrtav. Razgovor između Hašogija i ljude sa kojima je imao sastanak u konzulatu kraljevine u Istanbulu dovela je do svađe i tuče, što je dovelo do njegove smrti“, navodi se u saopštenju saudijskog tužioca.

„Istraga je još u toku i uhapšeno je 18 Saudijaca do sada“, dodao je on.

U međuvremenu, savetnik Kraljevskog suda Saud el Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni su sa svojih pozicija.


TRAMP: HAPŠENjE ZA SMRT KAŠOGIJA "DOBRA PRVI KORAK"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je saopštenje Saudijske Arabije o hapšenju osumnjičenih za smrt novinara Džamala Kašogija "veliki prvi korak" i da će sa Kongresom raditi na odgovoru SAD.

"Saudijska Arabija nam je veliki saveznik, ali ovo što se dogodilo je neprihvatljivo", rekao je Tramp i istakao da su hapšenja "veliki prvi korak - tek prvi, ali veliki", prenosi AP.

Tramp je to rekao u izjavi novinarima u Arizoni nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija saopštila da je saudijski novinar i dopisnik "Vašington posta" Džamal Kašogi ubijen u "tuči pesnicama" u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Na pitanje novinara da li smatra verodostojnim objašnjenje Saudijske Arabije o Kašogijevoj smrti, Tramp je odgovorio potvrdno.

Američki predsednik je naveo da, pre nego što odluči o daljim koracima, namerava da razgovara sa saudijskim princom prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

POSLANICI I SENATOR LINDZI GREJEM SUMNjAJU

Istovremeno, na Kapitol hilu, poslanici među kojima i Trampov saveznik, senatora Lindzi Grejem, izrazili su sumnju u saudijsku verziju događaja, koja se umnogome razlikuje od one koju su izneli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.

"Prvo nam je rečeno da je Kašogi navodno napustio konzulat i negirana je bilo kakva umešanost Saudijske Arabije. Sada, kažu da je izbila tuča i da je on ubijen u konzulatu, a sve bez znanja princa prestolonaslednika", napisao je Grejem na Tviteru.

Demokratski senator Tim Kejn naveo je na istoj društvenoj mreži da je saudijsko objašnjenje o ubistvu novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u "tuči koja je krenula po zlu" - uvredljivo.

"Pošto se Trampova administracija neće suprotstaviti ovom zlodelu, Kongres mora", napisao je on.

Bela kuća je sinoć saopštila da će SAD pomno pratiti međunarodnu istragu o Kašogijevoj smrti i založiti se za pravdu koja je "pravovremena, transparentna i u skladu sa celokupnim propisnim procesom".

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u konzulat, nakon čega su turski mediji tvrdili da je tamo ubijen i raskomadan, a Saudijska Arabija je te navode sve vreme negirala.

Američka agencija opisuje Kašogija kao istaknutog novinara i višedecenijskog insajdera s kraljevskog dvora koji je pisao kolumne u kritičkom tonu o princu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu i upravljanju kraljevinom dok je živeo u samonametnutom egzilu u SAD.

On je 2. oktobra u saudijski konzulat u Istanbulu otišao po dokumenta za planirano venčanje sa turskom verenicom.

GUTEREŠ DUBOKO UZNEMIREN ZBOG SMRTI KAŠOGIJA

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je "duboko uznemiren" potvrdom Rijada da je saudijski novinar Džamal Kašogi mrtav, rekao je portparol UN.

Gutereš je pozvao na "brzu, temeljnu, transparentnu" istragu okolnosti Kašogijeve smrti i zatražio utvrđivanje odgovornosti onih koji su u to umešani, prenosi Rojters.