Britanska premijerka Tereza Mej je večeras, dolazeći na samit lidera EU u Briselu, poručila da je dobar napredak postignut kako u dogovoru o povlačenju Velike Britanije iz EU, tako i u razgovorima o budućem partnerstvu.

"Nadam se postizanju dogovora koji svi žele i koji će biti i u interesu Velike Britanije i EU", poručila je Mej u Briselu.

Ona je naglasila da timovi obe strane i dalje naporno rade kako bi se rešila i preostala otvorena pitanja, kao što je pitanje "zaštitnih mera" koje sa odnose na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

PROČITAJTE JOŠ: Bregzit, razvod bez dogovora

"Svi želimo dogovor i možemo ga postići radeći zajedno, intenzivno u narednim danima i nedeljama. Sada je vreme za njegovo postizanje", poručila je Mej.

Rešenje dogovora o razlazu omogućiće nastavak razgovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije, zaključila je Mej.

PROČITAJTE JOŠ: POSLE ODLASKA VELIKE BRITANIJE: EU priprema "plan B" za Bregzit

Planirano je da britanska premijerka predstavi kolegama iz EU svoje viđenje trenutna pozicije Londona u pregovorima o izlasku Britanije iz Unije i o tome kako ih nastaviti.

Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savet, ostavljajući 27 lidera zemlja članica da tokom večere razgovaraju o pozicijama EU u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.