Prva izraelska svemirska letelica koja bi trebalo da sleti na Mesec biće lansirana u decembru, najavila je danas Inicijativa SpejsIL.

Izraelski mediji prenose da je planirano da letelica sleti na Mesec 13. februara, nakon dvomesečnog putovanja.

Inicijativa SpejsIL (Space IL) učestvuje u Gugl takmičenju da se prizemlji prva privatno finansirana svemirska letelica bez posade na Mesec.

Pročitajte još: Japan u orbitu lansirao najmanju raketu na svetu (VIDEO)

Izgradnja letelice počela je 2013. godine u saradnji s izraelskom Aeronautičkom industrijom. Biće lansirana na raketi "Falkon 9" koju je izgradila SpejsX (SpaceX) kompanija Ilona Maska.

Odvojiće se od lansirne rakete na visini od 60.000 kilometara iznad Zemlje i ući u orbitu koja će se postepeno širiti dok letelicu na zahvati Mesečeva teža.

Biće to kako je rekao Ido Antebi, direktor SpejsIL, najmanja letelica koje je ikada sletela na Mesec.

Pročitajte još: RAKETA REKORDER: Sojuz poslao 73 satelita u orbitu

Prečnik joj je dva metra, a metar i po je visoka. Težiće 585 kilograma pri lansiranju, a pri sletanju 180 kilograma pošto će potrošiti veći deo goriva.

SpeijsiL se nada da će Izrael biti četvrta zemlja na svetu posle SAD, Rusije i Kine koja će poslati svemirski brod na Mesec.

Inicijativa osim tehnološkog dostignuća ima za cilj da podstakne interes za svemir i nauku među Izraelcima, posebno mlađim genearcijama i orahbri ih da studiraju tehničke nauke i matematiku.

SpejsIL osnovala su 2010. tri mlada inženjera da učestvuju u takmičenju pod sponzorstvom Gugla, koje je prvobitno predviđalo nagradu od 20 miliona dolara za prvu grupu takmičara koji bi prizemljili letelicu na Mesec.

Letelica će imati i naučnu misiju da otkrije tajnu magnetizma stena na Mesecu. To se radi u saradnji Naučnom institutom Vajcman u Rehovotu.