Bugari poslali NATO na Srbiju

V. N.

10. 01. 2012. u 20:59

Nadežda Nejinski, bivša ministarka Bugarske, priznala da je u Sofiji skovan "srpski plan" protiv Albanaca. Analitičari izmislili razlog NATO intervencije

NADEŽDA Nejinski, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, priznala je da je sagu o "Operaciji potkovica", početkom 1999, neposredno pre rata na Kosovu, smislila vlada te države, i da je taj "srpski plan" ona, ne zalazeći u verodostojnost podataka, predala nemačkim i NATO zvaničnicima.

- Dokument nazvan "Operacija potkovica" načinila je bugarska vlada, iako je rezerve o njegovom sadržaju izrazila obaveštajna služba naše zemlje - rekla je u dokumentarcu „Tajna istorija plana „Potkovice“ privatnog bugarskog kanala, BTV, Nejanska. - Dala sam nemačkom ministru spoljnih poslova Joški Fišeru, odnosno NATO-u izveštaj bugarske vlade u kome se jasno navodi da je postojao plan "Potkovica", brižljivo pripreman od strane obaveštajnih službi u Srbiji - rekla je Nejanski, koja je sada poslanik u Evropskom parlamentu.

Pre Nejanske, istinu o tome da je "Potkovica" iskovana u Bugarskoj utvrdili su nemački obaveštajci. Njima se nije verovalo, jer se smatralo da hoće "da operu ruke" od čitave te afere, koja je od početka bila nameštena.

Nejinski nije rekla kada je taj dokument predala Fišeru, ali iz nemačkih izvora se saznaje da se to dogodilo par sedmica pre početka operacije vazdušnih udara protiv Jugoslavije.

"Operacija potkovica" jedna je od najkontroverznijih epizoda u ratu na Kosovu 1999. godine. Najpre zbog toga što nikada nije dokazano postojanje tog plana. On je izmišljen da bi se utišali protivnici rata, pre svega u Nemačkoj.

Bivša bugarska ministarka spoljnih poslova je, takođe, rekla da je vlada u Sofiji tokom 1999. godine dala NATO-u izveštaj, iako su obaveštajne službe upozorile da ne mogu da potvrde informacije.

Dokument "Operacija potkovica" prvi je javnosti predstavio tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping, koji je 7. aprila 1999. godine tvrdio da je nalaz obaveštajnih službi krunski dokaz Miloševićevog plana za etničko čišćenje Kosova, koji je NATO dve nedelje ranije krenuo da spreči, podsetio je u utorak RTS.

Šarping je ovaj dokument izneo javnosti, uprkos jasnim upozorenjima nemačkih obaveštajaca da ne postoje dokazi da je taj dokument autentičan, kao i da dolazi iz krajnje sumnjivih izvora, ali da je sjajno poslužio kako bi se marginalizovali svi protivnici intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Osim bugarske ministarke, plan je ministrima država članica NATO-a "distribuirao" i austrijski ministar spoljnih poslova Volfgang Šisel, pa se i Austrija našla u centru kontroverzi u vezi sa ovim dokumentom.

- Podaci koje je dao nemački ministar odbrane o jugoslovenskim snagama bezbednosti su netačni i protivrečni svim dostupnim informacijama koje su s tim u vezi - rekao je tadašnji austrijski ministar odbrane Verner Faslabend u leto 1999. godine u odgovoru na pitanje parlamentaraca o "Operaciji potkovica".

PROIZVOLJNA MUĆKA BUGARSKIH ANALITIČARA

DOKUMENT koji je bugarska obaveštajna služba nazvala "Operacija potkovica", proizvod je "analize događaja iz januara i februara 1999. godine koju su načinili bugarski obaveštajni analitičari". Dokument je nastao na osnovu izveštaja Posmatračke misije OEBS-a, prema kojima su se jedinice srpskih snaga, neposredno pre početka rata, nalazile na obodima Kosova, što je bugarske analitičare i navelo na naziv "Potkovica".

Bugarske nalaze analizirala je i nemačka obaveštajna služba BND, odnosno odeljenje "FS II 3", koje je Bon izvestilo o tome da se pregledom događaja na terenu može zaključiti da "nema znakova početka ozbiljnije operacije protiv OVK" - kako su rekli za internet-portal RTS-a nemački obaveštajci.

Nemački obaveštajci ocenili su tada da će OVK pokušati oprobanom taktikom "udari i beži" da isprovocira srpske snage na ozbiljne akcije koje bi rezultirale razaranjem i pokretanjem talasa izbeglica, kako bi se izazvali vazdušni udari NATO-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (129)

ГС

10.01.2012. 21:25

Текст је у реду,али наслов не одговара истини.НАТО би напао Србију и да им Бугари нису предали поменути документ.

laki

10.01.2012. 22:13

@ГС - Potpuno se slazem ,ti krvoloci samo traze razlog.A to se vidi svugde po svetu gde cak i ne ginu Amerikanci vec oni koji zele njihovo drzavljanstvo

MatijaBG

10.01.2012. 21:27

NATO je na Srbiju poslao Slobodan Milosevic,onaj isti koji je odbio Rambuje ,jedan savrsen plan, po kojem bi cak i vojska ostala na Kosovu.... Milosevic je prkosio svetskim silama, a koliko znam Rusija i kina bese suzdrzane..... Srbija je nastupila po paroli BOLJE RAT NEGO PAKT i popila samar za sva vremena. Sve ce biti ispravljeno nasim ulaskom u NATO uskoro!

Radman

10.01.2012. 22:32

@MatijaBG - Eh, MATIJA! Nisi stvarno Matija, vec ostrasceni protivnik Slobodana Milosevica koji bi doveo "Milosrdnog andjela" na svakog ko drugacije misli. Pa zar ne shvatas, ni sa ove vremenske distance, da je plan ubvijanja Srbije odavno bio skovan?

pera

10.01.2012. 22:46

@MatijaBG - Dečko za takve kao što si ti važi ona narodna do podneva mrze ...... Ja bi vama poručio da vas niko ne drži i prisiljava da ovde živite. Brate mi smo glupi i seljaci šta ćete vi sa nama idite u taj zapad koji je idealan i rešite svoj problem što sad mi moramo vama da smetamo.

momo

10.01.2012. 22:48

@MatijaBG - Dečko ti ili ne živiš ovde, ili treba da odeš negde gde će ti biti lepo. Ako nisi zadovoljan životom koji imaš, ne moraš svoje frustracije da iznosiš i da siluješ ovaj website. Ako ti je nato mio, idi lepo pa se prijavi u njihove jedinice, i idi ratuj za njihove ideale po bliskoištočnim i azijskim državicama. Mojne više da morališeš i soliš pamet, jer nekad treba ćutati i ne pokazati koliko imaš gluposti u sebi.

xy

10.01.2012. 23:16

@MatijaBG - Sjasi vise covece..Ne znas ni gde si supalj, a znas kakave su se politicke igre tamo negde igrale.

miraculix

10.01.2012. 23:55

@MatijaBG - poshto je matija shiptar, logicno je da tako pishe. a inace se postavlja pitanje,kakve koristi ima od nashe shtete.

Ната

11.01.2012. 09:24

@MatijaBG - Ваљда ћеш и ти ускоро научити да напишеш нешто како треба. А можда и нећеш! У сваком случају забележићемо ти ово као покушај да си хтео нешто да напишеш.

djordje5656

11.01.2012. 14:09

@MatijaBG - samo vi odgovarajte na njegove komentare to ga čini sretnim, pustite ga jer kad se nedira marnje smrdi,Pa zar ne vidite da je bolestan i u glavu i donji deo leđa /zna se zašto ne smem reći moderator će mi izbrisati komentar/

tosa

10.01.2012. 21:32

Sve vise se otkriva pozadina podvala zapada prema Jugoslaviji! jos dugo godina ce se ovakvi planovi otkrivati, koji dokazuju da je izvrsena agresija na Jugoslaviju, koja to nije nicim zasluzila.

Lala

11.01.2012. 05:59

@tosa - Pravis se TosaKako nije zasluzila?A Samoupravljanje, pa Socijalizam, pa Nesvrstanost , ne treba ti vise nabrajati.

makedonac

11.01.2012. 02:03

@IRAc - Pa očekujte žene od Bugara. Car Dušan je bio oženjen Jelenom koja je bila bugarka, ćerka bugarskog cara.

PIROCANAC

11.01.2012. 13:27

@IRAc - Izmedju bugara i makedonaca nema nikakve razlike,to Srbi znaju.

pera

10.01.2012. 21:42

A sta ocekivati od bugara? Uvek su nam zabijali noz u ledja.Lepsi smo od njih pametniji smo od njih. Mi govorimo nasim jezikom. A oni govore njima tudjim jezikom.jos uvek mlate glavom levo - desno umesto da kazu: da. To im je u genima, znamo ko su I ofakle su.

Beogradjanin

11.01.2012. 00:20

@pera - Dečko, Mi Srbi smo Bugarima oteli sve istočno od linije Kriva Planaka-Ohrid u balkanskim ratovima iako smo prethodno potpisali da ce to biti linija razgranicenja. O kakvim ubodima sa ledja ti pricas?

S

11.01.2012. 01:15

@pera - Nismo mogli da im otmemo ono sto im nikada nije ni pripadalo.Druga stvar,ispada da je Bugarska premijerka prevarila jadni i naivni NATO da nas bombarduje?Gluposti i budalastina nevidjena!

Zoran

11.01.2012. 07:40

@pera - Nekada je B."Čorba" pevao pesmu:-O,kako je lepo biti pglu! Čitajte knjige i bićete obavešteni.

ЂЏЉЖЧШЗ

11.01.2012. 07:47

@pera - Бугари су доласком на Хелмско полуострво населили територију срба који су староседеоци овде.Илири су срби, сармати такође....итд..... Лаоник Халкокондил каже Срби су народ најстарији то поуздано знам.

vlada

11.01.2012. 08:14

@pera - Sta smo bre mi njima oteli, da li si ti normalan? Jes' da si beogradjanin al to nije tacno! Oni su to izgubili, jer su bili na pogresnoj strani u ratu!

NOVOSADJANIN

11.01.2012. 09:55

@pera - Da da pa i tvoj beograd smo uzeli od ugara a Novi Sad itd..koje gluposti ljudi pisu

Jeremija

10.01.2012. 21:53

Izgleda da se i Bugari menjaju nekoc nebi ni to priznali. E Bugari, sta ste de ste, nekoc smo bili sile poluostrva, dva carstva slovenska. Sad kao da vas nema, uzeo vas nemacki mrak.

MilosBg

10.01.2012. 22:36

@Jeremija - Ne znam sto cudite toliko kad i stara narodna kaze" Ako pocne rat i ne znas na koju ces stranu, udri po Bugarima i neces pogresiti". Bugarska je kroz istoriju prevrtljiva koliko i Hrvatska, samo malo pritvornija.

Ne verujem

10.01.2012. 22:08

kako je ovo nepismeno napisan text. Tri puta sam ga procitao i dalje mi nije jasno ko je kome sta i kako...

Petar

10.01.2012. 23:03

@Ne verujem - Tekst nije potpuni. Izostavljeni su neki podaci da se odmah bi znalo.

ddime

10.01.2012. 22:23

NATO-u bugari trebaju samo kad im neko treba da obavi prljavi posao, kao sto je slucaj sa Kosovom. Inace ko njih smatra faktorom koj bi "poslao NATO na Srbiju"?

Petar

10.01.2012. 23:37

@MM - Bilo uvjek tako u povjesti, ali su Bugari uvjek tako onda poslali Turce Jugoslavenima u "ledja" u Austriju i u Njemačku, gdje su pridonjeli kroz produktivnost razvoju ekonomije i zato je Bugarska toliko siromašna, jer Austrija i u Njemačka su tehnološki muzej u usporedbi prema drugim silama.

dejan

11.01.2012. 00:15

@MM - Pa ne slazem se bas. Svati Sava je posle Srba najvise voleo Bugare. Dokazano. Ovde nije stvar Bugara, vec podmetacine Natove agenture.

Matori

11.01.2012. 01:42

@MM - Bugari iz vremena Svetog Save nisu sto su i ovi danasnji. Tuska okupacija je ucinila svoje.

Mile

11.01.2012. 03:39

@MM - Bugari su ne nasom Zeljom , Veciti Neprijatelji. Sa njima smo ratovali vise nego sa svim ostalim narodima Zajedno, jer su uvek hteli da otmu Srpsku Zemlju. Pogledajte u Wikipediji , Englesko izdanje gde Ocigledno Bugari, tvrde da 40 % stanovnistva Srbije cine nekakvi Torlaci koji su u stvari Bugari. Niko iz Srbije ovo ne Demantuje i tako ceo svet cita da u Srbiji, Bugari cine Vecinu Stanovnistva, jer osim tih Torlaka postoje i pravi Bugari plus nekakvi Bugari u Vojvodini.

Bojan

11.01.2012. 06:59

@MM - Dejana procesljaj malo skoriju istoriju a ne drevnu(sveti sava itd) pa ces videti da su jedino oni(ili jedni od redjih) koji su napali Srbiju bez objave rata, mucki sa ledja-"2 balkanski rat" ,

Dejan

11.01.2012. 11:04

@MM - Pa i u novijoj istoriji mi smo krenuli na Bugare 1885 godine kao agresori, tako da nisu samo Bugari zabadali noz u ledja. Kralj Milan je vodio agresorski rat kada smo porazeni na Slivnici. To je bio rat direktno upad u bugarsku teritoriju, maltene do Sofije.

Dani Kovac

10.01.2012. 23:16

Citatt: "Operacija potkovica" jedna je od najkontroverznijih epizoda u ratu na Kosovu 1999. godine. Najpre zbog toga što nikada nije dokazano postojanje tog plana. On je izmišljen da bi se utišali protivnici rata, pre svega u NemačkojKomentar: Dokazi etnickog ciscenja na Balkanu nisu na papiru, vec u glavama vodja vojni, paravojnih, i akademski krugova Srbije, a dokazi xu: jedna Srbska manjina u BiH od oko 30% stanovnika poseduje 50% BiH, , isti pokushaj i sa Koaovom..

Atanasije

10.01.2012. 23:32

@Dani Kovac - Vec u martu 2000 god. je javnosti u S.R. Nemackoj obelodanjeno da je za povod i s time u vezi legitimaciju napada na SR Jugoslaviju koristena monstruozna izmisljotina tkz. plan poktovica, koja je sacinjena u kuhinjama Nemacke i Bugarske vlasti. Glavni kreatori su bili Rudolf Sarping (ministar odbrane), Jozef Joska Fiser (ministar inostranih poslova) i pukovnik Karl Gunter von Kajdasci (generalstabova sluzba). General Hajnc Lokai i tv magazin Panorama su javno rasklinkovali ova 3 velika zlocinca.

zong

10.01.2012. 23:45

@Dani Kovac - E gle Dani, imamo tu komad zemlje da poklonimo, dole prema Madjarskoj. Jesi zainteresiran? Slusaj, i na Kosmetu i u toj takozvanoj bosni smo bili prvi i zato je to NAAASSSEEE. Bas i da samo 2 Srbina zive! Jel sada sve jasno?!

Pedja Doboj

11.01.2012. 00:17

@Dani Kovac - Dani Kovac , naso si dobru stvar za poredjenje , sa Srbskom manjinom idt. Ja cu ti to malo slikovitije objasniti , u telekomu Srbije ili bilo koje firme ili bilo cega je vlasnik 50% taj i taj , recimo Kina , a nema ni jednog kineza. Tako smo mi Srbi u BiH vasnici okolo 70% zemlje , a sto smo se slozili sa 49% to je prinudno rjesenje do dolaska boljih vremena.

milan f

11.01.2012. 01:55

@Dani Kovac - nemci i bugari su naši istorijski najstariji neprijatelji ! Kao da neznamo ?!

2fast

11.01.2012. 10:00

@Dani Kovac - G Dani. Ne poseduju 50% jer su izgubili Brcko i siroku okolinu. Sem toga, zahvaljujuci Dodikovoim "privrednim cudima", Srpska svakih 10 godina gubi 10-tak % stanovnistva (videti zadnji popis), a prirodni prirastaj je negativan (jer ih vecina dolazi u majcicu Srbiju). Tako da ce za 50-tak godina ova pokrajina u BiH fakticki nestati. Ako je do tada ne uniste tuzbama za odstete zbog ratnih zlocina i genocida.

NOVOSADJANIN

11.01.2012. 10:35

@Dani Kovac - Dragi prebrzi ,tzv.federacija ima iste tendencije pogledaj malo .takozvana jer je polovina hrvata ne oseca svojom,svi srbi ,vidi standard u sarajevu ,auto puta 36km ,ljude oko kontejnera,itd.A sto se tuzbi za ostetu tice srbi ce to platiti federaciji cim turci plate za 500 godina paljenja Srbije i srpskih drzava.

Katarza

11.01.2012. 10:48

@Dani Kovac - @ čuj zongi , ima li komad zemlje di Srbi nisu bili prvi , možda je i Kolumbu keva bila Srpkinja , možda i Amstrongu pa možete proglasiti nekakvu krajinu ili republiku na mjesecu ili da se okanete ćorava posla i teorija zavjere sad kad je omjer u zadnjim ratovanjima 0:5 kontra Srba i njihove politike "Srbski grob - Srbska zemlja" .

Suvi

11.01.2012. 13:48

@Dani Kovac - @Katarza Pa mi gubimo ratove zato sto za vase ratove ratuju drugi. Sta se desilo sa hrvatskom,bih dok nije dosao nato,to isto i na kosovu...Mi gubimo ratove ali vi(muslimani,hrvati,siptari) gubite ljude...

milan popovic

11.01.2012. 00:18

Odgovaran na kometar na SDani Kovac koji jejako opasan i tendeciozan.On je Kovac sto znaci Hrvat i kaze da Srba kojih ima 30% a poseduju 50% BIH.Medjutim zasto Gospodin KOvac ne kaze da je Italija posle II svetakog rata morala da preda celu Dalamciju i ostvrva Jugoslaviji zbog ucesca u genocidu nad Srpskim narodom znaci to je bilo obestecenje SRPSKOM NARODU a ne Hrvastkom.Gospodin Kovac zaboravlja da su Hrvati dobili nagradu za genocid iz II svetskog rata preko srpskih zrtava.

Rado

11.01.2012. 00:20

Dragi moji Srbi, Milosevic je bio vrag naseg naroda i Ruski spiun koga su prodali Nato. On je kriv za sve posledice a ne Nato.

Dragi

11.01.2012. 01:21

@Rado - Rado, Milošević je bio američki špijun, a zavrbovali su ga kada je radio u SAD. Ne zaboravi kako je imao prisne odnose i kako je verovao Amerima, a čak je i Jovici Stanišiću naredio da razvija više nego prisne odnose sa CIA-om.Kada je video da gubi američku podršku za vlašću, tada se okrenuo Rusima, a dao im je i ostatke srušenog "nevidljivog" aviona kako bi zadržao svoju šansu da ne izgubi vlast i glavu!

goran

11.01.2012. 02:06

@Rado - rado ti ne \nas gde si suplja a kamoli da prichas i dajes komentare o politici i milosevicu eto ti ga tadic pa neka ga vrati i ne lupetajte vise

Dragan

11.01.2012. 00:51

Imao sam prilike poodavno da uzivo gledam sokantnu politicku diskusiju na Kanadskoj TV u kojoj je ucestvovao sa Americke strane i general Vesli Klark a sa Kanadske strane vrhunske Kanadske diplomate i politicki analiticari. Ameri su bili jasno optuzeni da su pripremali i trenirali Albanske teroriste za upad na Kosovo pre rata, da je izbeglicki cirkus pazljivo planiran, kao i napad NATO pakta. Sve je bilo deo plana, to svi znaju. Vesli Klark je bio van sebe od besa. Sve ostalo je propaganda.

S

11.01.2012. 01:12

Znam licno Bugare koji su bili dobrovoljci na Kosovu i u Bosni,kao i oni koji su 99` odrzavali i organizovali proteste u Sofiji protiv bombardovanja SRJ i uloge Bugarskih vlasti u svemu tome.Njih licno znam i u njih imam 100% poverenje,ali nikada u njihove politicare-prodane duse.Zahvaljujuci njima,Bugarsku ceka ista situacija na Rodopima sa Turcima,kao sto smo imali i mi na Kosovu sa Siptarima.Nazalost,to isto mogu da kazem i za nase politicare.Poenta - ne poistovecujte narod i politicare.

Pedja

11.01.2012. 11:16

@S - Samo zavoravljas da su i politicari morali dodju od nekud.Ako nisu iz naroda,odakle su?Da ih nisu donele rode?Jednostavno,kad si u narodu imas jednu tacku gledista,ali kad si na visini,na visini zelis i da ostanes,pa se te tacke gledista radikalno menjaju...

crni

11.01.2012. 03:20

od ovog plana sto ja msilim da nije billo u papir negu u glavima nekolikoj ljudi, doslo do drugog plana i to sve jednostavno,pogledajte kartu(sliku) samo okrenite 100 grada potkovicu, jer vam jasno sada ...nista nije bilo spontano sve je bilo planirano i sa ciljom,ali na zalost pogresan plan i katastrofalan,da smo potpisali u rambujet danas serbska vojska bi billa u kosovu, i 90 posto albanci priznavali drzavu serbiju,sada izgubilismo sve i moramo da priznamo kosovu u nekij nacin kao komsije,

nikad nato robom

11.01.2012. 03:28

Citajte braco i sestre Srbi i Srpkinje i pamtite. Ucite svoju decu i decu svoje dece ko su nasi neprijatelji. NATO je najveci neprijatelj srpskog naroda koji stoji u istoj ravni sa nacistickom Nemackom. Lobirajmo po svetu, pricajmo prijateljima, pisimo po forumima, unistavajmo bilo kakvo prisustvo ove pogani u Srbiji i bilo gde Srbi zive. Bugari su samo deo tog mehanizma kao i ovi nesretni siptari ko MatijaBG koji rovare po nasim forumima.

rodja

11.01.2012. 06:09

Otac nacije bugarske je Frans Depere jer se postavio ispred Stepe Stepanovica posle Solunskog fronta.. Za sva nedela koja su cinili i po sumadiji srpskoj nejaci, trebalo je da sa svojim carem uvezenim iz nemacke, dobiju zasluzeno.

ЂЏЉЖЧШЗ

11.01.2012. 07:42

Само да се зна да Бугари нису словенски народ, само се служе нашим језиком. Такође ни прави хрвати (они који нису срби католици), хрвати су авари. Тако да нема са њима приче о Словенству

Pedja

11.01.2012. 11:09

@ЂЏЉЖЧШЗ - Nauci malo bolje istoriju,pa se vrati da lupas komentare.

cam

11.01.2012. 08:34

gotovoje gotovo doso je kraj,trebalo je da dozivi slobodu i ostali, malo vas je bombardovao trebalo jos vise da bombardiraju, da dozivite strah jos duze, i da znate da postoji bog. nemate sta dase vezete za ruse,

nidzo50

11.01.2012. 10:17

@cam - cam potrazi psihijatra, jer jedan normalan covek nikada tako nesto nebi rekao.Bombardovati nekoga tako kukavicki 78 dana i na silu pokoravati narode kao sto vidimo Irak Libija ko je sledeci . Za ove Hitler je bio mala beba.

Jazon

11.01.2012. 09:01

Sve je ovo netacno! Jedina tacna stvar je u ovom clanku da je Nemacka jednako NATO! P.S. Zlocinacka germanska sila je bila resena da se osveti Srbima za poraze njihovih vodja Kajzera u Prvom ratu i Hitlera u Drugom ratu. I to je jedina istina! sve ostalo su naklapanja...

Simic Dragan

11.01.2012. 09:04

Evo kakav smo mi narod samo da bijemo po politici i damo kome krivicu a ne da resavamo aktuelne probleme ,a sto se tie bugara ne vrede ni veliko slovo da im stavimo ljigavi bili i ostali !

Djole

11.01.2012. 09:06

Eto zašto je Sandžak i Istok Srbije najnerazvijeni deo i sada i nekada. Pa tamo žive narodi koji su spremni da ti nabiju nož u leđa i to je i Tito znao i zato nije dao da se taj deo Srbije razvija!

srcesandzaka

11.01.2012. 10:15

@Djole - ti pojma nemas sta govoris Josip Broz Tito je u svim knjigama napisao da je navise volio Bosnu i Sandzak zajedno sa njom i Tito je sacuvao Autonomiju Sandzaka ... A to sto je Milosevic sve razarao mislim pokusao ali mu nije uspelo u tim planovima da razrusi .... Nadji jedan dokument gde je Tito rekao da nije da da se Sandzak razvija pogledaj koliko je bilo fabrika industrije itd A to govore samo oni ljudi koji mrze druge nacije a zovu se srbomrsci E VIVA NATO pozdrav LUKSEMBURG

ops

11.01.2012. 13:37

@Djole - U pravu si Tito je uvek radio za Albansku stvar. Istorija je to pokazala..

pera

11.01.2012. 09:08

@Beogradjanin, da u pravu si: Zaboravio sam da je bugarska teritorija bila od Vladovostoka do Lisabona pa su im zli Srbi sve to uzeli u paketu sa Krivom Palankom i Ohridom.

Petar

11.01.2012. 09:26

Pozivam sve da pogledaju ovaj film http://www.weightofchains.com/Dokumentarac o raspadu Jugoslavije, ratovima, Kosovu, Srebrenici...po mojoj licnoj oceni, jako objektivan film u kome nisu Srbi i Milosevic jedini krivci za sve ;)

Petar

12.01.2012. 11:28

@Petar - A ovih 11 misli da jesu Srbi i Milosevic krivi za sve?! Bravo, znaci Novosti citaju i nacionalne manjine sa Kosova.

dejan

11.01.2012. 11:15

@ss - Sram te bilo. Vidis za razliku od tebe Sveti Sava je bio pametniji pa je izabrao Bugarsku za drugu domovinu, a i Car Dušan je izabrao Bugarku za ženu, a zatim i Kralj Jovan Vladimir, spisak je inače dugačak.... Nikola Pašić je pobegao u Bugarsku kad mu je Srbija uskratila gostoprimstvo.A ti ss hvala ti na gluposti.

Tuta Bugarin

11.01.2012. 12:43

@ss - Pošto si se lepo izlupetao evo ja ću da ti pomognem Car Dušan jeste uzeo Bugarku za ženu i to tek posle bitke kod Velbužda 1330 u kojoj je Srpska vojska razbila Bugare ko Bugarsku skupštinu i ubila im cara taj brak je bio deo vazalskog ugovora koji su Bugari morali da ispune.Pašić jeste posle bune Timočke 1883 pobegao u Bugarsku to je logično jel je od Austrijskih agenata dobio novac i u Bugarskoj organizovao puč i pokušao da sruši ustavni poredak Srbije.

dejan

11.01.2012. 13:01

@ss - Vidis kako je tacno sve sto sam rekao. Samo da te podsetim, da je Car Dusan kao Car mogao da ozeni koga hoce... Mogao je da bira, a ne da bude potcinjen, jer nije on bio porazen nego Bugari su bili porazeni. Tako da su bugari bili vazali. Obrces cinjenice.

Crni

11.01.2012. 13:17

@ss - Gde ste vi videli rata bez Turaka? Nista bez njih... ahhahahhahahahah

iwi

11.01.2012. 13:25

@ss - Sine Deki, ovo što je napisao ss nije njegova misao, već reč naših dedova. I istinita je 100%

sin deki

11.01.2012. 13:54

@ss - Sine iwi, jedan od tih nasih dedova koji je udarao na bugarima komitskim cetama bio je Kosta Pecanac koji ih je dobro tukao i Makedoniji, a i spalio je bosilegrad. Ipak kasnije se on promenio u drugom svetskom ratu kada je sacuvao mir u Juznoj Srbiji. Nije bilo represalija 100 za jednog ako sto je bilo u severnijim krajevima. To je zato sto ih on nije napadao u stilu udri na bugarina neces pogresiti, nego je odabrao drugaciji metod od onog sto je nekada primenjivao u Toplickom ustanku.

norvezanin sa kosova

11.01.2012. 09:49

Ne znam sta bugari pricaju ali znam da sam 6 aprila 1999 uz pretnjom smrcu morao da napustim stan u Pristini .Od 10 aprila 1999 godine do danas zivim u Norveskoj.

sola

11.01.2012. 11:46

@norvezanin sa kosova - da nisu ti siptari bili nebi video nista dalje od kosova, trazite pomoc na rts,a dobijate nove kuce i namestaj i jos trazite, trebate da uzmete siptare za kumove

kosovar

11.01.2012. 11:51

@norvezanin sa kosova - verovatno ti je mnogo lose u norveskoj pa od 99 do danas zivis tamo iako se rat zavrsio odavno

Bozho

11.01.2012. 11:01

Zdravo svima , ja zhivim u Bugarske, ali imam rodbini u Srbiju. Moram da kazem da sve shto je na zapad iz Bugarske je bolje nego shto je na iztok. Volim Srbija za to shto nie htjela da prihvati shto zapad je zeleo da u4ini sa njom, i ja kao hris4anin sum sa svim hris4anina, bez obizra dali su oni Grci, Srbi, Makedonci i tako dalje. Mi kao hris4ani treba da 4uvamo svoje da budemo jedan do jedan. Na zalost ne misle tako ovi politi4ari i mnogi ljudi ovde u Bugarsku. Puno je izdajnika .

Pedja

11.01.2012. 11:13

"nema znakova početka ozbiljnije operacije protiv OVK" - pa i da ima znakova OVK je naoruzani pokret na,tada,SRJ teritoriji,po bilo kojoj konvenciji vojska je imala sasvim legitimno pravo da intervenise i da ih zbrise sa lica zemlje. Ali ja prosto ne mogu da verujem oko cega se mi prepiremo.Drzava nam se raspada,korupcija i nepotizam vrve sa svih strana,a mi pricamo o 1999. zaboravite na KiM i da nam ga neko sad "ljubazno" vrati imali bi samo glavobolje od njega,cuvajmo ono sto je ostalo..

MIle

11.01.2012. 11:27

Bugarsku državu je stvorila carska Rusija koja se raspala. Zatim su se okrenuli Austro-Ugarskoj koja je nestala. Posle malo zatišja Bugari se okreću Hitleru i on gubi. Slede Rusi i Varšavski pakt koji nestaje. Sada su pohrlili u EU ili četvrti rajh i on će nestali. Buragi su narod za zaobilaženje.

Beogradjanin

11.01.2012. 12:04

Od Bugara nista novo...kao sto su napali Srbe sa ledja 1913., 1915., 1934., 1941., tako su i 1999. ponovo sami, a verovatno u saradnji sa Hrvatima (taj plan se u originalu zvao "OPERACIJA POTKOVA") udarili na Srbe...bilo bi sramotno kada bi bili ljudi, ovako su samo BUGARI...

bole

11.01.2012. 13:08

@Beogradjanin - Al Vam nije bilo sramtno kad je 2007. godine 600 000 Srba letovalo na bugarskom primorju. Tada vam ja bilo lepo da dodjete u Bugarsku da letujete.

Zlatko

11.01.2012. 12:52

U većini komentara se poistovećuju loša bugarska vlast sa bugarskim narodom. To je pogrešno. Osvrnite se oko sebe pa će vam biti jasno o čemu govorim.

braca

11.01.2012. 14:19

@Zlatko - Da, u pravu si. Isto kao sto "nasa" vlast nema veze sa narodom Srbije, ne postuje zelje vecine i slicno, tako ni jedan narod na svetu ne treba poistovecivati sa njihovim vlastodrscima, narod je obmanut, niko ga nista ne pita! ! politicari su najvece zlo na svetu! Svi!

Nada Banja Luka

11.01.2012. 12:54

Ko je izvrsio atentat na kralja Aleksandra, Bugari i Hrvati sa ostalim fasistima. Dovoljan dokaz kakav im je kod, nazalost jesu hriscani pravoslavni ali mi se gade. Bila sam u Bugarskoj jos dok su bili pod Rusima, sta su radili Makedoncima koji su tamo zivjeli to je strasno. Ti ljudi nisu smjeli da se izjasnjavaju kao Makedonci, svoje pjesme su tiho slusali i pjevali u stanovima licno sam bila gost

Pera kojot

11.01.2012. 13:13

@Nada Banja Luka - Pa tacno je to Nado. Na zalost i Bugari su imali gresaka u svojim politickim koracima.Ipak ne bi se to desilo od Bugara da smo mi ispostovali sporazum sa Bugarima od pre 1913 kada smo obecali da ce linija razgranicenja ici linijom Kriva Palanka - Ohrid. Obecanje kad se da, ono bi trebalo da se ispuni. Znam da je posle bila prica da zbog protivljenja Evrope da se Srbiji da Albanska obala, taj sporazum sa Bugarima gubi smisao.... ali kad das nekom obecanje i potpis, budi covek pa ispostuj....

Mile

11.01.2012. 18:02

@Nada Banja Luka - KOjote pa kakvu si ti to Bugarsku Laznu Istoriju Ucio ? Bugari su Prekrsili dogovor , nisu sadejstvovali sa Srpskom vojskom koja je Sama Razbila Celu Tursku Vardarsku Armiju, Bugari su se trkali za Solun i zakasnili, a celu Armiju suprotno dogovoru uputili u Trakiju. 2. Po izbijanju Srpske Vojsku na Jadransko more , Austrija upucuje Ultimatum da se Srbija povuce ili ce napasti. Po ugovoru su Bugari trebali da Svom Armijom pomognu Srbiji ali su Odbili. Zar nije vise nego Glupo misliti da samo

Mile

11.01.2012. 18:07

@Nada Banja Luka - Treba da Izvrsava odredbe ugovora, a da druga moze da ga Krsi kako Zeli. Posle toga Dolazi do Izrazaja Bugarsko Prokletstvo. Imali su Teritoriju Duplo Vecu nego sto je Sadasnja Bugarska. Cela Egejska obala do Soluna, U Turskoj do samog Istambula i 1/4 Vardarske Makedonije. To im je bilo Malo i Mucki svom Silom Napadaju na Srpsku Armiju na Bregalnici i manjim snagama na Grke kod Soluna. Gube u oba napada rat , i u kontri Nasa Armija zauzima 1.4 Makedinije, Grci pola Egejske Obale, Turci vracaju

Mile

11.01.2012. 18:09

@Nada Banja Luka - Do Jedrena a Ruminija im uzima Dobruzdu. Ne ispalti se biti Proklet i Zeleti mnogo. Posle Izgubljenog I svetskog rata gde su napali Srbiju i pocinili Genocid nad Srpskim Narodom, gube 3 grada koji Pripadaju nama i celu Egejsku obalu. To je prava Istina i Istorija a ne ta tvoja Bugarska Propaganda.

Montenegro

11.01.2012. 13:56

Bugari (a i Grci) tvrde da ne postoji srpska pravoslavna crkva - i da je to izmiljotina.Slicno sada tvrdi SPC (srpska pravoslavna crkva) za Makedonce i njihovu crkvu (MPC) kao i Crnogorce i njihovu crkvu (CPC). Ko je ovdje kriv ??? Izgleda da se sve na kraju vraca i sve se placa - sa debelim kamatama.

MarkoBG

11.01.2012. 14:30

@Montenegro - Lupas......Posle BPC(Bugarske) SPC je druga po starosti slovenska Crkva na svetu. I pored BPC, GPC(Grcke) i RPC(Rumunske) SPC je jedina priznata Pravoslavna Crkva na Balkanu. Sekte poput MPC i CPC ne postoje i nisu priznate. Cak je i Sveti Otac iz Vatikana ovo rekao 2008.

Dandy

11.01.2012. 14:04

Do sada su u srpskoj nacionalistickoj histeriji bili krivi svi a najvise Amerikanci (USA) i Evropska Unija. Ne bi se zacudio da se iza Bugarske nalazi "bratska" Rusija. Oni su uvek sve u duetu radili.To i danas rade iako je Bugarska clanica NATO-pakta i Evropske Unije. Davno je receno "Medju drzavama nema prijateljstva nego samo ekonomskih interesa".

Zemunac

11.01.2012. 14:15

Eto priznanja,sada lepo da ih tuzimo i ove sto nerazbiraju i celu Evropu i USA,da plati za sve sto je uradila,nekoliko stotina milijardi zlatnog Gadafijevog Dinara da nam plate (vrednost Gadafijevog Dinara priblizno 3 Funte) i svakom povredjenom takodje da se nadohnadi steta,e tada cemo biti drzava i tada necu razmisljati da radim u inostranstvu.Glavu gore,docice vreme kada ce biti ponos biti Srbin!!!

krstivoje

11.01.2012. 14:23

To od bugara uopste ne cudi,nisu oni nista izmisljali ,oni su samo prekopirali svoj plan etnickog ciscenja turaka njih preko 300-hiljada na koji evropa nije uopste reagovala,znaci bugari imajuci u praksi dokazano iskustvo samo su to poturili kao srpsku potkovicu,a to su oni koji su to od njih primili veoma dobro znali ali im je u smislu gebelsovske propagande to odgovaralo.Imperator je ovim nasim prostorom protutnjao kao bajazit i sada svi prezivljavamo te posledice.

HogarHorrible

11.01.2012. 20:56

@krstivoje - Bugari su iselili preko 300-hiljada turaka ali su zaboraili da se granice sa Turskom i da ovih ima skoro 80 miliona...

MEXO

11.01.2012. 14:55

Sve su to Svabe narucile od Bugara,a sa ciljem da okupiraju dio Srbije.Bugare su zato primili u EU, a Svabe gospodare Kosovom.Bojkotirajte robu i proizvode iz Njemacke da ne finansiramo njihovu okupaciju Kosova.

deki

11.01.2012. 15:30

Eh,da je samo u pitanju plan"potkovica" ,ima mnogo slicnih planova koje sve treba razotkriti jedan po jedan,i to pocev O Reganove dozvole za rusenje Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije.U svakom slucaju ocekujte jos ovakvih izvestaja.Srusice se Nato kula zavere od karata.

Umnjak

11.01.2012. 19:44

@deki - Jugoslaviju nije srušio nikakav regan nego sitne prodane duše i budale s ovih prostora.

SRBIN CG

11.01.2012. 15:41

Kako se god zvale sve njihove operacije,nasa osvetnicka ce se sigurno zvati kristalna noc!!!!!! Od sada pa za 1000 godina vraticemo sto je nase,milom ili silom!

mirko

11.01.2012. 15:47

Ja bugarima nikad ne verujem kroz istoriju se pokazalo ko su i kakve pretenzije imaju prema Srbiji pravoslavci možda jesu ali prijatelji nikad

belka

12.01.2012. 02:44

@ mirko - Bugari oduvek bile prodate duse i najveci izdajnici pravoslavne vere......nikad im verovati.

lolzinjo

11.01.2012. 15:49

Sad je svima valjda jasno zasto nas NEMACKA NE ZELI U EU !!! Zasto zele Kosovo i da imaju veoma velki kapital dole samo mi to ne znamo ... E zato lepo kazemo zbogom jEvropo !!!

njemac albanac

11.01.2012. 20:18

epa doslo vreme i vi da znate staje istina ste ste hteli vi da radite na kosovo pa kako vi pisite za 1000 god ce da vartimo onno sto je serbsko ali ja mislim daje serbsko sa karpate tamo idite alnaci su prie krista su tu i to vi znate dobro jos majke placaju jos deca neznaju desu ocevi kakav ste vi narod srbijo

Amon Ra

11.01.2012. 20:36

Bugari nemaju tu intelegenciju da smisle takav plan, neko ga je smislio, a oni su revnosno odradili posao.

ivan

12.01.2012. 03:53

Ostacemo bre ljudi i bez jedne travke! Pa ove nase glavesine sve bre rasturise...Ko bre kovao planove potkovice kopita i repove... unapred se zna sta ce biti za 5 godina i ko ce biti na vlasti...svi rade zajedno i svako ima deo. i opet ce biti isto.... sad je kososvo...a sta je sledece... vojvodina sa madjarskom?

Бранко Стеванович

26.03.2013. 09:25

Nama nikada bugari nisu bili prijatelji, samo neprijatelji. Uvek ce biti protiv nas, i uvek sa nemcima.