KOLONA IZGAŽENA TENKOVIMA: Zločin nad srpskim prognanicima kod Topuskog - kako je Hrvatska prikrivala svoja nedela u "Oluji"

Novosti online

06. 08. 2022. u 08:30

KAKO su tada pisale "Večernje Novosti", oko 32 hiljade srpskih prognanika sa područja Topuskog i dalje je stojalo na tamošnjim cestama, skrhano glađu i žeđu, ali i zločinima Hrvatske vojske!

КОЛОНА ИЗГАЖЕНА ТЕНКОВИМА: Злочин над српским прогнаницима код Топуског - како је Хрватска прикривала своја недела у Олуји

Tanjug

Iako je tada pristup tom mestu bio zabranjen novinarima, od ljudi koji su tuda prošli tim putevima ili su se izvukli iz zbega, doznale su se stravične priče.

Na mnogim mesta u koloni dugoj nekoliko desetina kilometara vladao je krš, lom i zadah smrti. Očevici su tvrdili da je tu tužnu kolonu izgazio srpski general Mile Novaković prilikom bežanja sa Petrove gore. Tu su verziju interpretirali i hrvatski mediji, uvek samo sa jednim vidljivim ciljem da dokažu da je dramatičan položaj srpskih izbeglica posledica odluke njihova rukovodstva da beže, a uz sve to, rukovodstvo ih je na području Topuskog izgazilo tenkovima.

Foto: Novosti

Tenkovske orgije na topuskoj cesti ostavile su groblje ljudi, njihovog sirotinjskog imetka, pregažene traktore. U celoj toj priči o srpskim tenkovima koji gaze srpsku izbegličku kolonu imala je jedna velika rupa – Mile Novaković je prošao tim putem, ali dva dana pre formiranja izbegličke kolone! Drugim rečima kolona je najverovatnije i pregažena srpskim, ali zarobljenim tenkovima.

Međutim hrvatska policija je mislila da umanji i broj izbeglih Srba, tvrdnjama da ih nema više od 90 hiljada. Istina je da ih nije bilo manje od 240 hiljada.

Hrvati zaboravljaju svoja ranija zlodela – da su iz „oslobođene Hrvatske“ u četiri godine rata proterali više od 360 hiljada Srba, a u Hrvatskoj ih je živelo pre rata ukupno oko 810 hiljada!

Priča o 90 hiljada srpskih izbeglica ispričana je tada i u Zagrebu, predsedniku Međunarodnog odbora Crvenog krsta, Korneliju Samarugi, a Tuđman je tada isticao kako se tih dana u jednom trenutku u Hrvatskoj našlo milion izbeglica ispred srpskog terora.

BONUS VIDEO:

POGROM SRBA IZ KRAJINE: "Oluja" - zločin bez kazne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)