SVEDOČENJE NAŠE NAJMLAĐE POSLANICE O STRAHOTAMA "OLUJE": Samo ovo parče neba i zemlje, koje se zove Srbija, najsigurniji je dom za nas Srbe

Tanjug

04. 08. 2022. u 13:49

JEDNA od najmlađih poslanica u parlamentu Srbije Sanja Lakić imala je manje do dve godine kada je sa porodicom, zbog akcije "Oluja", izbegla iz okoline Zadra, a danas kaže da to najveće etničko stradanje Srba posle Drugog svetskog rata ne sme biti zaboravljeno, kako se više nikada ne bi ponovili tako krvavi dani.

СВЕДОЧЕЊЕ НАШЕ НАЈМЛАЂЕ ПОСЛАНИЦЕ О СТРАХОТАМА ОЛУЈЕ: Само ово парче неба и земље, које се зове Србија, најсигурнији је дом за нас Србе

Printscreen/Instagram

Svim narodima na Balkanu potrebni su mir, saradnja, stabilnost, poručila je Lakićeva i naglasila da je ponosna na taj srpski narod koji se iz pepela podigao i sagradio nove živote.

Danas su mahom to uspešni i srećni ljudi, dodala je Lakićeva, koja, iako nema lična sećanja na kolone izbeglih i prognanih, jer je tog avgusta 1995. bila beba, dobro pamti sve što je usledilo nakon progona - siromaštvo, redovi, Crveni krst ...

"U ratu nikom ništa ni lepo, ni dobro ne može da se desi, pa su teška sećanja svih Krajišnika na te dane rata, progona i izbegličkog života", kaže Lakićeva, čija je porodica u Beogradu napravila novi dom.

"Posle svega, sigurno znam da je samo ovo parče neba i zemlje, koje se zove Srbija, najsigurniji i najlepši dom za nas Srbe", rekla je Lakićeva.

Naglašava da danas na čelu Srbije imamo odličnog državnika, koji otvoreno govori o svim zločinima koji su se desili srpskom narodu, za razliku od godina kada im je bilo zabranjeno da pokažu razmere krajiške tragedije, kada se ćutalo, izvinjavalo, zaboravljalo.

"Danas Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem govori glasno o najvećem etničkom čišćenju posle Drugom svetskog rata - Oluji", navela je Lakićeva koja je, kako dodaje, na svakom koraku govorila o položaju srpske zajednice u regionu.

"Činila sam to i u prethodnom mandatu, a nastaviću i dalje", rekla je poslanica i naglasila koliko je značajno govoriti o tim teškim, najtežim danima tokom Oluje koja je trajala od 4. do 7. avgusta 1995. godine.

Važno je da govorimo o svim stradanjima kako se više nikada ne bi ponovili tako krvavi dani, navela je Lakićeva i podsetila da Srbija nikada više nije pomagala srpsku zajednicu u regionu nego danas.

Dodala je da se zahvaljujući našoj zemlji pomažu svetinje SPC u Slavoniji, sve od Dalja do Jasenovca.

Podseća da su nakon zemljotresa pomagali svakog čoveka na Baniji i Kordunu.

"Kroz 20 dana srpske porodice će dobiti nekoliko kuća u najviše porušenom selu Majske poljane, kao donaciju uspešnih beogradskih preduzetnika i Fondacije Gnezdo. Mislim da smo im, posebno u poslednje dve godine, pokazali da je njihova matica tu za njih", kaže Lakićeva koja je jedno od više od 60.000 dece izbeglih ih Hrvatske zbog vojne operacije Oluja.

Upravo ona od 2017. godine redovno organizuje posete i letnje škole za srpsku decu iz Hrvatske, od Kašica i Islama Grčkog preko Uzdolja, Krnjaka do Vukovara.

Kroz različite programe koje je pokrenula prošlo je više od 250 dečaka i devojčica, iz 23 sela i grada širom Hrvatske, od Dalmacije do Slavonije.

To je prilika da deca uče o svojoj tradiciji, kulturi i istoriji.

Lakićeva kaže da je posebno raduje što su neka od te dece iskoristila stipendije Vlade Srbije za srpsku omladinu iz regiona i nastavljaju studije na srpskim univerzitetima.

Naglašava da će i u novom sazivu Skupštine Srbije nastaviti da se primarno bavi srpskom zajednicom u regionu, kroz delovanje u Odboru za dijasporu i Srbe u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)