Sunce idealan izvor energije u ratnim i ugroženim zonama

Tanjug

četvrtak, 11. 10. 2018. u 18:28

Сунце идеалан извор енергије у ратним и угроженим зонама

Shutterstock

Jeftino, pouzdano i neosvojivo, Sunce bi moglo biti idealan izvor energije u mnogim ratnim zonama i oblastima pogođenim prirodnim katastrofama

Jeftino, pouzdano i neosvojivo, Sunce bi moglo biti idealan izvor energije u mnogim ratnim zonama i oblastima pogođenim prirodnim katastrofama, pa humanitarne agencije razmatraju mogućnost da skupa goriva zamene - solarnom energijom, piše Rojters.

Agencija navodi da su, iako tehnologija još nije dovoljno napredovala da bi ta zamena bila u potpunosti održiva, neki solarni projekti već u pripremi na terenu, a humanitarni radnici očekuju da će uslediti i mnogi drugi.

"U 90 odsto slučajeva operišemo na mestima na kojima solarne energije ima u izobilju", kaže Per-Erik Erikson, inženjer u medicinskoj humanitarnoj organizaciji Lekari bez granica (MSF).

PROČITAJTE JOŠ: Solarni paneli štede i zarađuju

Da bi se izbegli logistički izazovi i prekomerni troškovi, solarna energija bi svakako bila veoma dobro rešenje u većini projekata, objašnjava Erikson.

Rojters dodaje da se tradicionalna goriva mogu koristiti kao oružje, kada ih se ektremisti dokopaju, a mogu se prodavati i na crnom tržištu.

Uz to, potrebno je prelaziti ogromne razdaljine da bi se gorivo dostavilo spasilačkim kampovima, što povećava troškove i čini još krhkijim hmanitarni sektor, koji je ionako pod teškim pritiskom, dok, s druge strane, Sunce sija u većini oblasti u kojima humanitarci rade.

Istovremeno, obnovljivi energetski izbori, kao što je solarna energija, ključni su za smanjenje emisija gasova koji menjaju klimu i održavanje rasta temperature planete do 1,6 Celzijusovih stepeni.

U ovonedeljnom izveštaju Međuvladinog panela UN za klimatske promene navodi se da bi obnovljiva energija trebalo da obezbeđuje od 70 do 85 odsto električne energije do 2050. godine kako bi temperatura ostala u granicama porasta do 1,5 stepeni, u poređenju sa oko 25 odsto koliko obezbeđuje trenutno.

Inženjer Talal Kanan kaže da je, na primer, raspoređivanje oko 500 solarnih ploča kako bi se energijom snabdele bolnice u ratom zahvaćenoj Siriji prošle godine bilo logičan način da se održi funkcionisanje zdravstvenog sistema zemlje.

Mnoge humanitarne grupe rekle su Fondaciji Tomson Rojters da već sprovode neke projekte zasnovane na solarnoj energiji, ali priznaju da bi potpuni prelazak na čistiju energiju moglo da traje godinama, jer bi, između ostalog, za to trebalo obezbediti specijalno znanje.

Jedna od najvećih prepreka je, međutim, skladištenje prekomerne obnovljive energije u dovoljno velikim baterijama, navodi više humanitarnih agencija, među kojima neke objašnjavaju da tehnologja baterija nije mnogo napredovala.

Ipak, Erikson iz MSF-a je uveren da će tehnologija napredovati i da će napori u cilju korišćenja obnovljive energije ojačati u narednih pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije