ЧИТАВА планета се окреће обновљивим изворима енергије. Тренд савременог друштва подразумева конзумирање соларне енергије, а то значи бесплатно напајање кућних апарата уз помоћ сунчевих зрака.

Уложени новац преко смањених рачуна враћа се за неколико година. Ко се одлучи да купи, мора да одабере између неколико типова различитих панела. Постоје кровни системи соларне енергије. Они се по правилу инсталирају на крову куће и са само неколико сати дневног допуњавања од сунчевих зрака, могу да задовоље електричне потребе дома. Ови велики соларни системи су прилично скупи и не могу их сви приуштити. То је разлог зашто постоје мање варијанте, које могу да напајају електричне телефоне, лаптоп рачунаре, телевизоре и електричне машине.

У Марадику код Инђије саграђена је прва породична кућа која је апсолутно енергетски аутономна, захваљујући соларној енергији.

- На сваки квадратни метар земље Србије, дневно падне у просеку око четири киловат-часа сунчеве енергије. Лако се израчуна колико ће инсталирани соларни панели да произведу енергије. Ту наравно мора да се рачуна да је степен искоришћења панела око 20 одсто - каже Милорад Ранчић, конструктор ове куће.

Према његовим речима, Сунце нам даје топлотну и фотонапонску енергију. Топлотна долази од Сунчевог зрачења топлоте, захваљујући његовој релативној близини земље.

- Фотонапонску или електричну енергију, добијамо тако што сићушне честице-фотони, које такође емитује Сунце, падају на соларне ћелије и из њих избијају електрони. Попут лоптица билијара. Тако добијамо електричну енергију коју можемо одмах користити или је сместити у акумулаторе - објашњава Ранчић.


Прочитајте још - Соларни панели економичнији од црепа


Он је на своју кућу од 200 квадрата, поставио 60 фотонапонских панела снаге 15 КW. За потребе куће користи пет киловата, а вишак, преосталих десет испоручује енергетском систему Србије. Ранчићева кућа има могућност да ноћу и у зимском периоду има довољно соларне енергије.

- Соларне куће су инвестиције које веома брзо враћају новац. Цена уградње оваквог фотонапонског система је око 1.200 евра по киловату. Просечна кућа дневно троши око пет киловата, то значи да је потребно уложити 6.000 евра. Ако инсталирате још 10 киловата вишка, добили сте соларну кућу, која не само да не троши већ и доноси приходе од око 470 евра месечно - објашњава саговорник "Новости".


СИЛИЦИЈУМ БОЉИ

ВЕЛИЧИНА соларног панела обично зависи од просечне потрошње горива и снаге и износа сунчеве светлости у кући. Обично постоје две врсте соларних панела на располагању у продаји - то су плоче направљене од кристалног силицијума и панела од аморфног силицијума легуре. Они направљени од силицијума легуре су боља опција јер су лакши, издржљивији, тањи и много ефикаснији. Људи са ниским буџетом, могу купити половне соларне панеле који коштају много мање него нови.