TROJICA radnika jednog preduzeća iz Kalifornije rešila su da se obogate tako što će krasti i prodavati avokado. Oni su u periodu od nekoliko meseci uspeli da otuđe ogromnu količinu voća, vrednu 300.000 dolara, prenosi Los Angeles Times.

- Dosta su traženi. Svi vole avokado i on je bitan proizvod ovde u Kaliforniji – objašnjava policijski narednik Džon Franki.

Karlos Čavez (28), Karim Leblan (30) i Džozef Valencuela (38) uhapšeni su pod sumnjom da su izvršili veliku pljačku avokada (engl. GTA).

Oni su iskoristili promenu načina distribucije voća u svom postrojenju kompanije “Mission Produce”. Ranije su mušterije dolazile na vrata po svoje voće, ali su prema novom sistemu počele kućne isporuke. Dosta ljudi nije bilo obavešteno o tome, pa su svejedno dolazili po svoje gajbice vredne 50 dolara. Lopovi bi tada, umesto pune cene, naplaćivali 20 do 30 dolara u kešu.

Ovaj jednostavan plan ipak nije mogao večno da traje pa su kupci vremenom postali sumnjičavi i prijavili čudno ponašanje. Računovođe su takođe primetile da nešto ne valja, a “krunski dokaz” je bio snimak sigurnosne kamere.

Avokado je u zadnje vreme postao jako popularan u SAD, pa su i cene u skladu sa tim porasle. Iako nije saopšteno koja je količina ukradena, jasna je matematika kriminalaca, a o svojim greškama imaće vremena da razmisle, verovatno iza rešetaka.