Светски познати осмех Мона Лизе "није био прави" када ју је Леонардо да Винчи насликао, показују нова истраживања.

Њен несигуран осмех показује да је био усиљен док је позирала легенди италијанске ренесансе пре више од 500 година, кажу научници, пише британски "Сан".

Чувени портрет је једно од од уметничких дела о којима се најчешће дискутује, делом захваљујући нејасном изгледу субјекта портрета.

Сада амерички тим тврди да је коначно решио мистерију након што је анализирао асиметрију загонетног осмеха.

Главни аутор др Лука Марсили, неуролог са Универзитета Синсинати, објаснио је да резултати показују да се срећа изражава само на левој страни.

"Према неким утицајним теоријама емоционалне неуропсихологије, ми смо овде протумачили асиметрични осмех Мона Лизе као неоригиналан, за који се, такође, мислило да се дешава када субјект лежи", рекао је Марсили.

Прочитајте још - Мона Лиза на 170 квадратних метара хотелског зида

Мона Лиза је заинтригирала човечанство још од њеног настанка негде између 1503. и 1506. године.

Неки људи мисле да је она срећна, а други да је тужна.

Др Марсили и колеге замолили су 42 добровољца да процене које од осећања изражавају две измењене слике њеног осмеха - једна слика леве стране у огледалу и друга слика десне стране.

Тридесет девет испитаника или 92,8 процената рекло је да лева половина показује срећу, док ниједна није осетила да је то приказано на десној страни.

Уместо тога, 35 је изјавило да је на десној страни израз неутралан, пет израз гађења и два да показује тугу.

Истраживачи, међу којима је и др Лућиа Рикиарди са лондонског универзитета Сент Џорџ, такође истиче да мишићи горњег дела лица на слици не изгледају да су покретни.

Код правог осмеха мишићи се подижу, а око очију скупљају.