Ministarka kategorična: Republika Srpska će preduzeti korake, ako se ne odblokira novac MMF-a

Novosti online / R. S.

četvrtak, 28. 05. 2020. u 16:18

Министарка категорична: Република Српска ће предузети кораке, ако се не одблокира новац ММФ-а

Zora Vidović

Ministarka finansija Zora Vidović kazala je da će Republika Srpska preduzeti određene korake ako Centralna banka BiH ne donese odluku o deblokadi novca od aranžmana BiH sa MMF-om

Ministarka finansija RS Zora Vidović kazala je danas, nakon sednice Vlade RS, da će Republika Srpska preduzeti određene korake ako Centralna banka BiH ne donese odluku o deblokadi novca od aranžmana BiH sa MMF-om.

Ona je dodala da će se sačekati sednica Upravnog odbora Centralne banke BiH (CBBiH), a ako se “ništa ne pomeri sa mrtve tačke”, Srpska će preduzeti korake i o tome se konsultovati sa pravobraniocima.

Aranžaman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom iznosi 330 miliona evra, a Srpskoj treba pripasti 244 miliona KM. Procenat je 37,5 odsto za Republiku Srpsku, 62,5 odsto FBiH i jedan odsto Distriktu Brčko.

- Nismo smatrali da će biti ijedan problem. Obećali su nam iz MMF-a da će najkasnije do kraja aprila sredstva biti na računima. Već više od mesec dana sredstva stoje sredstva u Centralnoj banci BiH, a kamate teku za oba entiteta. Mi smo nekoliko puta tražili da se taj problem reši. Poslali smo instrukciju CBBiH za dio sredstava koji pripada RS - rekla je Vidović.

Ona je rekla da se „iz određenih stranaka“ traži da Savet ministara BiH sada donosi novu odluku.

- I FBiH traži svoja sredstva i poslali su instrukciju. Zaista je nerazumljivo gde je onda problem. Možda bih rekla da se politika tu upetljala - navela je Vidović .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije