Idemo na više testiranja bližih i daljih kontakata zaraženih i sada prelazimo na taj kineski sistem - napadamo virus, a ne da virus napada nas, izjavio  je Vlado Đajić direktor UKC RS.

U poslednja 24 sata u RS zabeležena su 24 slučaja pozitivna na virus korona, 13 u jutarnjim i 11 u popodnevnim satima. Direktor UKC RS Vlado Đajić  kaže kako su u ovom trenutku na UKC i 22 pacijenta pozitivna na virus korona i desetak suspektnih pacijenata za koje se čekaju rezultati testiranja:

-Samo jedan pacijent je vitalno ugrožen, jedan je na respiratoru i nismo imali umrlih. Pravimo rezervne kapacitete koji nisu u ovom centralnom bloku i želja nam je da infekcija ne uđe u centralni blok i da liječimo i pacijente koji nisu zaraženi na najbolji način,poručio je Đajić.

Dodaje kako se proširuju bolnički kapaciteti.

-Obezbedili smo već 115 i sada obezbeđujemo još negde oko 150 dodatnih kreveta na donjoj,staroj lokaciji,a pravimo i dve nove operacione sale, pravimo intenzivnu jedinicu za hirurške pacijente sa 11 respiratora. Ovih dana kupili smo novih 11 respiratora i moram da kažem da imamo dobru koordinaciju sa predstavnicima vlasti, kaže Đajić.

ZABRANjENO OBRAČUNAVANjE ZATEZNIH KAMATA

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o neobračunavanju zateznih kamata u vreme epidemije virusa korona. Republički štab za vanredne situacije preporučuje Mješovitom holdingu "Elektroprivreda Republike Srpske", Matično preduzeće AD Trebinje i svim davaocima komunalnih usluga i telekomunikacionih usluga u Republici Srpskoj, uključujući i IPTV, da prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge za mart, april i maj 2020. godine ne obračunavaju zatezne kamate,saopšteno je iz Vlade RS.

Republički štab za vanredne situacije donio je i zaključak o dodeli novčane pomoći opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta i udruženju građana, koje u okviru svog rada imaju javnu kuhinju za najugroženije građane.

Novčana sredstva, u ukupnom iznosu od 49.000 KM, dodjeljuju se u svrhu nastavka rada javnih kuhinja u toku vanredne situacije i biće raspoređena Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka, Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Bijeljina, Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Bileća, Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Vlasenica, Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Teslić, Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Trebinje i  Udruženju građana "Mozaik prijateljstva" Banjaluka.