ODLUKE u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ubuduće treba da donosi šestoro sudija - po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka, bez tri stranca. Ovo je suština zakona kojim je predviđen odlazak stranih sudija i izbor domaćih, a koji priprema Banjaluka.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništava BiH, rekao je u četvrtak u Istočnom Sarajevu, na sastanku srpskih predstavnika koji rade u zajedničkim institucijama, da nema usvajanja odluka u Predsedništvu, Parlamentu BiH i Savetu ministara sve dok se ne reši pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda.

- Dakle, radiće svi predstavnici RS, ići će na sednice, na službena putovanja, ali na sednicama neće biti odluka - objasnio je Dodik.

Govoreći o sastanku sa američkim ambasadorom u BiH, na kojem su se čule i pretnje, Dodik je naglasio da je "američka politika u BiH u poslednjih 20 godina bila antisrpska, degradacija srpskih nacionalnih interesa, afirmacija bošnjačkih interesa:

- To je priča o Bosni koja teži da bude unitarna. Ambasador je rekao da oni imaju "crvene linije", mi smo rekli da je naša "crvena linija" odluka Ustavnog suda. A, onda je ambasador izneo da će on uraditi nešto ako nešto bude urađeno. Imam pravo da kažem da je to pretnja. Mi nikome ne pretimo, samo tražimo da očuvamo naša prava.


Pročitajte i: Dodik sazvao hitan sastanak posle pretnji američkog ambasadora: SVI SRBI na funkcijama dobiće instrukcijeOdgovarajući na pitanje novinara - da li je moguće uvođenje sankcija njemu i još nekim zvaničnicima Srpske, Dodik je rekao da u Banjaluci nikada nije čuo za tu priču:


- Očigledno vi u Sarajevu stalno prizivate neke sankcije. Neka uvodi ko šta hoće. Ovo je kolektivna odluka RS i od toga nećemo odustati.

U Sarajevu je Dodiku upućeno i pitanje kada će prestati da proizvodi veštačke krize, na šta je odgovorio:

- Oteli ste nam 90.000 hektara zemljišta i kažete da je to veštačka kriza. Ona će prestati kad nestane BiH.


RUSIJA: NEUMESNO SPOLjNO UPLITANjE

AMBASADA Rusije u Sarajevu saopštila je u četvrtak da je vreme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi "neumesnog spoljnog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma".

- To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako moraju da se ponašaju i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda - stoji u saopštenju.