U galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba umetničkih i zanatskih dela namenski rađenih za potrebe snimanja serije "Nemanjići - rađanje kraljevine".

Za potrebe serije ručno je urađeno 800 kostima i nekoliko hiljada rekvizita, umetničkih dela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spasenskog.

Postavku autora Petra Đinovića, direktora Galerija RTS, čine originalni kostimi, naoružanje, zastave, delovi nameštaja izrađeni kao rekviziti za snimanje prvog serijala o srednjovekovnoj srpskoj dinastiji - Nemanjićima, a prema njegovim rečima, posebno zanimljiva je bila izrada mačeva.

Pročitajte i: "Gradić iz bajke": Britanski Telegraf svrstao Trebinje među 10 gradova koje treba posetiti u 2020.

- Ima dosta kostima, dosta rekvizita, a posebno bih izdvojio mačeve. U razgovoru sa gospodinom koji je bio zadužen za taj deo, saznao sam da je on došao do crkvenih zapisa o tome kako se to nekada radilo, i onda se tih zapisa i držao.

On je čak napravio kovačnicu istovetnu onoj iz tog vremena, otkopavao rudu, kalio, kovao i gledao da sve napravi što vernije i na istovetan način - istakao je Đinović.

EKSPONATI Detalj sa izložbe "Nemanjići"

Ono što on posebno ističe je zanimljivost same izložbe, odnosno želju da se duhovnost tog vremana približi mladima.

- Verovatno nisam u potpunosti uspeo, ali mi je želja bila iskrena, da mladim ljudima skrenem pažnju na taj period ovim zanimljivim eksponatima, na period Nemanjića u kojem je nastala država sa crkvom. Ta duhovnost je veoma važna. To je posebno vreme, iz kog se razvijalo srpsko društvo - naglasio je Đinović.

PONOSNI Đinović i Skočajić
Postavku rekvizita iz serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" u galeriji Kulturnog centra posetioci mogu da pogledaju do 29. februara.

Mač iz serije Nemanjići

SNIMANjE U TREBINjU

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" snimana je i u Trebinju.

- Za mene je zadovoljstvo što je grad Trebinje bio domaćin i tokom snimanja dela igrane serije, ali još važnije je da smo okupljeni ovde i da imamo priliku da uživamo u ovakvoj večeri - rekla je Slađana Skočajić, zamenik gradonačelnika Trebinja.