Snježana Novaković Bursać: SNSD je loša meta za moguće ucene

Novosti Online / S. M.

27. 01. 2020. u 14:48

Сњежана Новаковић Бурсаћ: СНСД је лоша мета за могуће уцене

Snježana Novaković Bursać - foto RTRS

Snježana Novaković Bursać ocenila da odugovlačenje Predstavničkog doma da potvrdi odluku o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava predstavlja opstruisanje primene izbornih rezultata
Šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocenila je da odugovlačenje ovog doma da potvrdi odluku o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava predstavlja još jedno nepotrebno opstruisanje primene izbornih rezultata opštih izbora iz 2018. i ponovno kršenje međustranačkih dogovora.


- Moguće je da neko misli da je u pitanju neka vrsta ucene, na šta mogu da kažem da je SNSD prihvatljiv partner za poštovanje dogovora i principa, a potpuno loša meta za moguće ucene - rekla je Bursaćeva i podsetila da je odluku o imenovanju Božovića donio predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.


Ona kaže da se izgubljeno vreme u vezi sa konstituisanjem Saveta ministara ne može nadoknaditi, ali da veruje da je moguće ubrzati procese i dobiti na kvalitetu donesenih odluka i efektivnosti izvršnih organa vlasti, imajući na umu da je poslije dužeg vremena linija odlučivanja uspostavljena od legitimnih predstavnika naroda koji pritom dolaze iz iste grupacije stranaka predvođene SNSD kada jeRS u pitanju.


Komentarišući predlog da Darko Ćulum bude imenovan za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, te zahtev bošnjačkih ministara da se sa tim imenovanjem sačeka i da se "u paketu" imenuje i direktor OBA Osman Mehmedagić kojeg protežira SDA, ona je navela da veruje da stranke koje participiraju u formiranju vlasti na nivou BiH mogu pronaći adekvatnu meru međusobnog uvažavanja i prihvatanja - kako jedni drugih, tako i realne situacije, te završiti sva potrebna imenovanja u vrlo kratkom periodu.


- Ne vidim nikakvu korist od odugovlačenja, poručila je Bursaćeva za Glas Srpske.


Ona navodi da kabinet predsedavajućeg obavlja analizu ukupne strukture Saveta ministara i pratećih upravnih organizacija i radnih tela, posebno kada je reč o kompoziciji rukovodnih struktura, te ističe da je očigledno da su neke od tih institucija "prenaduvane" bez osnova i potrebe.


Kada je reč o funkciji potpredsednika Federacije BiH, kao i nekim ministarskim pozicijama u Vladi FBiH koje bi trebalo da pripadnu legitimnim predstavnicima srpskog naroda, Bursaćeva je navela da će potpredsednici FBiH biti oni koji obezbede odgovarajući podršku u Domu naroda i da je to politička realnost.


Pročitajte još: SNSD želi mesto potpredsednika Federacije BiH!


- SNSD smatra da zahvaljujući podršci dobijenoj u sredinama u kojima živi najveći broj Srba u FBiH može legitimno i da zastupa taj narod u organima vlasti, za razliku od nekih koji imaju problem sa legitimitetom uopšte. Legitimitet dobijen na izborima, kako ga mi doživljavamo, povezan je sa stvarnim potrebama i problemima ljudi, te percepcijom o tome ko može da ih adekvatno reši, rekla je Bursaćeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)