PORODICA Jovane Šinik (33) iz Donjih Podgradaca, koja je preminula posle porođaja u bolnici u Gradišci 2016. godine, podnela je tužbu protiv "JZU bolnica Gradiška", i lekara Dejana Gvozdena i Nikole Ljucovića, tražeći odštetu u iznosu od 220.000 KM.
To je "Novostima" potvrdio punomoćnik porodice, advokat Milan Romanić navodeći da je tužbu predao Osnovnom sudu u Gradišci u ime petoro Jovanine dece, supruga Ranka Šinika i majke Danke Tendžerić.

- Tražimo da tuženi solidarno, na ime nematerijalne štete, porodici isplate odgovarajući iznos za pretrpljene duševne bolove. Takođe i da njenom suprugu solidarno plate naknadu materijalne štete za troškove lečenja i sahrane, a deci zbog gubitka izdržavanja - rekao je Romanić.

Pojašnjava da je tužba podneta na osnovu presude specijalisti anesteziologije i reanimacije dr Nikoli Ljucoviću, koji je sporazumno priznao krivicu za nesavesno pružanje lekarske pomoći Šinikovoj i osuđen je na godinu dana uslovne kazne. Za isto delo optužen je i specijalista ginekologije i akušerstva Dejan Gvozden, koji je porodio Šinikovu, a suđenje još nije okončano.

- Smatramo da je do smrti došlo zbog propusta lekara, kako prilikom porođaja, tako i prilikom reanimacije. Iz nalaza sudskog veštaka jasno je da su postupali protivno pravilima zdravstvene struke i procedurama Svetske zdravstvene organizacije za lečenje posleporođajnog krvarenja. Ta pravila su ustanovljena još 1875. godine - kaže Romanić.

Dodaje da je iz nalaza veštaka vidljivo da "JZU bolnica Gradiška" nije imala osnovne lekove, koji se daju pacijentima kod obilnog krvarenja.

- Bolnica nije imala osnovne lekove za zgrušavanje krvi. Ti lekovi nisu dati, iako su jeftini i koštaju nekih 10 KM. Te lekove mora imati svaka bolnica i njihov nedostatak se ne može pripisati nikakvim objektivnim okolnostima, nego nemarom i propustom gradiške bolnice - navodi Romanić.

Jovana Šinik preminula je 27. oktobra 2016. nakon što je rodila sina Jovana, koji je ime dobio po majci. Nakon poroda i on je bio u kritičnom stanju i više od mesec dana je proveo u UKC RS. Uspeo je da preživi, ali je teški porod na njega ostavio trajne fizičke i mentalne posledice. Već je vidljivo da zaostaje u razvoju zbog čega porodica, takođe, namerava da tuži bolnicu. To će, kako navode, biti učinjeno tek kada se utvrdi kolike su stvarne posledice.

PROTESTI ZBOG KORUPCIJE

ZBOG smrti Jovane Šinik u Gradišci su organizovani masovni protesti, na kojima se tvrdilo da su lekari korumpirani. Protiv dr Dragana Janjića, koji je vodio trudnoću, podignuta je i optužnica zbog uzimanja mita od porodilja i njihovih porodica. Nepravosnažno je osuđen novčanom kaznom od 6.000 KM.