U pripremi bogat program: Dan Republike Srpske biće obeležen 9. januara

D.L./Novosti online

ponedeljak, 16. 12. 2019. u 12:50

У припреми богат програм: Дан Републике Српске биће обележен 9. јануара

Foto: Vlada RS

Centralni događaji, kao i svake godine, svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci biće održani u četvrtak, 9. januara
Dan Republike Srpske biće obeležen u četvrtak, 9. januara 2020. godine, svečanim defileom i akademijom, a ne, kako su to pojedini mediji objavili, u petak, 27. decembra.


Centralni događaji, kao i svake godine, svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci biće održani u četvrtak, 9. januara.


Istog dana biće dodeljena i odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova počeće svečani defile na Trgu Krajine.


Svečana akademija povodom Dana Republike biće održana 9. januara naredne godine u dvorani "Borik" sa početkom u 14.00 časova.


U sredu, 8. januar predviđeno je polaganje venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju "Sveti Pantelija", na Trgu palih boraca NOR-a ispred hotela "Bosna", te na Spomen kosturnici i grobnici dvanaest banjalučkih beba na Gradskom groblju.


Delegacija kabineta predsednika Republike položiće cveće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, dok će delegacija Republike Srpske položiti venac i na spomen-obeležje bivšeg predsednika Republike Milana Jelića u Modriči.


Obeležavanje Dana Republike počeće tradicionalnim prijemima kod predsednika Srpske Željke Cvijanović 27. decembar za delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske i delegaciju Vlade i predstavnike Republike Srpske u zajedničkim organima BiH.

PROČITAJTE JOŠ: OBELEŽEN DAN RS: Ljubav naroda će sačuvati Srpsku


Prijemi su predviđeni i za delegaciju Ustavnog suda Republike Srpske, pravosudnih organa Srpske, MUP-a Republike Srpske i delegacije Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, delegacije boračkih organizacija Srpske, penzionisanih generala, Asocijacije stvaraoci Republike Srpske, Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske u Oružanim snagama BiH, starješina Vojske Republike Srpske i predstavnika verskih zajednica u Srpskoj.


U subotu, 28. decembra predviđeni su prijemi za sportiste, studenate i nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnike izdavača iz Republike Srpske, delegacije privrednika, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i predstavnike medija.


Dan Republike, 9. januar, biće svečano i na primjeren način obeležen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a 10. januara predviđeno je obeležavanje ovog značajnog datuma u Brčko Distriktu, te Istočnom Sarajevu koncertom Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.


Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.


Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije