Ruski novinar Vladimir Solovjov: Putujte gde ste voljeni - u Republiku Srpsku

D.L.

15. 10. 2019. u 16:28

Руски новинар Владимир Соловјов: Путујте где сте вољени - у Републику Српску

Foto Oc Jahorina

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov rekao je da Republika Srpska pruža velike mogućnosti ruskim turistima
Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov rekao je da Republika Srpska pruža velike mogućnosti ruskim turistima, posebno skijašima, i istakao da je najvažnije što tu živi prijateljski srpski narod, koji je uvek imao dobre odnose sa Rusima.


- Vredi posetiti ove gradove, planine, jezera, probati domaću kuhinju, neverovatno ukusnu i veoma jeftinu - rekao je za "Rusku gazetu" Solovjov, koji je radio više od 10 godina kao dopisnik na Balkanu.


List podseća na apel svetski poznatog režisera Emira Kusturice upućen Rusima: "Putujte gde ste voljeni - u Republiku Srpsku", što je podržao i Solovjov, koji je posetio BiH u okviru delegacije predstavnika medija iz Ruske Federacije.


- Na olimpijskoj planini Jahorini izgrađene su iznenađujuće lepe nove hotelske zgrade, žičare. Sve je ovde vrlo pristupačno i jeftino, a, što je najvažnije, ovde je prijateljski srpski narod koji je uvek imao dobre odnose sa Rusima, naveo je Solovjov.


Ukratko, kaže on, ova zemlja ima velike izglede da ruski turisti dođu i upoznaju se sa njenim lepotama, ali, dodao je, BiH, kao i njen sastavni dio Republika Srpska, za njih je, za sada, tera inkognita /nepoznata zemlja/.


Pročitajte još: Ruski novinari u obilasku turističkih destinacija po Srpskoj


Prema njegovim rečima, rezultati sociološke studije pokazuju da samo pet do 10 odsto ruskih građana zna za postojanje ove zemlje, što predstavlja priliku da posete ovo veoma lepo planinsko područje na kojem se vodio neverovatno brutalan rat.


List podseća da se 28 kilometara od Sarajeva /glavnog grada BiH koji je nazvan "balkanski Jerusalim" jer se tu susreću islam i hrišćanstvo, Istok i Zapad/, u Republici Srpskoj nalazi međunarodno skijalište i letovalište na planini Jahorini, gde su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre.


Foto Tanjug


U razgovoru za "Rusku gazetu" direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić izrazio je zainteresovanost za privlačenje ruskih putnika u Republiku Srpsku, a posebno na Jahorinu, imajući u vidu glavne konkuretne osobenosti - ljubav prema Rusiji i kvalitet usluge.


- Neprestano ulažemo u razvoj novih savremenih projekata na Jahorini - rekao je Ljevnaić.


On je predstavio mogućnosti organizovanja sportskih kampova za sportiste iz Ruske Federacije, te pozvao ruske tur-operatore da budu njegovi gosti na Jahorini i upoznaju njen potencijal, što bi doprinelo razvoju i jačanju bilateralnih veza.


- Mi zaista vidimo Rusiju kao bratsku državu, sa kojom stalno težimo da proširimo saradnju, dodao je Ljevnaić.


List podseća da se u Republici Srpskoj u blizini grada Doboja u selu Ritešić od 2009. godine gradi manastirski kompleks Svete Matrone Moskovske i rusko etno-selo, a u Banjaluci je prošle godine počela izgradnja rusko-srpskog hrama u čast Svetih carskih mučenika.


Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov skrenuo je pažnju na činjenicu da su "Rusija i Balkan razdvojeni hiljadama kilometara, Karpatima i vodama drevnog Dunava, a opet, nevidljivi, ali snažni most prijateljstva, vekovima je povezivao ove narode.


Ivancov je naglasio da BiH i Balkan u celosti imaju ogroman potencijal za dalji razvoj verskog turizma i da je siguran da će ga bolje informisanje o raznim verskim mestima podići na još viši nivo.


- Posetom svetom mestu, bilo da je reč o crkvi, džamiji, sinagogi ili budističkom hramu, hodočasniku ili samo turisti koji je zainteresovan za religiju, otvaraju se novi svet, zanimljive ideje, upoznaje tradiciju drugih naroda, što nesumnjivo doprinosi rastu poštovanja i međusobnog razumevanja između ljudi različitih vera i različitih naroda - istakao je Ivancov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bory

16.10.2019. 11:38

"Ne ide se tamo gdje si nepoželjan." rekao je gospodin Kusturica. Strogo se pridržavamo tog pravila. Ne razumijem ljude koji odlaze tamo gdje su nepoželjni. Kakav je to odmor ako se "odmaraš" u strahu od napada psihičkog ili fizičkog? Neću da me niko poprijeko pogleda i to još da plaćam! Prirodnih ljepota ima naša Srpska obilato, a osoblje je profesionalno. Osim toga sa mojim boravkom pomažem svojim ljudima i svojoj privredi.