OKRUŽNO javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv Nenada Suzića (69), bivšeg ministra prosvete Republike Srpske i redovnog profesora banjalučkog Univerziteta, osumnjičenom za seksualno zlostavljanje 14-godišnje devojčice.

Optužnicom Suziću se na teret stavlja da je počinio krivično delo obljuba nad detetom mlađim od 15 godina.

- Optužnica je podignuta i prosleđena na potvrđivanje Okružnom sudu u Banjaluci. Uz optužnicu Tužilaštvo je tražilo i da se Suziću produži mera pritvora do okončanja sudskog postupka - kaže izvor blizak tužilaštvu.

Zbog osetljivosti celog slučaja i zaštite žrtve, u tužilaštvu ne žele da otkrivaju detalje optužnice.

Pročitajte još - HAPŠENjE U BANjALUCI: Bivši ministar u Vladi RS osumnjičen za zlostavljanje 11-godišnjakinje

Suzić je uhapšen 5. juna ove godine, nakon što su se roditelji žrtve obratili policiji. Slučaj je prijavljen nedugo nakon nemilog događaja, kada je uznemirena devojčica roditeljima ispričala da ju je Suzić, koji im je komšija i dobro ga poznaju, napastvovao.

Izvori bliski istrazi tvrde da je kobnog dana devojčica bila u kući osumnjičenog. Kada su ostali sami, on je to iskoristio za zadovoljenje svojih seksualnih nagona, pa je nasrnuo na nju i počeo da je pipka po intimnim delovima tela.

Pročitajte još - Produžen pritvor bivšem ministru osumnjičenom za seksualno zlostavljanje devojčice

Očigledno je bio svestan šta radi, jer je devojčici rekao da o tome nikome ne sme ništa pričati i da će to ostati njihova tajna. Nakon prijave devojčica je saslušana u prisustvu više stručnjaka koji su ocenili da je njen iskaz istinit i da ne sumnjaju u njegovu verodostojnost. Usledilo je hapšenje i Suzić je ubrzo pritvoren. Tokom saslušanja je negirao optužbe. Nakon što je ovaj šokantni slučaj otkriven reagovao je i banjalučki Univerzitet koji je Suzića privremeno udaljio s posla redovnog profesora.

PRETI MU OSAM GODINA

PREMA Krivičnom zakoniku RS za obljubu sa detetom mlađim od 15 godina zaprećena je kazna od najmanje osam godina zatvora. Zanimljivo je da je to krivično delo novim zakonom izuzeto od ublažavanja kazne.