Istočno Sarajevo: Povezuje se mala sa velikom scenom

S. M.

četvrtak, 15. 08. 2019. u 06:31

Источно Сарајево: Повезује се мала са великом сценом

Ljubitelji pozorišta uskoro dobijaju novu scenu

Punom parom izvode se planirani radovi na novom modernom pozorištu u Istočnom Sarajevu. Za drugu fazu radova, Vlada RS obezbedila dva miliona KM. Pogled na trg "Srbija"

ISTOČNO Sarajevo bi do jeseni naredne godine trebalo da dobije multifunkcionalno, savremeno opremljeno gradsko pozorište, jer se radovi na izgradnji ovog objekta površine 2.500 kvadrata odvijaju planiranom dinamikom.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković kaže da je kompletan objekat nedavno ukrovljen, tako da su sada u toku opsežni unutrašnji radovi, kao i postavljanje zvučne izolacije.


PROČITAJTE JOŠ:
Ugljevik sprema spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću Ujedinitelju

Janković je rekao da je u sklopu druge faze radova, za koju je Vlada Republike Srpske obezbedila dva miliona KM, izgrađen trakt publike koji sadrži ulazni vetrobran, te veliki foaje ispred ulaza na veliku scenu, u sklopu kojeg je locirana biletarnica, garderoba i toaleti za publiku.

- U zadnjem delu velike scene, projektovanog kapaciteta 270 sedećih mesta, izgrađene su prostorije tehnike i režije koje će biti opremljene prema najsavremenijim standardima, a iznad je napravljen balkon sa svečanom ložom - naveo je Janković.

Janković je dodao da je zbog relativno uske proporcije velike scene i minimalne širine bočnih prolaza, kroz sredinu sale napravljen prolaz koji je povezan sa dva bočna ulaza koji će znatno olakšati kretanje publike, dok će širina redova i sedišta zadovoljavati sve savremene standarde.

Prema njegovim rečima, u prizemlju u neposrednoj blizini pozornice grupisane su prostorije umetničkog tehničkog ansambla.

- Na spratu su smeštene i garderobe, magacinski prostor bez prozora za potrebe čuvanja scenografske i kostimske opreme, kao i jedna velika multifunkcionalna sala - naveo je Janković.

Kao posebnu atrakciju, Janković ističe kafe-restoran koji će se nalaziti na spratu sa panoramskim pogledom na trg "Srbija" i sportsku dvoranu, čija je izgradnja u toku.

On je podsetio da je zbog trenutnih radova na povezivanju velike scene sa postojećom malom, Kulturni centar smanjio svoje aktivnosti, te da se nada da će uskoro moći da nastave sa normalnim radom i planiranim programskim aktivnostima.


PROČITAJTE JOŠ:
Po uzoru na velike festivale piva i Banjaluka će imati "Oktoberfest"

IZMEŠTANjE

JANKOVIĆ je dodao i da su zbog izgradnje pozorišta i kancelarije administracije izmeštene na novu lokaciju u Karađorđevoj ulici, dok je arhiva izmeštena u nedovršeni objekat umetničke galerije. Janković je naglasio da bi za predstojeću treću fazu izgradnje pozorišta, koja podrazumeva unutrašnje opremanje objekta i nabavku tehnike, novac uskoro trebalo da bude obezbeđen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije