Poljoprivreda kao terapija u modričkoj bolnici za hroničnu psihijatriju

Vid Blagojević

21. 05. 2019. u 16:15

Пољопривреда као терапија у модричкој болници за хроничну психијатрију

Foto V. Blagojević

U okviru stalnog lečenja pacijenti u specijalizovnoj Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči imaju radno-okupacionu terapiju kada se bave poljoprivredonom proizovodnjom
MODIRČA - U okviru stalnog lečenja pacijenti u specijalizovnoj Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči imaju radno-okupacionu terapiju kada se bave poljoprivredonom proizovodnjom. U zaštićenoj kući ove Bolnice za hroničnu psihijatiriju u Donjim Kladarima, 12 pacijenata trenutno radi u plasteniku gde su zasadili 800 sadnica paprike, paradajza, patlidžana i krastavaca. U okviru kuće uzgajaju oko 70 koka nosilja koje donesu 900 jaja na mesečnom nivou, a u prošloj godini su othranili 200 pilića.


- Kroz ovaj vid uključivanja pacijenata u rad u poljoprivredi, oni ostvaruju interakciju sa okolinom i osećaj korisnosti i produktivnosti. Njihove aktivnosti u baštovanstvu, stočarstvu pa i rad u kuhinji znači bolju socijalizaciju, razmenu iskustava, više druženja, bolju adaptaciju na bolničke uslove, privikavanje jednih na druge - istakla je Ruža Lukić rukovodilac radne terapije u ovoj bolnici i dodala:

- Na kraju radnog dana odlično se osećaju i imaju bolji san. Često sami analiziraju ko je šta uradio i planiraju šta će da rade narednog dana. Ovaj rad i ovaj smeštaj u Kladarima je kao jedna seosko domaćinstvo i njima je to život kakav su nekada živeli. Na taj način vraćamo ih u nekakvu normalu, da su bitni, da je njihov rad koristan - kaže Lukićeva.

PROČITAJTE JOŠ: Smederevo: Psihijatrija kao nova

Lekari ove bolnice u lečenju hroničnih bolesnika redovno koriste radno-okupacionu terapiju. Od 285 pacijenta, smeštenih u bolnicu, preko 70% njih je obuhvaćeno nekim vidom radno-okupacione terapija, a od čega njih 50-tak se bavi poljoprivredom. Kako kažu rad u poljopprivredi je poslednji korak ka njihovom puštanju kući sa liječenja.

- Pacijenti su ovde zaposleni i mi pokušavamo taj njihov zdravi deo ličnosti da sačuvamo pa i da ih vratimo kao zdrve ličnosti.. Ti radovi u poljoprvredi za pacijente su izuzetno važni. Sve je kao u pravom domaćinstvu. Mi smo jedinstvena bolnica u Srpskoj koja radi na ovaj način. Svi ovi pacijenti u bašti rade na način kakav su doneli iz svog kraja, iz Hercegovine, Krajine, Romanije. Ni u čemu ih ne sputavamo jer želimo da se njihova ličnost kroz ovaj rad u potpunosti ostvari odnosno da oni ozdrave - rekla je Gordana Spasojević, socijalni radnik u Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča.

Njih oko 50-tak u toku godine na njivi, u plasteniku ili na farmi proizvede značajne količine hrane potrebne za bolničku kuhinju. Osim zdrvstvene komponente, na ovaj način se uštede zanačajna finsijska sredstva u bolnici.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Deda Panta

21.05.2019. 20:53

Da li to znači da su svi naši poljoprivrednici na lečenju kao psihijatrijski slučajevi? Proizvode umesto da uvoze pa im dali dijagnozu?