OKO 190 radnika bijeljinskog "Žitoprometa" stupilo je u štrajk zbog neisplaćenih plata za jun i jul, i nedostatka sirovine za preradu, zbog čega njihov boravak u preduzeću postaje besmislen.

Predrag Zarić, predsednik Sindikalne organizacije u tom preduzeću, kaže da radnici zahtevaju isplatu dve plate i pravo na rad.

- Nisu problem samo neisplaćene plate, već i nedostatak sirovine za preradu i nastavak proizvodnje. Imamo uskladištenu pšenicu ovogodišnjeg roda, ali ta pšenica nije isplaćena semberskim poljoprivrednicima, i ne možemo računati kao da je naša sirovina. Nezadovoljni su i poljoprivrednici, i vrlo je moguće da nam se uskoro priključe u protestu jer im zbog kašnjenja isplate, ističe rok za prijavu za podsticaje Ministarstva za poljoprivredu - kaže Zarić i dodaje da su nekada bili najstabilnija firma u Semberiji.

Dušan Tomić je radnik "Žitoprometa" više od 20 godina kaže da je poslodavac apsolutno nekorektan prema radnicima.

Pročitajte još - „Pobeda“ iz Aranđelovca novi vlasnik „Žitoprometa”

- Odbijaju nam rate za kredit, ali ih ne uplaćuju. Doveli su nas do prosjačkog štapa, a nekada je bila privilegija raditi u "Žitoprometu". Jedan radnik nam je preminuo nakon stalnih opomena iz banke za kredit koji mu je redovno odbijan u preduzeću, ali nije uplaćivan u banku - dodaje Tomić.

Štrajk je očajnički potez, i ako ova agonija traje tri godine, ali mi drugog rešenja ne vidimo, kaže Tomić.

TRAŽE REŠENjE

TOMISLAV Nestorović, v. d. direktora "Žitoprometa" nije želeo da objašnjava ovu situaciju, samo je kratko rekao da poslovodstvo traži rešenje za prevazilaženje ove teške situacije.