Neće niko u zidare i krojače

N. RADIĆ

02. 07. 2018. u 07:05

Неће нико у зидаре и кројаче

Neusklađenost na tržištu rada - Foto N. S.

Sistem obrazovanja i tržište rada već godinama neusklađeni u Republici Srpskoj. Škrebić: Troše budžetska sredstva za kadar koji teško dolazi do posla

ZIDARI, obućari, pekari, krojači i dalje su "nepoželjna" zanimanja u Republici Srpskoj, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje Srpske kao i Ministarstva prosvete i kulture RS.

Razlog je, tvrde sagovornici "Novosti" neusklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja kao i male plate u pomenutim strukama.

Planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2018/2019. godinu predviđena su 11.083 mesta, saopšteno je iz Ministarstva prosvete RS. Od toga, za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,4 odsto od ukupnog broja planiranih za upis.

Pročitajte još: Srednjoškolci u Prijedoru zainteresovani za kuvarski zanat

Poslodavci u Srpskoj smatraju da bi celi sistem, počevši od političke atmosfere pa do smanjenja poreza trebalo menjati kako bi se radnici stimulisali u svim oblastima, pogotovo deficitarnim.

- Upisujemo struke prema nastavnom kadru, a ne prema potrebama tržišta. Trebalo bi forsirati ona zanimanja koja su potrebna privredi a ne konstatno stvarati suficite. Troše se budžetska sredstva za školovanje kadra koji nikom ne treba, a ti učenici kasnije moraju ići na prekvalifikacije - rekao je predsednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić (na slici).

Škrebić napominje da su predstavnici Vlade RS i poslodavci u stalnim pregovorima kako pronaći najadekvatnije modele da dođemo do povećanja plata.

Pročitajte još: Zanatlije odolevaju Kinezima

Najviše radnika u Srpskoj nedostaje u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji, poslednji su podaci Zavoda za zapošljavanje RS.

- Radnika nedostaje i u drvoprerađivačkoj industriji, a treba ih i u mašinskoj za zanimanja koja su u vezi sa obradom metala i sa radom sa metalom - istakli su u Zavodu.

NOVI PROJEKTI ZAPOŠLjAVANjA

IZ Zavoda za zapošljavanje RS naglasili su da je u ovoj godini planiran projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju posebnih ciljnih grupa, koji se odnosi na žene žrtve porodičnog nasilja, i projekat obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika, čime će poslodavcima biti data mogućnost da obuče potrebne profile radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije