Misteriozni zvukovi se prolomili celim svetom, naučnici konačno znaju zašto

Novosti Online

petak, 10. 01. 2020. u 09:54

Мистериозни звукови се проломили целим светом, научници коначно знају зашто

Ostrvo Majot Foto: Twitter @jaimessincioco

Geolozi su stoga dugo bili zbunjeni jer nisu mogli da objasne šta je moglo uzrokovati potres koji ima samo seizmičke talase niskih frekvencija
NAUČNICI su u maju, junu i novembru 2018. uočili čudan duboki zvuk, odnosno mnoštvo seizmičkih signala koji su se prostirali gotovo celim svetom, a sada su izgleda shvatili što je uzrokovalo ovako neobičan fenomen.

Pročitajte još: Spektakularno: Otkrivena planeta na kojoj je moguć život, a evo koliko je udaljena od Zemlje (VIDEO)

U potresu koji je zabeležen 11. novembra seizmički talasi su trajali dvadesetak minuta, a epicentar mu je bio u Indijskom okeanu blizu francuskih ostrva Majot koji se nalaze između Madagaskara i Mozambika.

Potresi na tom području nisu neuobičajena pojava, ali je naučnike zaintrigirala činjenica da su potresni talasi imali nisku frekvenciju i osećali se širom sveta, od Novog Zelanda do Kanade. Tako su seizmografi, merni instrumenti kojima se mere i beleže pomaci tla tokom potresa, vibracije zabeležili i na Havajima.

NEOBIČNE FREKVENCIJE POTRESA


Potresi poćinju da se šire obično iz hipocentra sabijenim longitudinalnim, tj. primarnim P-talasima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim, tj. sekundarnim S- talasima koji su manje zbijeni, sporiji od P- talasa i vibriraju vertikalno na smer širenja.

Oba tipa talasa imaju visoke frekvencije.

Tek na kraju dolaze talasi sa niskim frekvencijama, poput talasa uočenih kod ostrva Majote. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta da obiđu ceo svet.

No, neobičnim talasima niske frekvencije koji su 11. novembra vibrirali svetom nisu prethodili primarni i sekundarni talasi.

Geolozi su stoga dugo bili zbunjeni jer nisu mogli da objasne šta je moglo uzrokovati potres koji ima samo seizmičke talase niskih frekvencija.

STVARANjE PODVODNOG VULKANA

Prema novoj studiji, za ovakav tip potresa odgovorno je formiranje novog podvodnog vulkana. Naučnici su u okviru istraživanja otkrili 7000 tektonskih potresa, odnosno potresa koji se događaju kada se tektonske ploče zaglave dok se kreću jedna pored druge. Pritisak koji im omogućuje da se oslobode uzrokuje ovakav tip zemljotresa, piše CNN.

Geolozi su takođe uočili 407 dugotrajnih seizmičkih signala s niskom frekvencijom, čiji su se signali mogli uočiti i stotinama kilometara dalje od mesta nastanka.

U prvoj fazi nastajanja vulkana magma se ubrzano izdizala iz 30 kilometara dubokog predela plašta do same Zemljine površine. Pritom je otvorila neku vrstu kanala u oKeanskom dnu koji joj je omogućio da teče slobodno i formira novi podvodni vulkan.

TOkom stvaranja tog vulkana smanjila se snaga potresa, snizilo se tlo ostrva Majot i krenuli su talasi niskih frekvencija.

(index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije