Bronzani Nemanja kreće ka domovini

Branko VLAHOVIĆ

07. 08. 2019. u 15:28

Бронзани Немања креће ка домовини

Spomenik bi trebalo da bude postavljen na Savskom trgu, ispred ulaza u staru železničku stanicu

"Novosti" u Solnečnogorsku, gde ruski skulptor Rukavišnikov završava spomenik velikom srpskom vladaru. Vrh mača na monumentu na Savskom trgu će biti na visini od 23 metra

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

DO kraja ovog meseca iz Podmoskovlja bi trebala da krenu četiri velika kamiona u kojima će biti delovi spomenika Stefanu Nemanji koji će krasiti Savski trg u Beogradu. Čuveni ruski skulptor Aleksandar Julijanovič Rukavišnikov, zajedno sa svojim mnogobrojnim saradnicima, dovršava spomenik napravljen u bronzi koji će zatim biti prerezan na delove kako bi se lakše dopremio do Srbije i ponovo sklopio, ispoliran i patiniran.

Kako idu poslednji radovi uverio se u ponedeljak po podne i generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, koji je od početka bio u najužem timu realizacije tog projekta, pa je zajedno sa njim dopisnik "Novosti" posetio Solnečnogorsk, udaljen 75 kilometara od Moskve, gde u jednoj od bivših sovjetskih metalskih fabrika radi cela četa saradnika skulptora Rukavišnikova.

Vrlo ljubazni i neposredan umetnik pokazao nam je proces izrade spomenika, počevši od livnice pa do sklapanja. Delovi od kojih će na kraju biti sklopljen izliveni su po italijansko-beloruskoj tehnologiji. Na spomeniku Nemanji stalno je u livnici radilo desetak ljudi.

Pročitajte još - U Moskvi se rađa novi simbol Beograda

- Zaista je ogroman posao, pa sam na njemu angažovao oko sto ljudi. Sa mnom su radili i moji bivši učenici. Uveren sam da smo napravili interesantan i lep spomenik. I sada predstoji nimalo lagan zadatak da se delovi spomenika prebace do Beograda, a zatim sledi finale, ponovno sklapanje i postavljanje na predviđenom trgu. Da bi tako visoka skulptura bila stabilna, unutar nje će biti jaka čelična konstrukcija - priča nam Rukavišnikov.

Selaković sa Rukavišnikovim

Najviša tačka spomenika će biti podignuti mač na 23 metra. Glava srpskog vladara doseže 21 metar, što govori o tome da će dominirati tim lepim trgom. Organizatori konkursa postavili su zadatak da Nemanja bude izvajan kao čovek srednjih godina odeven u stilu vremena u kojem je živeo. Pošto nisu sačuvani portreti iz njegovog zrelog perioda, već isključivo iz monaškog života, kada se predstavlja kao monah Simeon, ruski skulptor je po svom viđenju, na na osnovi crta lica Nemanjinih potomaka, napravio lik osnivača srpske države. Podignuti mač u desnoj ruci simbolizuje njenu samostalnost.

Pročitajte još - Stefan Nemanja od jeseni na Savskom trgu

"Desna ruka" Rukavišnjikova, simpatični Osetin Alan, nam kaže da je za spomenik potrošeno čak 80 tona bronze i oko 300 tona različitih materijala:

- Sada za svaki deo treba da se napravi carinska dokumentacija, a onda će specijalisti odabrati kamione i maršrutu kojom je najbolje i najsigurnije da spomenik bude dovezen do Beograda.

Selaković nam govori da se u Beogradu intenzivno radi na tome da otkrivanje spomenika, za čije je podizanje ideju dao predsednik Aleksandar Vučić, bude u proleće 2020. U pripremi terena mora se voditi računa o tome da se pod zemljom na tom trgu nalaze cevovodi i druge instalacije, a jednog dana bi tuda trebalo da prođe i linija metroa.

Spomenik neće imati uobičajeni postament. Figura Nemanje u carskoj odori iz tog vremena stajaće na napuklom vizantijskim šlemu koji se na četiri kraka oslanja na zemlju. U tom donjem delu spomenika ima mnogo simbolike koja pokazuje kontinuitet srpske kulture koja se rodila iz vizantijske.

- Kad bude montiran u Beogradu, posetioci će se, zaista, uveriti da to nije klasičan spomenik, jer će na reljefima moći da vide na umetnički način prikazano stvaranje srpske države - ističe Selaković.

Pročitajte još -AUTOR VELELEPNOG MOZAIKA HRAMA NA VRAČARU: Moj unuk se zove Sava, vezan sam za Srbiju

To što je carsko žezlo kipar obložio vinovom lozom, takođe je simbolično. Na četiri velika reljefa koje je napravio Rukavišnjikov posetioci će moći da vide najvažnije momente porodice Nemanjić - od srpskih ratova pa do porodičnog stabla velike dinastije.

Reljef na postamentu

- Verujem da će se spomenik svideti našim građanima upravo zato što nije klasičan i takav Srbija do sada nije imala. Zašto Srbi nisu ranije podigli spomenik Nemanji moglo bi dugo da se priča. Ali najvažnije je da će taj simbol stvaranja srpske države ulepšavati Beograd, i da će ga rado posećivati i gosti iz inostranstva kojih je iz godine u godinu sve više - rekao nam je generali sekretar predsednika Republike.


ODBIO DA VAJA JELjCINA

KOD nas vajara postoji uverenje da se dobar spomenik može napraviti samo ako se dobro upozna i zavoli ličnost koja se vaja - kaže nam priznati umetnik. - Ja sam i ranije imao simpatije prema Srbima, a kad sam počeo da radim na ovom projektu pročitao sam dosta toga o vašoj staroj istoriji. To mi je pomoglo da sa velikim entuzijazmom krenem u taj veliki posao. Na naše pitanje da li je tačno da je odbio da radi spomenik pokojnom predsedniku Rusije Borisu Jeljcinu, skulptor nam je otvoreno odgovorio:

- Jeljcinova ćerka mi je predlagala da mu napravim spomenik. Nisam je direktno odbio jer bi to bilo nepristojno, već sam kazao da sam mnogo zauzet na drugim projektima. Oni su shvatili da nisam zainteresovan i našli su drugog vajara. Proživeo sam Jeljcinovu vladavinu, pa sam i svedok kakvu je štetu napravio, zato i nisam njegov poklonik.

Spomenik Stefanu Nemanji u završnoj fazi

MOZAIK DAJE MISTIKU

PO prvi put veliki spomenik napravljen u bronzi u donjem delu će biti ukrašen i mozaikom.

- U donjem delu će biti u mozaiku napravljeno nebo i zvezde, što bi trebalo da stvori svojevrsnu mističnost. I kad su mi predložili tu kombinaciju, pitao sam kako će se spojiti mozaik sa bronzom. Rečeno mi je da to nije više problem, jer postoji lepak koji može trajno da učvrsti mozaik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije