U novopazarskom akcijaškom naselju "Laki i Bane", nazvanom po pokojnim legendarnim akcijašima iz ovog kraja Rifatu Škrijelju Lakiju i Banetu Kostiću, smeštenom u kompleksu novopazarske OŠ "Stefan Nemanja", od ponedeljka sve vri. Posle podizanja zastave, sve brigade, učesnice ORA "Ribarići 2019", krenuli su "na trasu", uz obalu istoimenog jezera. Reč je o delu jezera Gazivode, udaljenom od Novog Pazara dvadesetak kilometara, gde su akcijaši uređivali prostor budućeg sportsko-rekreacionog centra u selu Vitkovići, koji mnogi već nazivaju pazarskim morem.

Čast da učestvuju u prvoj postavi Omladinske radne akcije "Ribarići", koja ove godine predstavlja pilot-projekat za iduću još veću akciju "Ribarići 2020" i nove akcije širom Srbije, pripala je brigadi Savezu udruženja omladinskih radnih akcija Srbije u kojoj su brigadiri iz više gradova Srbije, brigadi Udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Beograda, zatim ORB "Breg na mladost" iz Ohrida, brigadi "Kumanovski akcijaši", brigadi "Majevački akcijaši" iz Lopara u BiH i ORB "Rifat Škrijelj Laki" iz Novog Pazara. U brigadi iz Lopara je i nekoliko Slovenaca.


PROČITAJTE JOŠ: BOGDAN ZLATIĆ: O crnom talasu i titoističkom šifrovanju stvarnosti

- Mnogo sam čula o radnim akcijama, a posebno o drugarstvu i prijateljstvima. Sada želim da sve to i doživim, da na delu osetim akcijaški život i dam svoj doprinos uređenju Novog Pazara. Nadam se da ću se iz ovog grada vratiti sa najlepšim utiscima - kaže Tea Petkovska, mlada brigadirka iz Ohrida.

Po rečima Kasima Zoranića, "starog akcijaša" i komandanta ORA "Ribarići 2019", cilj brigadira biće uređenje plaže i pristupnih terena budućeg sportsko-rekreacionog centra na Ribarićkom jezeru.

Komandant Kasim Zoranić / Foto SORA

- Želimo i da oživimo dobrovoljni omladinski rad u Srbiji, koji je u nekim prošlim vremenima gradio Jugoslaviju - kaže Zoranić. - Naravno, iznad svega su nam jačanje zajedništva i multietičnosti, nova prijateljstva i drugarstva. Nadamo se da ćemo na našem primeru pokazati da dobrovoljni rad u Srbiji nije umro i da je veliki, a neiskorišćeni resurs Srbije.

Na akciji učestvuje 130 brigadira sa prostora bivše Jugoslavije. Interesovanje je, kaže Zoranić, bilo ogromno i izvinjava se svima, a posebno mladim Novopazarcima, koji nisu uspeli da ove godine budu brigadiri.


PROČITAJTE JOŠ: BUGARSKI PISAC ZA “NOVOSTI”: U ćeliji sam bio 11 godina zbog ljubavi prema Srbima

GRADILI JUGOSLAVIJU

Nije slučajno što se dobrovoljni omladinski rad ponovo aktuelizuje u Novom Pazaru, koji je u bivšoj Jugoslaviji važio za grad najboljih akcijaša i udarnika. Brigadiri iz ovog kraja "harali" su bivšom Jugoslavijom, a najviše uspeha imale su Hivzo Zejnelagić i Ramiz Koca. Mnogi stari akcijaši sada su uključeni u pripremu i organizaciju ORA "Ribarići", koja će trajati 15 dana, a narednih godina znatno duže.