ISTRAŽIVAČI PREDLAŽU: Drvećem protiv globalnog zagrevanja

Tanjug

petak, 05. 07. 2019. u 21:28

ИСТРАЖИВАЧИ ПРЕДЛАЖУ: Дрвећем против глобалног загревања

Depositphotos

Istraživači kažu da na Zemlji ima dovoljno prostora da se zasadi šuma površine Sjedinjenih Američkih Država, kao i da bi ova šuma imala veliki pozitivan uticaj na klimatske promene
Ekstremne klimatske promene mogu biti sprečene sadnjom milijardu hektara šume, pokazuju rezultati studije o klimatskim promenama - IPCC.

Istraživači kažu da na Zemlji ima dovoljno prostora da se zasadi šuma površine Sjedinjenih Američkih Država, kao i da bi ova šuma imala veliki pozitivan uticaj na klimatske promene.

Sadnjom šume bi količina ugljen dioksida u atmosferi bila smanjena za 25 odsto.

To je, prema autorima studije, trenutno najefikasnije rešenje za klimatske promene u svetu, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

Međutim, nekoliko istraživača je izrazilo rezerve i osporilo ideju da je sadnja drveća najbolje rešenje za klimatske promene.

Pročitajte još - Globalno zagrevanje najveća pretnja Evropljanima


"Pošumljavanje je možda najefikasnije rešenje, ali je daleko od 'najboljeg rešenja za klimatske promene', pogotovu u odnosu na potpuno smanjenje emisije fosilnih goriva", smatra profesor Majls Alen sa Univerziteta Oksford.

Drugi nisu uvereni da će drveće apsorbovati ogromnu količinu ugljen-dioksida.

Zbog mogućnosti da apsorbuje ugljen dioksid, drveće je važno oružje u borbi protiv sve viših temperatura.

Istraživači tvrde da ako svet želi da ograniči rast temperatura za jedan i po stepen do 2050. godine, neophodno je posaditi još milijardu hektara šuma.

Identifikovali su šest zemalja gde treba zasaditi najviše drveća: Rusija (151 miliona hektara), SAD (103 miliona hektara), Kanada (78 milion hektara), Australija (58 milion hektara), Brazil (50 miliona hektara) i Kina (40 miliona hektara).

Ključno je i da se šume zaštite, da se traže druga rešenja za klimatske promene i da se nastavi sa izbacivanjem fosilnih goriva iz upotrebe, zaključuje se u studiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nemanja

05.07.2019. 22:14

Ekipa oko lokalne vlasti u Vrnjackoj Banji vec godinama osakati Goc,pluca Banje,a ljudi predlazu sadnju drveca.A kod nas masakar nad prirodom.

Dejan Maksic

05.07.2019. 23:29

jedno drvo mnogo znaci i to vam mogu reci iz primera iz mog dvorista...a kamoli cela suma....da je pameti to bi ovde uveli ko obavezu vozacima umesto idiotskih taxi , poreza itd..