Besmrtni puk marširao širom Srbije

S.B./G.Š./R. Š./Lj. P.

09. 05. 2019. u 15:43

Бесмртни пук марширао широм Србије
U okviru obeležavanja Dana pobede, i ovog 9. maja u više od 1.000 gradova širom sveta održana je manifestacija "Besmrtni puk"
U Okviru obeležavanja Dana pobede, i ovog 9. maja u više od 1.000 gradova širom sveta održana je manifestacija "Besmrtni puk". Naša zemlja nije izostala, pa je u više srpskih gradova organizovana šetnja u toku koje su građani nosili fotografije predaka izgubljenih u Drugom svetskom ratu.

BESMRTNI PUK U KRUŠEVCU

KRUŠEVAC - NA stotine potomaka boraca iz Drugog svetskog rata,ali i oni koji su pretke izgubili u Drugom svetskom ratu, i NATO bomabrdovanju 1999. godine u dostojanstvenom mimohodu sa fotografijama palih heroja prošetali su od Trga Kosturnica sve do Spomenika kosovskih junaka u centru Kruševca u okviru manifestacije “Besmrtni puk”. U prvom redu marša, noseći transparent “Besmrtni puk Kruševac” bila je i rgadonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i predstavnici gradskog rukovodstva i Skupštine grada.

Kruševljanin Dušan Burzan je ponosno nosio uramljenu fotografiju dede, po kome je dobio ime.


- Deda Dušan je bio učesnik Drugog svetskog rata, kao kapetan 12.puka,a sin je nosioca Albanske spomenice-ističe za “Novosti” Dušan Burzan, koij je učestvivao u svi ratovima 90-ih godina. - Na žalost, nije doživeo da vidi mnoge potomke, pa i mene. Zarobljen je 1941.godine, baš ovde u Kruševcu i deportovan u koncetracioni logor Stalag. Umro je 1956. godine, jer se nikada nije oporavio od bolesti u logoru. Nije dođiveo ni 50-u godinu. U porodici se trudimo da prenesemo i čuvamo sve što su naši stari uradili za zemlju, da se zaboravi-ne sme.

Zajedno sa Kruševljanima bili su i članovi Ansambla “Aleksandar Nevski” iz Sankt Peterburga.


- Mnogo nam znači što smo ovde, tu smo u okviru međunarodne saradnje, srpsko-ruske, došlo je nas 18, tu je i velika grupa dece- predočava za “Novosti” Atanasov Anatolij Vladimirovič,koordinator projekta. - Naša deca upoznaju kulturu,to je značajno za njihovo vaspitanje i obrazovanje.Ovo je prilika da upoznaju drugu pravoslavnu tradiciju, kao ida se sedimo naših hrabrih očeva i dedova.

PROČITAJTE JOŠ: Parada "Besmrtnog puka" 9. maja u Beogradu

Marš u Lazarevom gradu već drugu godinu zaredom organizuje Društvo “Zmaj” uz podršku brojnim boračkih organizacija i Gradske uprave, kao i učenika kruševačkih osnovnih i srednjih škola.


- Svake godine broj onih koji marširaju se uvećava, svi mo u tome zajedno, važno je da se sećamo i da čuvamo uspomene na naše pretke, a to radimo zajedno sa dragim gostima iz Rusije - kaže za “Novosti” Dejan Lazarević, jedan od koordinatora Besmrtnog puka.U KRALjEVU OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Potom je po drugi put u gradu na Ibru održana i manifestacija „Besmrtni puk“ u kojoj je učestvovalo više od hiljadu Kraljevčana. U povorci koja je prošetala gradskim ulicama, uz rođake i potomake nastradalih rodoljuba našli su se predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, brojnih udruženja i društava, kraljevački đaci i brojni građani.

“BESMRTNI PUK“ U KIKINDI

Okupljanjem kod spomenika „Tuga“ u centru grada, polaganjem venaca na tom mestu, zatim na spomeniku žrtvama fašizma u Dugom svetskom ratu i spomen ploči brigadiru Dragutinu Ristiću u holu gradske kuće i šetnjom gradskim trgom, čelnici Kikinde i veliki broj građana obeležili su Dan pobede i „Besmrtni puk“.

Mnogi građani nosili su požutele fotografije svojih predaka koji su u ratovima dali živote za otadžbinu i život u slobodi. Najstariji, Marko Vuković (94), u električnim kolicima, nosio je fotografiju brata Petra koji je streljan u Drugom svetskom ratu, a imao ke samo 22 godine.

Najmlađi, Milan Bajin (10) nosio je sliku čukundede Velimira koji je rođen 1887, a poginuo 1914. Stradanje porodica Ćučić i Batanjski na forografijama je prikazao i penzionisani profesor Milovam Ćurčić.
(R. Š.)BESMRTNI PUK U NOVOM SADU

PRVI put ovog 9. maja, novosadskim ulicama je prošao Marš Besmrtnog puka, i ubuduće će se u Novom Sadu svake godine ovom manifestacijom obeležavati Dan pobede nad fašizmom.

Najpre se u 17 časova, na Keju žrtava racije, uprkos kiši okupio veliki broj građana, noseći fotografije svojih predaka, srpske i ruske zastave, a zatim su na spomenik stradalima u zloglasnoj Novosadskoj raciji „Porodica“, položeni venci. Kolona u kojoj je bilo oko hiljadu ljudi, prošetale novosadskim ulica, do Trga slobode, gde je održan kulturno umetnički program, koji je počeo himnama Srbije i Rusije, koje su odsvirali gosti, deca iz Jaroslavske oblasti iz Rusije.

- Ponosan sam što je Novi Sad od ove godine na mapi gradova širom sveta gde se održava Marš Besmrtnog puka – izjavio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. - Ovo je mali znak kojim se odužujemo našim precima koji su stradalima u ratovima od 1912. pa do 1999. godine da oni nisu dali svoje živote, mi ne bi mogli danas da živimo u slobodi.

(Lj. P.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije