GORNjI MILANOVAC - Arheolozi su na kraju kampanje arheološkog istraživanja na Rudniku otkrili da je objekat na lokalitetu Drenje - Kojovača na kome se radilo od 2017. godine verovatno bio srednjovekovni vinski podrum.

U pitanju je velika građevina, sa dva ulaza, koja je sačuvana u zoni podruma, sa uklesanim kanalima za drenažu. Prostorija je služila za skladištenje robe, u prvom redu tečnosti, a najverovatnije vina, piše Glas zapadne Srbije.

Analogije su, kažu arheolozi, pronašli u Španiji i Italiji, gde su sačuvani i predstavljeni javnosti srednjovekovni podrumi za vino. Kanali za drenažu su karakteristični za prostorije gde se očekuje izlivanje tečnosti. U zidove objekta su uklesane prostorijice koje su se koristile za čuvanje robe, a služile su kao hladnjaci. Ovakav objekat do sada nije istraživan u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - ARHEOLOŠKO BLAGO RUDNIKA: Tragovi prohujalih epoha gde god krene da se kopa

Rudarstvo je uticalo da na Rudniku bude podignuto urbano naselje i otvoren trg, što je za sobom povuklo i razvoj trgovine. Dubrovački trgovci su donosili na rudnički trg tkanine, so, vino... a otkupljivali metal, kožu, vosak, krzna, stoku...

Sa druge strane u istorijskim izvorima je zabeleženo da su i na Rudniku postojali vinogradi. Izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima, rukovodioci istraživanja dr Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Ana Cicović iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, se zahvaljuju vlasnicima imanja, kolegama i svima onima koji su na bilo koji način pomogli i podržali višegodišnja iskopavanja.

Istraživanja na Rudniku su započeta 2009. godine. U početku su finansirana sredstvima Opštine Gornji Milanovac i Muzeja rudničko - takovskog kraja, a od 2011. godine su sufinansirana od strane Ministarstva kulture.

Pored Kojovače, na Drenju su istraživani i lokaliteti Dvorište S. Markovića, Stacionar i Imanje Nikića, kao i lokalitet na Madžarskom brdu. Do sada su otkriveni ostaci pravoslavne i katoličke crkve, rezidencijalna građevina sa živopisom i jedan stambeno - ekonomski objekat. Sledeće godine, istraživanja se nastavljaju na novim lokalitetima na Rudniku, što je i bila početna ideja projekta.