Izraelski arheolozi pronašli drevnu fabriku grnčarije

Beta

31. 07. 2018. u 20:39

Izraelski arheolozi su danas otkrili lokaciju koju su predstavili kao veliku fabriku grnčarije, koja je tokom 600 godina proizvodila posude za vino, počevši od rimskog perioda

Израелски археолози пронашли древну фабрику грнчарије

Depositphotos

Izraelski arheolozi su danas otkrili lokaciju koju su predstavili kao veliku fabriku grnčarije, koja je tokom 600 godina proizvodila posude za vino, počevši od rimskog perioda.


Izraelska agencija za antikvitete (AIA) objavila je da su iskopavanja kod Gedere, južno od Tel Aviva, iznela na svetlost dana fabriku i obližnji kompleks za opuštanje, sa 20 bazena i igraonicom. Od 3. veka nove ere, u fabrici su proizvođene posude koje istoričari nazivaju "Gaza" tokom narednih 600 godina, rekla je danas direktorka iskopavanja Ala Nagorski.


"Taj tip mesta se ne pravi za dan. Na njemu je radio inženjer, i tu se mnogo radilo", rekla je ona.Glavna svrha posuda je bila skladištenje i transport vina, glavne lokalne industrije tog vremena, i značajnog izvoznog proizvoda, navodi se u saopštenju AIA. Takođe, neprekinuta proizvodnja sugeriše da je posao bio porodičan i da se prenosio s kolena na koleno.


Blizu fabrike, pronađena su dva vizantijska kupatila i 20 "lepo izgrađenih" bazena, povezanih kanalima.


"Arheolozi veruju da je akva-kompleks služio i lokalnom stanovništvu i brojnim putnicima na drevnom putu između luke Gaza i unutrašnjosti zemlje", navodi AIA.Grad Gaza se nalazi 48 kilometara jugozapadno od Gedere, a kroz istoriju su njim vladali Rimljani, Vizantinci, krstaši, Mameluci i Turci.


Otkriće igraonice je "retko i iznenađujuće", a pronađene su table za begemon i "mankalu", igre i danas popularne u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije