Heroina spasavala decu iz pakla hrvatskih logora

D. MATOVIĆ

16. 05. 2018. u 11:02

Izložba u Domu vojske Srbije posvećena Dijani Budisavljević, koja je bila jedina nada za 7.500 mališana. Najtužniji trenutak u spasavanju dece bio je njihovo odvajanje od majki

Хероина спасавала децу из пакла хрватских логора

ZAHVALNOST Dijana Budisavljević činila sve što je mogla za spas zatočene dece,Foto P. Mitić

POTRESNE su slike dece u koncentracionom logoru Jasenovac, dece dovođene od Srema do Kozare, iz Like, Banije, Korduna, delova Bosanske Krajine... Njihova izgladnela i preplašena lica ucrtala su se u pamćenje svakome ko je kročio na izložbu posvećenu heroini Dijani Budisavljević, u Domu Vojske Srbije.

Autorka izložbe Slađana Zarić ispričala je priču o izuzetnoj ženi koju je patnja zatočenih mališana pokrenula na jednu od najvećih akcija spasavanja u Drugom svetskom ratu. Austrijanka Dijana Budisavljević spasla je od sigurne smrti više od 7.500 devojčica i dečaka iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

- Nemac Oskar Šindler spasao je više od 1.000 poljskih Jevreja, Irena Sendler je iz varšavskog geta izvela oko 2.500 jevrejske dece. Prema popisu prihvatne stanice Hrvatskog kulturnog centra u Zagrebu, iz logora u Jasenovcu Dijana Budisavljević izbavila je 7.577 dece. Međutim, kartoteka koju je vodila sa svojim saradnicima sadržala je više od 12.000 imena - navodi autorka izložbe.

Pored fotografija bespomoćne dece zatočene u zloglasnim logorima, na izložbi su predstavljene i transportne liste i delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Dijana vodila sa nadom da će ta deca jednog dana ipak naći svoje roditelje. Dokumenti su pronađeni u beogradskim, banjalučkim i zagrebačkim arhivima.

- Tema izložbe je zahtevna i važna i veoma teška za obradu - kaže Ivan Mangov, autor arhitekture izložbe. - S obzirom na to da najveći deo postavke čini fotografska građa, trudio sam se da podelom na različite celine izložbu učinim dinamičnijom. Postavka je zamišljena kao niz sala kroz koje posmatrač postepeno prolazi zaranjajući dublje u priču o stradanju i spasavanju dece iz Jasenovca.

Izložba donosi i priče o pojedinačnim sudbinama dece koja su ostala u životu zahvaljujući akciji Dijane Budisavljević i njenih saradnika. Međutim, nije poznato koliko dece je vraćeno porodici, ko je naknadno otkrio svoj identitet, koliko njih je ostalo da živi ne znajući da su kozaračka, odnosno jasenovačka deca.


- Na početku su deca dobijala kartončiće koji su im kanapom vezivani oko vrata, na kojima je pisalo ime, prezime, ime roditelja, selo iz kojeg dete potiče i logor iz kojeg je preuzeto - objašnjava Slađana Zarić. - Pored kartona, Dijana i njeni saradnici pravili su i transportne liste dece preuzete iz Jasenovca. Bio je to početak spasavanja, ali i očuvanja identiteta jasenovačke dece. Veliki deo identifikacionih kartona koje su deca imala oko vrata uništen je tokom transporta. Deca su te kartone kidala, a neretko i jela. Tako je nastao problem sa identitetom veoma male dece. Kad su došla u Zagreb, postojale su transportne liste i popisi imena, ali bez kartona nije bilo moguće ustanoviti identitet deteta.

MONODRAMA
JELENA Puzić, glumica koju smo gledali u filmovima "Pored mene", "Vlažnost" i "Otvorena", postavila je na scenu UK "Vuk Karadžić" monodramu o Dijani Budisavljević. Predstava "Pu spas za sve nas" u junu će biti izvedena i na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Smatrajući da se suviše bavimo brojkama i zaboravljamo na pojedinačne sudbine i brutalnost priče, autorka izložbe je htela da opiše pojedinačne sudbine, da pokaže da je jedan transportni broj zapravo čovek koji ima ime i prezime i svoju sudbinu.

- Dijana je radila sve što je bilo u njenoj moći da sačuva toj deci život, a onda i identitet - ističe Zarićeva.

Najtužniji trenutak u spasavanju dece iz logora bio je njihovo odvajanje od majki. To je bio jedini način da deca ostanu živa - dečaci i devojčice koje majke nisu dale ili su ih tada sakrile ubijeni su u Jasenovcu.

Bosiljka Sudar Lončar odvojena je od majke zajedno sa braćom Stevanom i Milanom. Deo njenog svedočanstva prikazan je i na izložbi:

"Činilo mi se da dugo stojimo ispred kapije, a vreme je ipak brzo prolazilo. Došao je i čas našeg rastanka, Milan prvi izađe kroz kapiju, zatim je došao red na Stevu. Stevo se grčevito obesio majci oko vrata, vrišti i ne da se, plačemo, majka moli da pođe, lagano ga gura od sebe, ali Stevo ništa ne čuje... Bio je to jedan od strašnih i teških dana u mom životu i ne samo mom, taj užas su doživele stotine majki i dece. Mnogima je to bio poslednji rastanak".

Ovo je samo jedna od mnogih bolnih priča o kojima govori ova izložba.

FILM

IZLOŽBA, koju je otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin, deo je projekta "Dijanina deca" u kome je i dokumentarni film, koji će biti emitovan sledeće nedelje na Prvom programu RTS. Projekat je realizovan u produkciji Ministarstva odbrane i Radio-televizije Srbije.

NA jednom od panoa piše:

"U Gornjoj Rijeci ustaše su smestile najzdravije dečake iz Jasenovca od kojih su planirali da naprave 'male janičare'. Srpski dečaci bili su obučeni u ustaške uniforme i često su nosili drvene puške. U logoru je zavladala epidemija tifusa koja je usmrtila sve male logoraše. Dijana je organizovala transport i ove dece, ali od 400 dečaka koji su bili smešteni u Gornjoj Rijeci, preživelo ih je vrlo malo."Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Željko

16.05.2018. 11:16

Gospođa Diana Budisavljević je formirala cijelu ekipu ljudi,žena i muškaraca,koja joj je aktivno pomagala da spasi što više djece.Ne smiju se ni njihova imena zaboraviti,bili su dio njenoga humanog tima.Treba pročitati "Dnevnik"koji je vodila Diana cijelog rata,odnosno ponovo ga dati štampati.Ne znam zašto se to ne čini.Imam fotokopiran taj dnevnik,pisan u prvom licu....dirljiv i potresan tekst....

Чикаго

16.05.2018. 11:52

Ма да ли је могуће? Из так љепе и красне тисућљетње кроације?? Па хрватијанци су једини имали логоре за децу у 2 светском рату: Јастребарско, Сисак и Лобоград .. наравно и 14.000 деце побијено у Јасеновцу. Чак ни Немци нису улазили у те логоре јер нису могли да гледају децу на вешалима

Дејан

16.05.2018. 12:00

Крајње је време да се у Београду направи објекат - музеј са сталном поставком посвећен страдању српског народа - жртвама НДХ. И наравно исти укључити обавезно у сваку туристичку понуду. Архивска грађа у оригиналу постоји па господо изволите радите! Филм који хоћете да направите је добра ствар али занимање за њега ће постојати неко време а ово је прича за вјеки вјеков!

драгана

16.05.2018. 12:08

"U Gornjoj Rijeci ustaše su smestile najzdravije dečake iz Jasenovca od kojih su planirali da naprave 'male janičare'. Srpski dečaci bili su obučeni u ustaške uniforme i često su nosili drvene puške. U logoru je zavladala epidemija tifusa koja je usmrtila sve male logoraše. Dijana je organizovala transport i ove dece, ali od 400 dečaka koji su bili smešteni u Gornjoj Rijeci, preživelo ih je vrlo malo."...Bog nije dopustio da srpska deca budu dželati svojoj braći i očevima.Smrt nije najgora.

komentator

16.05.2018. 12:28

Za ove "zasluge", Stepinac je kanonizovan. Vatikan je oduvek bio leglo zla i homoseksualizma.

Nikola I.S.

16.05.2018. 13:00

U Brozno vrijeme nije se smjelo govoriti o ovoj ženi kao ni o ovoj djeci, tako su mnogi tek kao već odrasli saznali da nisu Hrvati, već Srbi pretekli iz Jasenovca. A zahvaljujući Brozu mnogi to nikada nisu saznali. Ali ja bih da ukažem na još nešto, vidim da malo ljudi čita rubriku kultura i zna kakav film je predstavljao Srbiju u Kanu. To je film Teret O.Glavonića o srpskim zločinima nad Šiptarima.

Stari Beograđanin

16.05.2018. 13:07

Diana Budisavljević, devojačko Obekser (Obexer) rođena 15.1.1891.g. u Insbruku -bila je udata za lekara srpskog porekla Julija Budisavljevića. Od 1919.g. do 1972. živeli su u Zagrebu gde je Julije bio profesor na medic. fakultetu.1972.g. su se vratili u Insbruk. Dianino veliko ljudsko delo mora da ostane upamćeno za sve dolazeće generacije Srba ali ne smemo zaboraviti i njene pomoćnike u spasavanju dece- inž.Đura Vukosavljevića, dipl.-inž. Marka Vidakovića i Ivanku Džakulu. O njima se malo piše!

Prle

16.05.2018. 13:16

Interesantno je šta o i Dijani i njenom mužu Juliju pišu hrvati, otprilike kao da su ona i muž samo pomagali Stepincu i njegovim milosrdnim časnim sestrama u zbrinjavanju srpske dece. A ta deca su uglavnim bila deca partizana pogunilih u borbama na Kozari. I zbog toga je još važnije dokumentovati istinu i čuvati u sećanju Dijanu Budisavljević.

Sa Zvezdare

16.05.2018. 13:32

KOliko Su Zla Naneli pre 70 Godina , I Hrvati bi jos kada bise oni SAMO Pitali , Ko Zna Kako bi Maltretirali Narod danas, Puni Su Zla , Nesto Nezamišljivo. Ulica nova da se zove Po Dijani. Zasluzuje....

Ана

16.05.2018. 13:41

И требало је после бити у СФРЈ...са тим сазнањем, у немогућности било шта рећи....

баш тако

17.05.2018. 11:06

@dzoni bg - Ни једно "спасено" дете није се вратило својој вери Православној.

Kozarčanka

06.07.2018. 08:48

@dzoni bg - Nisi u pravu, dvije sestre i brat moje bake su djeca logoraši (dječiji logor Stara Gradiška) koja su nadjena u hrvatskim selima i vraćena majci na Kozaru, poslije rata. Bilo ih je još iz mog sela. Moja baka kao najstarije dijete i prabaka su iz Jasenovca deportovane u Njemačku na rad i vratile su se kući poslije rata.

Bolynx

16.05.2018. 13:49

Sta su ta jadna deca prozivljavala nikad nikom ne pozeliti. Na koji su nacin ta deca mucena, ubijana, uzas za koji krvoloci nikad nece biti kaznjeni. Hvala Dijani za sva vremena.

Nikola I.S.

17.05.2018. 12:58

@66realno - Tito je posle rata zataškao ustaške zločine. O njima se nije smjelo govoriti, pisati, snimati filmovi. Hrvatska je morala biti kažnjena zbog ovih zločina i kao što je Tuđman priznao da nije bilo Hrvata Broza Hrvatska ukoliko bi uopšte postojala obuhvatala bi samo Zagorje i Zagreb, te ne bi uopšte izlazila na more., ali Broz je nagradio novim teritorijama, a Srbiju iskomadao na 7 država. Zaštitio je saborca Antu Pavelića...itd...itd...ps Ustaše su fašisti, a Četnici prvi antifašisti u Evropi.