Propada hram u kom počiva 6 srpskih vladara

M. LUKOVIĆ

četvrtak, 05. 10. 2017. u 20:14

Пропада храм у ком почива 6 српских владара

Zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu

Vlaga ugrozila stabilnost Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, nejasna sudbina i drugih objekata. Vlada budžetom namenila novac za obnovu, ali je problem nerešeno vlasništvo. Pokrenut je spor pred sudom u Strazburu

Vlaga ugrožava stabilnost hrama Svetog Đorđa na Oplencu i potrebna je ozbiljna rekonstrukcija krova i temelja ovog značajnog objekta u čijim kriptama počiva šest srpskih vladara. Nejasna je, međutim, i sudbina drugih objekata i oko 140 hektara zemljišta koje je kralj Petar testamentom ostavio narodu.

Kako rešiti održavanje značajnog kompleksa i važnih kulturno-istorijskih spomenika na Oplencu, zasad je, kako tvrde u Topoli, nepoznanica. Reč je o zadužbini koju je kralj Petar Prvi Karađorđević ostavio narodu i potomcima "koji u njoj mogu da uživaju, ali ne i da je otuđe".


PROČITAJTE JOŠ:
Vojvođanske priče: Džejms Bond, a iz Titela

Imovinu Zadužbine, međutim, posle Drugog svetskog rata oduzela je država. Stanje je i sada (ne)rešeno. Naime, Zadužbina je pokrenula postupak za vraćanje imovine još 1993, ali je nakon višegodišnjeg sudskog postupka izgubila spor. Postupak je tenutno pred sudom u Strazburu.

- Krov na Crkvi Svetog Đorđa prokišnjava, vlaga ulazi u temelje i preti da ošteti i stabilnost hrama. Samo za podstavljanje skele, da bi se započela popravka krova, potrebno je oko 5.000 evra. Zadužbina nije u stanju da na adekvatan način sama brine o održavanju - kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola i član Upravnog odbora Zadužbine.

Od celokupne imovine, trenutno je u vlasništvu Zadužbine još i kuća kralja Petra i 93 ara zemljišta.

Zato, smatraju u Topoli, zasad ne postoji dugoročan i siguran način održavanja desetak reprezentativnih objekata, među kojima su i kraljeva i kraljičina vila i drugi objekti, kao i oko 140 hektara zemljišta. Zadužbina to nije u stanju, jer joj je gotovo celokupna imovina oduzeta. Delimične prihode ima od prodaje ulaznica za svoje objekte i dotacija opštine Topola.

- Oplenac mnogi zovu srpskim Versajem. Kompleks na Oplencu u neku ruku to i jeste. Tu su značajni objekti, među njima Crkva Svetog Đorđa, gde počiva šest srpskih vladara, veliki park u kojem su stoletna stabla koje je i svojom rukom sadio kralj Petar, zatim muzej, vinogradi, više desetina hektara plodnog zemljišta - nabraja Dragan Jovanović.

On kaže da je Vlada Srbije ove godine budžetom predvidela novac za rekonstrukciju pojedinih objekata na Oplencu, ali zbog još nerešenog vlasništva taj novac stoji i ne može da se upotrebi.

- Skupštini Srbije smo podneli predlog da se za Oplenac usvoji poseban zakon, takozvani leks specijalis, kako bi se na pravi način brinulo o ovim dobrima - kaže Jovanović.


PROČITAJTE JOŠ:
Ginisov rekorder iz Sremske Mitrovice humanošću zaslužio ulicu

U Upravnom odboru zadužbine, osim njega su i vladika šumadijski Jovan, predstavnici vlade i Krunskog saveta.

Dragan Jovanović


DRAGOENO

CRKVA Svetog Đorđa je objekat od izuzetnog značaja i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika. Upućeni kažu da samo jedan kvadratni centimetar mozaika u ovoj crkvi košta između 10 i 12 evra. Ukoliko bi došlo do oštećenja, šteta bi bila neprocenjiva.


NAPLATA ULAZA

POJEDINI građani se bune zašto se naplaćuje ulaz u Crkvu Svetog Đorđa. Jovanović kaže da je to jedan od načina da se prikupi novac za održavanje i dodaje da je sa tim upoznata i Eparhija šumadijska. Ali uveren je da bi trebalo da se naplaćuje ulaz na Oplenac, a ne u samu crkvu i da bude jeftiniji. Cena pojedinačne ulaznice sada za decu je 300, za odrasle 400 dinara, a za kolektivne posete 250 dinara.Komentari (9)

Miloje

05.10.2017. 21:54

Crkva nece da ulaze pare u svetinju ali hoce na naplacuje ulaz. Ima se za dzipove i luksuz ali ne i za svetinju. Sramota.

Sasa

06.10.2017. 00:38

@Miloje - Crkva na Oplencu nije vlasnistvo crkve vec zadubine ili vec kako je receno u tekstu. Crkva nije u upotrebi za vernike vec je kao neki muzej. Bio sam prosle godine i na vratima su mi trazili da platim ulaznicu i kada sam se pobunio rekavsi da nikada nisam platio ulaznicu u crkvu, rekli su mi d acrkva nije vlasnik tog objekta. Kazu da svestenik dodje samo nedeljom da odsluzi Liturgiju ali da nema nikakve druga ovlascenja.

Što se "prestolonaslednici" ne otvore

06.10.2017. 07:18

@Miloje - ako im je stalo? Sve je to na grbači naroda i napravljeno...

Soko

06.10.2017. 23:32

@Miloje - Kakve veze ima što ne pripada SPC, ni ja nemam dece pa opet se ne bunim što mi se svaki mesec odbija od plate za školstvo, plaćam za tuđu decu i drago mi je zbog toga. Zar SPC za objekat koji po arhitektonskom sklopu pripada verskim pravoslavnim objektima (i osveštana je posle prvog balkanskog rata) ne želi da uloži ni dinara ukoliko od njega ne može da zaradi? Sramota, malo je reći.

Чукарић

28.08.2018. 12:12

@Miloje - Очигледно је да је та црква приватна. Док се год буде плаћало, ја тамо не идем. Прилог да даш је у реду, али да те опљачкају на улазу, то је већ превише. Тај луксуз себи не допуштам.

Mrki Mrgud

05.10.2017. 21:58

Sramota. Ni vlasnistvo ne mozete da resite bez sudau Strazburu. A za to vreme crkva treba da propada. Strasno.

Ђура Змај

05.10.2017. 22:11

"Пропада храм у ком почива 6 српских владара", да пропада, али пропада и србија.!?

Миро Марковић

08.10.2017. 01:39

Срби се поносе србском краљевском круном на својој застави тробојници као и свим краљевским баштинама. Све што су наше краљевске династије створиле, оставиле су у наслеђе свеколиком србском народу, као што су: Саборна црква у Београду од кнеза Милоша Обреновића, Опленац у Тополи од Петра Првог Крађорђевића, манастири Високи Дечени, Грачаница, Сопоћани и низ других од краљева из династије Немањића. И тако редом....

ima za njih nema za nas

08.10.2017. 13:46

Hvale se svadbom i haljinama a zive na grbaci naroda koji rinta za njih za 150 eu i srecni su kad imaju i toliko,rade ljudi u pelenama,lece se sms-om i nemaju ni odmor ni pauzu.To ste trazili,uzivajte da budete nacisticke sluge.Najteze bolesnike nemamo da lecimo skupljamo sms i dobrovoljne priloge a za njih odmah pare moraju da se stvore.Gde su popovi papisti,gde drzava gde su kurtoni nacisticki Karadjordjevici pa boli njih iz budzeta uzimaju koliko im zatreba.

ОБНОВИМО СЕБЕ

11.10.2017. 12:31

Потебна је хитна обнова једне од најважније православне цркве српског народа , у којој је на мозаицима приказана цела историја српске државности, од стварања прве Немањичке Краљевине до Карађорђевића!!