Izronio grad kneza Časlava!

Boris Subašić

26. 10. 2015. u 20:01

“Novosti” u Malom Zvorniku gde su arheolozi otkrili veliko vizantijsko i srpsko prednemanjićko naselje. Stari srpski grudobrani, zidovi i rovovi koji plene veličinom i lepotom

Изронио град кнеза Часлава!

Arheolozi kraj ostataka kapije tvrđave Foto Boris Subašić

ARHEOLOZI su na vrhu Orlovina koji dominira nad okukom klisure Drine kod Malog Zvornika otkrili ostatke dva tajanstvena utvrđena grada. Prvi je ogromna vizantijska tvrđava iz 6. veka čije su se moćne zidine lepezasto spuštale strminom oko 700 metara do tadašnjeg pristaništa u malozvorničkom priobalju. Drugi je srpski grad koji je, prema dosadašnjim nalazima, ovde postojao u prednemanjićkom periodu tokom 9. i 10. veka na prostoru oko vrha Orlovine.

Arheolozi su se našli pred zagonetkom kad su u šumskom zelenilu otkrili monumentalne ranovizantijske zidine i građevine podignute u doba cara Justijana, kao i oko tri veka mlađe srpske grudobrane, zidove i rovove koji i posle 1.000 godina zapunjavanja erozijom zaprepašćuju svojom veličinom.

Istraživači pretpostavljaju da su ove dodatne ranosrednjovekovne fortifikacije izgrađene kao zaštita od bugarskih pustošenja s juga i od mađarske najezde sa severa. Uprkos očigledno velikom značaju koji su tvrđave na Orlovini imale u svoje vreme, danas su njihova imena nepoznata iz pisanih istorijskih izvora. Istraživači zato pokušavaju da kao forenzičari pomoću materijalnih ostataka drevnih gradova razreše ovu tajnu i zato još pre svitanja hitaju kroz pramenje magle strmom brdskom stazom ka gustoj šumi koja krije ruševine. Već pod prvim krošnjama drveća dočekuje ih prvi monumentalni objekat, zarušena masivna kapija i zid koji je štitio najviši deo utvrđenja. Od te tačke šumske staze se račvaju u nekoliko pravaca. Jedan obavija vrh Orlovina kao stražarski ophodni put koga preseca ogroman srpski rov i masivni suvozid od krupnih stena. Taj puteljak se zatim spušta na prefinjeno sazidani vizantijski odbrambeni zid i stražarsko mesto, koje su istraživači ovih dana otkopali.

Odatle se stazom ispod nekoliko metara visokog srpskog zemljanog grudobrana stiže do vidikovca skrivenog u žbunju na vertikalnoj litici iznad Drine. To je prva od nekoliko vizantijskih osmatračnica od kojih svaka vidi i prethodnu i sledeću, raspoređenih u nizu na strmoglavoj steni prema kanjonu reke. Kozja staza koja je povezivala ta stražarska mesta samo je ponegde vidljiva i njome se danas niko ne usuđuje da prođe i napravi krug do ulazne kapije.

Zidine iz VI veka

Zato se ka centru nekadašnjeg grada na vrhu Orlovine ide ili puteljkom pored ogromne zarušene tvrđavske cisterne prečnika većeg od 12 metara ili strmom stazom pored ostataka lepo ozidane zgrade kojoj sad samo prvi sprat viri iznad tla, dok je niži deo zatrpan vekovnim nanosima. Ta stazica prolazi kraj skromnog zaklona arheologa ispred koga gori logorska vatra na kojoj greju promrzle udove i pokušavaju da osuše odelo natopljeno znojem i šumskom vlagom. Ipak, uprkos lošem vremenu oni ne odustaju od istraživanja crkve ogromnih dimenzija. Pošto je šumsko rastinje s nje raščišćeno, beli kameni zidovi na velikom platou natprirodno blešte pod olovnim nebom.

- Dužina ovog monumentalnog hrama je oko 32, a širina oko 20 metara i složene je osnove, što je karakterističan stil gradnje za rimsku provinciju Dalmaciju - kaže docent dr Dejan Radičević s Filozofskog fakulteta u Beogradu. - U istočnom delu su otkriveni episkopski presto i sedišta za sveštenstvo, što nagoveštava da se ovde možda nalazilo sedište episkopije. Na pojedinim delovima oltarskih zidova očuvani su fragmenti fresaka iz ranovizantijske epohe. Da je grad živeo u to vreme, potvrđuju i brojni nalazi stakla i amfora za vino i ulje koji ukazuju da je Drina bila plovna i da je vodeni put do gradske luke bio veoma živ.

Iako su istraživanja još na početku, iskopavanja pokazuju da je imperator Justinijan ovde podigao jedan od svojih najvećih gradova na Balkanu. NJegove ruševine stanovništvo ovog dela Podrinja odavno zna i naziva ih Jerininim gradom, dok je zvornička tvrđava na suprotnoj levoj obali Drine od davnina nazivana Đurđev grad. Za razliku od ove utvrde koja je poznata i iz istorijskih izvora i arheološki istraživana, grad iznad Malog Zvornika, iako stariji, ostao je zabeležen samo kao crtica u naučnoj literaturi. Sve se promenilo 2013. kad je prerano preminuli Dejan Pavić, profesor istorije iz ovog gradića pokrenuo lavinu događaja.

- Profesor Pavić zaljubljenik u starine ovog kraja došao je na fakultet i pozvao me da obiđemo lokalitet - kaže dr Radičević. - Pristao sam i na prvi pogled videlo se da je reč o izuzetnom nalazištu. Prosto je neverovatno da je decenijama bilo zaboravljeno. Zahvaljujući podršci opštinskog rukovodstava Malog Zvornika izdvojena su skromna sredstva i započelo se sa prvim sondiranjima. Odmah se pokazalo da je reč o velikom utvrđenom kompleksu iz ranovizantijske epohe.

Istraživači su bili zaprepašćeni veličinom prostora obuhvaćenog bedemima od oko 14 hektara, koji svrstava ovaj kompleks u jedan od najvećih ranovizantijskih gradova na teritoriji današnje Srbije.

Srpske strele iz IX veka

- Na ovom mestu sticale su značajne komunikacije što vodene, što dolinom reke - objašnjava dr Radičević. - Ovo mesto bilo je veoma važno, jer se od Malog Zvornika menja sam karakter terena. Ovo je kontaktna zona severnih ravničarskih predela rimske provincije Panonije i unutrašnjeg planinskog prostora Dinarida, odnosno provincije Dalmacije. Tvrđava na Orlovini je kontrolisala put koji je povezivao metropole tih provincija, Sirmijum i Salonu. Okolni prostor grada je važan jer poseduje rudno bogatstvo koje je eksploatisano i u antičko doba i u srednjem veku. Podrinjski rudnici su bili veoma važan izvor prihoda za državnu kasu srednjovekovne Srbije.

Sagovornik "Novosti" navodi da je vizantijska tvrđava na Orlovini kao i niz sličnih zapustela krajem 6. i početkom 7. veka, kada je nastupio prekid života na ovom prostoru.

- U ranom srednjem veku je ponovo obnovljen život u okviru tvrđave i to na samom vrhu, koji je ponovo posebno utvrđen, što su nam pokazala ovogodišnja iskopavanja - kaže dr Radičević.

Materijal koji je pronađen, pre svega keramika, pokazuje, ističe Radičević da su novi stanovnici Srbi.

UTVRĐEN CENTAR

U LETOPISU Popa Dukljanina zapisano je da je srpski vladar Časlav imao sukob s Mađarima upravo u Drinskoj županiji.

- Danas ne znamo gde se ona tačno prostirala, ali sam pomen Drine ukazuje da je mogla biti na ovom pravcu - smatra dr Radičević. - Ako uzmemo u obzir da je ova lokacija nezaobilazna na putu iz severnih panonskih predela ka Dalmaciji, osnovano se može pretpostaviti da se ovde nalazio Časlavljev grad. Ovde se nalazi jedan od utvrđenih centara koje pripada prednemanjićkoj istoriji Srbije koja nam je u najmanjoj meri poznata i zato nam se na Orlovini pruža izuzetna prilika da dođemo do pouzdanih zaključaka kako su Srbi tada živeli.

Temelji monumentalne Vizantijske crkve

SIROMAŠNI VIZIONARI

IAKO je Mali Zvornik jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, ona svake godine iz skromnog budžeta izdvaja sredstva za istraživanje Orlovine.

- Ova priča o otkrivanju srpske prošlosti je ulaganje u budućnost - kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik. - Naš sugrađanin profesor Pavić je vizionarski obratio pažnju arheolozima na Orlovinu, od koje očekujemo da će biti veoma atraktivna za turiste. Već imamo podzemni grad, supertajnu vojnu bazu iz vremena Kraljevine Jugoslavije od 75 prostorija za 5.000 vojnika ukopanih u brdu, gde je u aprilu 1941. održana poslednja sednica vlade. Sad imamo i stari vizantijski i srpski grad na brdu i očekujemo mnogo više gostiju nego ranije.

Zabranjeno preuzimanje fotografija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

vh

26.10.2015. 20:16

Ovo je veliko otkrice! Naravno, zaslugom nemanjickog mita i stroge crkvene cenzure kroz vekove a posle najvise zaslugom turaka, stara srpska/slovenska istorija je zaboravljena i sakrivena. Problem je da stari srbi/sloveni nisu bili hriscani- a to se ne uklapa dobro u vladajucu dogmu..

Miro Markovic

27.10.2015. 01:11

@vh - @vh. Ako nisi znao, prva hriscanska arhiepiskopija je osnovana u Sirmijumu pocetkom prvog veka posle Hrista, dok je druga bila ustanovljena u Solinu pored danasnjeg Splita a treca u danasnjoj Peci, gde se nalazi Srpska patrijarsija. A svuda su tu ziveli Srbi. Lazna prica da su se oni doselili u sedmom i tokom osmog veka posle Hrista je izmisljena na Berlinskom kongresu, 1878, kako bi AU mogla da konfiskuje srpske zemlje preko Drine. Medjutim, lazi su razotkirvene. Citaj radove Dr. Deretica.,

Južnjak

27.10.2015. 01:55

@vh - O knezu Časlavu se uči u osnovnim školama, a naša crkva uopšte ne negira njegovo postojanje, kao ni postojanje Srbije pre Nemanjića.

krle - dron

27.10.2015. 10:45

@vh - vh-@, Hriscanstvo je nastalo tek 306- kada je srbkinja sveta Carica Jelene inace majka najveceg srbskog Cezara CONSTANTINA donela Hristov krst iz Jerusalema u Constatinopolj,i naravno da svi srbi u to vreme nisu bili Hriscani,srbi su iznedrili i odgojili 14 Cezara i Imperatora ( ko je tu koga oplevio i nakalemio to samo srbi znaju ),pogledaj google kartu iz IV-v. pre n.e.SERBIAN IMPERIUM ili mislis da je google srbski agitprop.Istorijom se bavi nauka koja nije cula za kumrovacke biltene.

vh

27.10.2015. 17:03

@vh - Hocete da kazete da ste srodni sa grcima, albancima, romima i da postojite od momenta kada je jedna bliskoistocna religija dosla na ove prostore. Nemojte samo reci da je Hrist bio srbin i sl gluposti.Za razliku od Vas meni je na mestu 1. Rusija i Slovenstvo. Nasi prostori su od Severnog Pola do Mediterana, od Danske do Aljaske- to je prostor u kome je nasa kultura nastala i granice. Grkofili, albanofili, rimofili i ostali, ne razbacujte se sa 'istorijskim podacima'- dosadni ste. SLAVA.

Andjelina Istoricar

26.10.2015. 20:49

Ta Srbija o kojoj pricate nikada nije postojala. To su samo bajke koje su nastale u necijim glavama i nemaju stvarne vrednosti. Mnogi to zovu izmisljene price u ludim glavama. Ako je Srbija nastala prvi put pre 137 godina, odnosno 1878 godine na Berlinskom Kongresu, kako su mogli da zidaju utvrdjenja pre vise od 600 godina? Ocigledno popovi sanjaju u dokolici pa to pisu. Svi spisatelji moraju da se drze stvarne istorije bez izmisljanja. Svi vladari do pre 137 godina nisu bili Srbi pa zato ne la

Могуће

26.10.2015. 21:54

@Andjelina Istoricar - Могуће, све је могуће, могуће да сте и ви историчар...

Комшије не спавају

27.10.2015. 00:06

@Andjelina Istoricar - По тој логици која држава је постојала пре Берлинског конгреса? на Балкану су постојале само Отоманска и Угарска империја. Дакле, о чему ти пишеш? И по тој логици, Хрватска и Босна су постале државе тек 1991. односно 1992. А Црна Гора тек 2008. Туга.

`Ало неписмени...

27.10.2015. 00:13

@Andjelina Istoricar - @ "Andjelina...": А како би било да, за почетак, научиш макар да пишеш?

MS

27.10.2015. 00:37

@Andjelina Istoricar - Ovakvi komentari su ocigledno troll-ovi u pokusaju, i kao takvi trebalo bi biti sankcionisani i neobjavljivani iz prostog razloga sto vredjaju dostojanstvo citalaca. Cuj ''istoricarku'' molim te, Srbija nije postojala do Berlinskog kongresa hahahahahh alo trolu, nisi zanimljiv/a nimalo.

Miro Markovic

27.10.2015. 01:05

@Andjelina Istoricar - Sve je moguce, kad se skola zavrsi na unirzitetu u KG. Tamo se za pare sve kupuje pa i znanj iz istorije. Godinama smo ucili da su Nemci u KG i okolini streljali preko 7 hiljada neduznih ljudi, a sad nam pricaju da je to bilo samo 2,400. Pricali su nam iz istorije da su Srbi dosli na Balkan krajem sedmog i i tokom osmog veka, a sada otkrivaju srpske gradove pre njihovg dolaska. Kako je to moguce? Pa lepo, kad se sire lazi, one se kad-tad i otkriju.

Radovan

27.10.2015. 01:06

@Andjelina Istoricar - Za 18 godina koliko koristim internet svasta sam procitao i mislo sam da nista vise nemoze da me iznenadi ali pogresio sam.Andjelina istoricar je napisala retko glup komentar. Postavlja se pitanje da li se salila ili misli ozbiljno to sto je napisala.Ako se salila onda je njen smisao za humor zaista cudan,ali ako je mislila ozbiljno e onda je to zabrinjavajuce.Za koga je zabrinjavajuce,za istoriju ne za nju samu da.Molim Vas da mi kazete iz koje knjige ste procitali to sto tvrdite.

Južnjak

27.10.2015. 01:53

@Andjelina Istoricar - Zdravo komšija Hrvoje, zašto se opet lažno predstavljaš? U osnovnim školama se uči o knezu Časlavu i on nikako ne moće biti "izmišljen", ali razumem da je kod vas u Hrvatskoj velika propaganda, tako da vam ni najosnovnije stvari iz istorije nisu poznate. Prva Srbija je osnovana 626.godine.

munZeKonza

27.10.2015. 07:40

@Andjelina Istoricar - Andjelina , istorija je nauka, nauka ponavljam i za nju je neophodno arheoloska,pisana istoriska gradja itd itd, e vidis ti si izgleda propustila po prilicno o tome...A usput Nemanjici su imali drzavu gle zvala se Srbija i oni su naslednici prestola tj postojala je i pre njih... CCC kakvo elementarno ne znanje , uzas.

Franjo Historicar

27.10.2015. 08:27

@Andjelina Istoricar - Srbija ponovo najstarija drzava u regionu... Hrvatska i Bosna postale drzave posle 1990. Albanija posle balkanskih ratova, Madjarska posle prvog svetskog, Crna Gora posle 2000. Tako su nas u skoli ucili nas hrvate i bosnake...

Dudule

27.10.2015. 08:27

@Andjelina Istoricar - Anđela, moguće je da ste vi takvu istoriju učili na današnjim sega-mega univerzitetima... moguće... Šta je bio Karađorđe? Miloš Obrenović? Ako vi kažete da nisu bili srbi, šta su onda bili?

Tixon

27.10.2015. 08:49

@Andjelina Istoricar - Znaci, nije postojao ni knez Mihailo,ni knez Milos, ni knez Aleksandar Karadjordjevic...

Ortodoks

27.10.2015. 08:50

@Andjelina Istoricar - ovde imamo "Andjelinu", pripadnika neke balkanske novonastale veštačke nacije koja se odrekla svoje istorije,kulture,vere pa i svoje duše!!!čista duhovna jad i beda!!!

Popaj

27.10.2015. 11:29

@Andjelina Istoricar - Franjo trebali bi da vas uče da ste najveću državu Hrvatsku imali u Kraljevini Jugoslaviji 50 % veća od sadašnje Hrvatske.Međutim vi i dalje pričate o ugrženosti od Srba u toj istoj Kraljevini i opravdanom stvaranju NDH-monstrum države.Dobro je što pratiš srpske novine možda nešto i naučiš o Hrvatskoj i Srbiji.

Apollo

26.10.2015. 23:55

Časlav Klonimirović bio je srpski knez koji je vladao sredinom 10. stoljeća, najvjerojatnije u razdoblju od 933. do 960. godine. vdje se govori o utvrdama iz 6. vijeka. Pa to je 400 godina prije kneza Časlava.

Milan

27.10.2015. 00:15

@Apollo - Nisi pazljivo procitao tekst, koji je veoma iscrpan i retko kvalitetan ! Otkrivana su dva grada - tvrdjave . Jedna starija Vizantijska , ta o kojoj ti pises i kasnija za koju se smatra da je Caslavov grad.

Branke

27.10.2015. 07:03

@Apollo - Niste dobro procitali tekst . . . radi se o dva utvrdjenja,vizantijskom iz 6. veka i srpskom iz 9. ili 10-og . . .

PD

27.10.2015. 07:07

@Apollo - Apollo, radi se o 2 grada, jasno je iz 1. pasusa teksta! Jedan iz 6. veka a drugi iz 9-10 veka.

dudule

27.10.2015. 08:23

@Apollo - Apollo, u prvom pasusu je navedeno da se na navedenoj lokaciji nalazila vizantijska tvrđava iz 6. veka i srpski grad iz prednemanjićkog doba 9. i 10. veka. Ne pratiš na času...

Hmm

27.10.2015. 10:24

@Apollo - Apollo ne citas pazljivo. Vizantijska tvrdjava je iz 6. v , a srpski grad je postojao kasnije u 9. i 10 v. , tako da ne znam sta tu nije dobro receno .

Apollo

27.10.2015. 11:20

@Apollo - Dobro sam ja pročitao. Radi se o "bizantijskom" gradu i naknadno rađenim "srpskim" grudobranima. Nigdje se ne spominje "srpski" grad. Osim toga Srbija se u vrijeme Časlava Klonimirovića nije protezala do Zvornika. To područje su držali Bugari istočno od rijeke Drine. Tu negdje u tom području je Hrvatski kralj Tomislav vodio bitku sa Bugarima sa kojima je Hrvatska tada graničila u tom području.

NekoIme

27.10.2015. 11:51

@Apollo - Zapravo je Caslavova Srbija obuhvatala mnogo vecu oblast : Rasku, Zahumlje, Duklju, Travuniju, Paganiju i Neretvu i velike delove centralne i istocne Bosne, do reke Save. Znaci danasnju zapadnu Srbiju, celu Crnu Goru, delove Dalmacije, 90% danasnje Bosne i Hercegovine. Eto ti.

Milan

27.10.2015. 12:40

@Apollo - Pa sto ne Kazes da si Susjed :) Onda bi odmah znali da ti Ustvari imas neku svoju Izmisljenu Historiju a verovatno i Histeriju :)

Leonidas D.

27.10.2015. 00:03

@Andjelina Istoricar uhvati se neceg drugog, nemoj istorije... Vidis da ti ne ide. Da znas imalo a ne znas ni to, znala bi da je Srpska drzava jedna od najstarijih drzava Evrope. mnogo starija od drzava koje nam poturaju tu "istoriju" koju ti "znas"

Дејан

27.10.2015. 00:19

На ооснову чега се тврди да је град "Византијски"? Да нису можда нашли таблу "Византијски град"? Свако ко иоле зна историју, зна да је појам "Византија" уведен у 16. веку, након пада Ромејског царства, Нове Роме, Источног Римског царства или како год су га називала људе у то време. Не постоји ни једна документ, пре 1453. године, нити једна народна песма или било шта у коме се спомиње "Византијско царство". Једино се спомиње град Византион, који постаје Константинопољ, за време Константина.

Tomi

27.10.2015. 00:36

Anđelina, izgleda da se baviš istorijom kao zlatna ribica - one pamte oko 3 sekunde, pa ipak su mnogo inteligentnije od tebe.

Nesa

27.10.2015. 02:00

koga briga da li su stari Sloveni nasi preci bili pagani a potom hriscani? bitno je da su nasi preci, da delimo isto genetsko nasledje i da smo mi njihov istorijski produzetak na ovim prostorima tj. njihovi potomci te ovo jeste nasa istorija i nas prostor te je stoga treba istraziti.

Mali Zvornik

27.10.2015. 06:53

Mali Zvornik je takva rupa da ni koze ne bih tamo cuvao. Svaka cast nasim precima, ali i oni su ovo mesto napustili. Samo sivilo, nedaj Bozr

ana

27.10.2015. 07:59

Najmanje je važno da li su bili hrišćani.Vžnije je da se uz znatiželju arheologa obezbede sredstva za zaštitu otkrivenih objekata koje će mraz i vode i poslovična nebriga brzo zbrisati sa lica zrmlje. Koliko god da su zidine monumentalne nemoćne su da odole našoj poslovičnoj nebrizi. Istraživanja bi trebalo izvoditi tek ako se za njih obezbede bar sredstva za preventivnu zaštitu ako se nešto otkrije a ako ne ista se mogu koristiti za naredna istraživanja

Istina, car je go.........

27.10.2015. 11:57

Veca sam se pitao kako je i ovo promaklo K.Jiriceku i naslednicima srpskih mu poklonika s DR titulama izgleda prepisivacke skole? Kako ono rece Nusic DR? Kako izgleda srpski naucnici jos samo treba da se odreknu NT-Pupina........ zaista nema smisla da ovakav narod moze iznedriti svetske velicine i obmanjuje svet!?

Бранко

27.10.2015. 12:29

Само да кажем лепу речи овим нашим археолозима ентузијастима, који нас ових дана одушевљавају својим открићима, али и људима из локалне власти који имају слуха за повест и културу. Многима сте учинили велику радост овим открићима, а што буде више популаризације оваквих ископавања, требало би бити више и финансијске подршке за овакве пројекте.

Владимир

28.10.2015. 11:59

@Бранко - Повест је српска реч која означава причу, плод поведања. Оно што је речено, говорено. У руском језику (остало из старословенског) поведаемся значи поразговарајмо. Код нас реч исповест је у вези са повешћу. Кад идеш код свештеника ти исповедаш своју душу, тј. поведаш му све што ти лежи на срцу. Богат је био наш језик док га реформисти са Вуком на челу нису осакатили. То је је све плод идеја француске револуције.... Зато данас многи Срби не знају свој језик.

Aleksandar

27.10.2015. 20:32

Andjelina, 1878. god. Srbija je dobila medjunarodno priznanje ali postojala je ona i ranije. Culi ste verovatno za Dusanovo carstvo? Vecu glupost, da Srbija nije postojala pre 1878. godine, nisam odavno procitao. Postojale su razne srpske drzave kroz istoriju, koje su menjale oblike, granice, forme, imale su svoje vladare, teritorije, granice, stanovnistvo, novac - dakle bile su drzave... ali reci da je Srbija tek stvorena 1878. godine je potpuna, ali potpuna besmislica. Ko vam dade tu diplomu?

sam si sebi kontradiktoran

28.10.2015. 07:57

@Aleksandar - Procitaj jos jednom sta si napisao I videces I sam. Srbija nije postojala pre toga. Srbi jesu imali svoje drzave, tj svoje knezevine, kraljevine ili carevinu, ali se to nikad nije zvalo Srbijom. Taj termin se nikad nije koristio. prema tome, Srbija kao Srbija nije postojala sto ne znaci daSrbi nisu imali drzavnost. Ovo je samo potvrda tezi da Srbija nije matica svih Srba nego samo jedna od srpskih zemalja koja je prva uspela da se oslobodi varvarskih osmanljia

Srbija i u vreme Bodina

28.10.2015. 11:18

@Aleksandar - Na olovnom pećatu Konstantina Bodina iz 1081. koji jeu carigradskim arhivima pronašao i objavio francuski profesor Žan Klod Šene navedena je Bodinova titula "protosevast Dioklije i Srbije". Dakle Srbija je već tada bila jasno definisana kao država. A kasnijih potvrda imena ne samo u srpskim već i romejskim, mletačkim, ugarskim... dokumentima je bezbroj.

garin61

02.11.2015. 12:12

@Aleksandar - imena se gube I vracaju srbija kao ime je staro hiljadama godina, primer belorusija nekada se zvala bela srbija. toga ima po evropi koliko hoces. negde se zvala serbija ,inace samoglasnici sluze za laksi izgovor kod pojedinih naroda I evropi I aziji ,srz odnosno koren cine suglasnici po njima se otkriva sustina reci I njegovog znacenja.

arhont Časlav Klonimirović

28.10.2015. 02:43

..potomak kneza Vlastimira i tzv. nepoznatog arhonta ( a ime mu je bilo Selimir) bio je po "vizantijskom" polit. uređenju Tribal ili knez=arhont srpskih plemena koje je pozvao car Iraklije a hrišćanstvo primio je njegov predak Mutimir. Vizantijski establišment vodio je ratove na istoku pa je dozvoljavao autonomiju lokalnim plemenima na zemlji oslobođenoj od Avara. Časlav je imao nesreću da brine o Srbiji okružen pohlepnim Bugarima i Madžarima koji su mu i došli glave. Udao kćer za novog arhonta.

Đorđo Dragičević

08.11.2015. 11:58

Nedaleko od Malog Zvornika, uzvodno uz reku Drinjaču, levu pritoku reke Drine, u selu Kalabače, opština Šekovići, nalazi se slično utvrđenje Peringrad sa vidljivim ostacima Crkve. Zanimljivo je da se jedna od kula zove Orlovača. Peringrad je prema predanju gradila prokleta Jerina.