Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i uz podršku Nacionalne asocijacije Serbia Organica, organizuju nastup jedanaest srpskih kompanija na predstojećem međunarodnom sajmu organske hrane "BIOFACH 2020". Manifestacija će se održati u Nirnbergu, u periodu od 12. do 15. februara.

Na Nacionalnom štandu Srbije, površine veće od 100 kvadratnih metara, predstavićemo se širokim asortimanom proizvoda. Biće tu sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće, povrće, proizvodi od žitarica, džemovi od organskog voća i niskoenergetski namazi od malina. Njihovi proizvođači su "Ekoagri Srbija", "Drenovac", "Zadrugar", All natural foods, "Meneks", Master food, ITN grupa, "Miraks agrar", "Bio panon", Nisha i "Organik Jović".

BIOFACH predstavlja najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje koji se od 1990. godine svakog februara održava u Nirnbergu. Okuplja više od 3.000 izlagača, a obiđe ga oko 50.000 posetilaca iz više od 130 zemalja.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član Služba za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije. Tradicionalno se tokom sva četiri dana trajanja sajma održavaju konferencije, seminari i radionice, koji čine jedinstvenu platformu za razmenu znanja, informacija i uspostavljanje poslovnih kontakata među proizvođačima, kupcima, dobavljačima i ostalim zainteresovanim stranama za inovativne proizvode i usluge iz organskog sektora i sektora prirodne kozmetike.

Tokom sajma oblikuju se i budući trendovi na tržištu organske proizvodnje, kao rezultat saradnje predstavnika strukovnih udruženja, nevladinih organizacija i lidera u proizvodnji organske hrane. Švajcarski program za promociju izvoza (SIPPO) obezbedio je edukaciju za sve izlagače u cilju što bolje pripreme i predstavljanja naših kompanija tokom trajanja sajma. Kroz radionicu, na temu kako izvući maksimum od sajamskog nastupa, srpske kompanije su stekle znanja i veštine koje će im omogućiti da na najbolji način iskoriste kontakte uspostavljene na sajmu i samim tim dođu u poziciju da na pravi način završe započete poslovne razgovore tokom sajamskih dana.

Iako zauzima tek oko jedan odsto ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve traženija roba u svetu i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima. Stalni rast tražnje za organskim proizvodima u svetu ukazuje na to da ovaj proizvodni metod može biti veoma profitabilan ukoliko se na pravi način koriste prirodni resursi, znanje i proizvodno iskustvo. Organska proizvodnja u Republici Srbiji u 2018. godini odvijala se na ukupnoj površini od 19.255 hektara, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod. U odnosu na 2017. godinu, ukupne površine su povećane za 43,5 odsto. Učešće površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenom poljoprivrednom zemljištu u 2018. godini iznosilo je 0,55 odsto.


PRVI U IZVOZU

U prethodnom periodu, najviše se izvozilo smrznuto voće među kojima su najzastupljeniji proizvodi smrznute maline, kupine i višnje. Srbija je u prethodnom periodu najviše izvozila u zemlje Evropske unije - Nemačku, Holandiju, Austriju, Italiju, Francusku i Belgiju, a izvoz je plasiran i u Kanadu i Ameriku.