Žestok šamar Prištini: Pao veliki antisrbin i najpoznatiji lobista

Novosti Online

utorak, 30. 06. 2020. u 20:31

Жесток шамар Приштини: Пао велики антисрбин и најпознатији лобиста

AP Photo

Najpoznatiji albanski lobista, kongresmen Eliot Engel izgubio je mesto u Kongresu, a samim tim i mesto predsedavajućeg Komiteta za spoljne odnose
Najpoznatiji albanski lobista, kongresmen Eliot Engel izgubio je mesto u Kongresu, a samim tim i mesto predsedavajućeg Komiteta za spoljne odnose. Na unutarstranačkim izborima Demokratske stranke u njujorškom distriktu porazio ga je DŽemal Bovmen


Eliot Engel je ravno 31 godinu bio u američkom Kogresu, a skoro isto toliko je bio jedan od najjači albanskih lobista u američkoj administraciji. Obilato je koristio svoju političku funkciju i uticaj kako bi progurao sve albanske prohteve.

Naneo mnogo štete Srbiji


Vladimir Marinković, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije smatra da su Albanci, odlaskom Eliota sa pozicije, možda izgubili više nego on sam.


- Kosovski Albanci su imali u Engelu velikog saveznika i lobistu koji je za njih radio duže od dve decenije. On je od početka deo kosovskih lobista u Senatu i Kongresu i može se reći da je jedan od poslednjih žestokih albanskih jastrebova u njihovoj administraciji. Njegov poraz u stranci automatski znači da od novembra više neće obavljati funkciju predsedavajućeg Komiteta za spoljne odnose i to nama faktički znači mnogo jer je svoju poziciju, koja je vrlo uticajna, obilato koristio za iterese Albanaca - objašnjava Marinković.


Ko god da dođe na njegovo mesto, smatra naš sagovornik, teško da može biti ostrašćeniji nego što je to bio Eliot kad su Srbi u pitanju.


- Naneo nam je mnogo štete. On je bio jedan od organizatora skupa na kome je promovisano da je 20.000 Albanki silovano od strane srpske vojske i policije, što je strašna optužba. Prosečan Amerikanac koji to gleda na televiziji, sve shvata zdravo za gotovo, a sto puta izgovorena laž, postaje vremenom istina - dodaje on.


Marinković kaže da je Eliot odgovoran za skoro sve skupove u Americi koji su omogućili da se kosovski političari promovišu i da pošalju što ružniju sliku o Srbima američkom narodu.


- Tek je Trampov dolazak donekle nama omogućio da se i mi predstvimo sa našom istinom i da se na Srbiju gleda nekim drugim, pozitivnijim očima - dodaje on.

Dokaz da i Srbija može da lobira


Dragomir Anđelković, politički analitičar, uveren je da se kosovski Albanci neće tako lako oporaviti od ovog gubitka.


-Činjenica da je Engel poražen je za njih orgoman gubitak. Iako imaju više lobista, nijedan nije bio tako ostrašćen kao Eliot. Za nas i za našu disporu je to veliki uspeh, u stvari dvostruki, jer smo pokazali da i mi možemo da lobiramo za sebe. A drugo, pokazalo se da najsnažniji albanski lobista nije više tako snažan jer je potpuno urušen, i teško da će nastaviti političku karijeru - veruje Anđelković.


Naš sagovornik kaže da Albanci stalno pokušavaju da izbore stare pozicije koje su imali kod bivše američke admnistracije.


- Sve ovo pokazuje da će, ako Tramp ponovo pobedi,, njihove pozicije da se temljno uruše - smatra Anđelković.


Engel je dugo opstajao na poziciji jer do sada nije ni imao pravog portivkadidata u stranci, a Bovmen ga je pobedio sa skoro 63 odsto podrške.


Izvor: rs.sputniknews.comKomentari (11)

Kapetan Koca

30.06.2020. 23:58

@jeli istina - E kad bi se nepismeni pitali o Trampu i visokoj politici,a i o virusima, ti bi bio njihov predvodnik

Rasa

30.06.2020. 23:05

Za.nas Srbe se.uvek pojavi neko gori,ali mi je drago da se i kod njih ciste politicari iz 90ih.

rus

01.07.2020. 06:36

Gospodina Eliota privesti u Srpski hag na suđenje za holokaust i zločine nad Srpskim narodom. Pa da vidimo ko će sledeći da ugnjetava Srbiju.

Благоје Јововић

01.07.2020. 09:42

Tuga sto ovo siptarsko kopile nece odgovarati za svoja monstruozna dela