Opozicija u rovovima: Međusobni boj zbog bojkota

D. MILINKOVIĆ

02. 06. 2020. u 10:19

Rat u opoziciji koja se podelila na frontove za i protiv izlaska na izbore. Zoran Živković: Kolegama koje bojkotuju želim prijatan odmor

Опозиција у рововима: Међусобни бој због бојкота

OPOZICIONE stranke, potpisnice Sporazuma sa narodom, poslednjih dana žestoko su se podelile između onih koje su "izdale" ideju bojkota izbora i one koje su joj ostale dosledne, a u međusobnom ratu ne biraju sredstva, ne prezaju čak ni od fizičkih obračuna.

Tako je lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović u nedelju u Knez Mihailovoj ulici napadnut dok je sakupljao potpise za izlazak na izbore. On je odmah optužio bojkotaše da "crtaju metu na čelu članova PSG", jer su mu napadači vikali da je izdajnik i da mu "Vučić kupuje glasove".

Bojkotaši iz Saveza za Srbiju započeli su i snažnu kampanju protiv svojih dojučerašnjih saveznika, koji su u međuvremenu odlučili da uđu u izbornu trku. Lideri SzS i predsednici Narodne i Demokratske stranke, Vuk Jeremić i Zoran Lutovac, pozvali su stanovnike Vračara da ne izlaze na birališta 21. juna. Učešće na izborima na ovoj opštini najavili su Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, Nova stranka Zorana Živković i PSG, na listi "Oslobodimo Vračar".

Živković nema nikakve dileme da ova kampanja, koju sada umesto protiv vlasti, SzS pokreće protiv dela opozicije - nije dobronamerna:

- Nije dobronamerna ni cela ideja bojkota, smatram da se time pomaže režimu da bez bilo kakvih većih problema nastavi svoju vladavinu. Kolege koje bojkotu je izbore su rekle da su već ostvarili pobedu, čestitam im na tome i želim im prijatan odmor, pošto su očigledno uzeli raspust od politike. Oni nisu tema "Nove" niti naše koalicije sa Zelenom strankom. Naša tema je loša vlast koju moramo da promenimo što pre, kako bi Srbija koja je lepa zemlja postala i ozbiljna država.

Prvi na listi "Oslobodimo Vračar", funkcioner SDS Konstantin Samofalov, kaže nam da bi svi u opoziciji trebalo da imaju pravo na to da u skladu sa svojim procenama i uverenjima biraju način borbe za smenu režima:

- Drugačiji stav ne bi trebalo da bude povod za etiketiranja, napade i dodatne raskole u opoziciji.

Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića ono što se dešava u delu opozicione scene okupljene oko SzS nije nikakvo iznenađenje, imajući u vidu, kako kaže, predistoriju stranaka koje čine ovaj blok:

- Ideja bojkota je više puta testirana i svaki put se pokazala neuspešnom. I sva ova ideološka i akciona lutanja opozicije, uzajamne negativne kampanje jednih protiv drugih, posledica su nemogućnosti da ponude i nešto više osim agresivne politike protiv vlasti. I sad, kad već ne mogu da unište vlast, onda uništavaju sami sebe.

JANKO NAPAO SERGEJA

NA "TVITERU" je i u ponedeljak nastavljena polemika o napadu na Trifunovića, pa je tako Janko Veselinović iz SzS pitao lidera PSG "da li sada može da kaže da je Vučićev, pošto je dobio naslovne strane novina:

- Stidite se! Je l` sad slobodno možemo da kažemo da radite za Vučića ili moramo da uvijamo? Bojkot i zbog takvih - napisao je Veselinović.

Poslanik DS Balša Božović je, međutim, napisao da neki političari bojkotom "peru biografije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (60)

Stevo

02.06.2020. 12:55

@aca - U opoziciji vlada opste rasulo.Jedni za boijkot,drugi izlaze na izbore,treci ni sami ne znaju zasta su.Ludilo uzelo maha

Mrmot

02.06.2020. 12:33

Ti ljudi definitivno nisu normalni. Misle da imaju pravo da poseduju ljude,da mogu da kontrolišu šta će svako da radi i za koga će da glasa/ne glasa... Čim neko izađe i kaže ja sam protiv onda gledaju kako da mu razbiju glavu.

Zeljko85

02.06.2020. 13:10

E sad zamislite šta bi tek bilo da su na vlasti, ili da se pojedini vrate na vlast? Pa to bi bil bitka za svaku fotelju i za sve što ima, nije njih briga za narod, oni se biju za svoje interese.

Stefan

02.06.2020. 13:48

Bošku Obradoviću postaje jasno da je on nasamaren od Djilasa jer će Dveri biti najveći gubitnik bojkota.

Darko

02.06.2020. 14:05

Žalosno je zaista kakvu opoziciju imamo na srpskoj političkoj sceni. Em su bez ikakve podrške em su razjedinjeni i kao takvi ne predstavljaju nikako ozbiljnog činioca na političkoj sceni.

Miodrag

02.06.2020. 14:12

Nije opozicija u rovovima vec u zabokrecini i talogu. Steta sto je tako. Ne cujem nijedan (pametan) predlog od njih.

Dule 90

02.06.2020. 14:17

Opozicija ne zna da odrzi koaliciju koju je sastavila sa drugim strankama, a narodu govore kako ce uspesno voditi drzavu.

trsh

02.06.2020. 20:38

Iznova i iznova, opozicija dokazuje da joj neprijatelj nije potreban, i da je dovoljna sama sebi da se uništi.