STANOVNICI sirijskog sela Hamo u blizini pograničnog grada Kamišli presreli su danas američki vojni konvoj i primorali ga da se povuče, javlja TAS S pozivajući se na sirijsku državnu agenciju SANA.

Kako se navodi, stanovnici sela okupili su se na kontrolnom punktu Sirijske arapske vojske u blizini sela i sprečili konvoj da prođe.

Pročitajte još: ULTIMATUM za Vladimira Putina: Naftni rat sa Saudijskom Arabijom u jeku, Tramp za dogovor ne želi ni da čuje - predsednik Rusije izdao POSEBNA NAREĐENjA

Amerikanci su bili primorani da se okrenu nazad i napuste selo, a u konvoju je bilo pet vojnih vozila.

Krajem marta prijavljen je sličan incident u jednom sirijskom selu, gde su lokalni stanovnici prisilili vojni konvoj SAD na povlačenje.

Turska je 9. oktobra prošle godine najavila operaciju na severu Sirije, sa ciljem da bude stvorena tampon zona u kojoj bi bile sirijske izbeglice koje bi se vratile iz Turske.

Pročitajte još: Američka vojska tvrdi: Ubili smo lidera grupe povezane sa Al Kaidom

Krajem oktobra američki predsednik Donald Tramp najavio da će SAD povući svoje trupe sa područja turske operacije, ali je istakao da Vašington planira da zadrži kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku Sirije.