BORBA za političku nadmoć u Prištini u doba kada je Kosmet zahvatio virus korona otišla je toliko daleko da se prelila i na obračune pred pravosudnim organima. Tako je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Djeljalj Svećlja podneo krivičnu prijavu protiv predsednika privremenih institucija Hašima Tačija zbog nepoštovanja vladinih odluka koje se tiču zaštitnih mera protiv virusa.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova smatraju da je Tači počinio krivično delo "Poziv na otpor" jer je građanima poručio da nisu u obavezi da poštuju odluke vlade koja je zbog korone ograničila kretanje od 10 do 16 i od 20 do 6 časova. Tačiju se pripisuje i da je pokušao da "doprinese haosu na ulicama i tako većem širenju virusa kovid-19". Zbog svega toga mu preti kazna do pet godina zatvora, prenose kosovski mediji.

U tako uzavreloj atmosferi, Tači je za sredu zakazao konsultacije sa liderom Pokreta Samoopredeljenje i tehničkim premijerom Aljbinom Kurtijem o formiranju nove vlade, pošto je Kurtiju u parlamentu izglasano nepoverenje. Iz Samoopredeljenja je, međutim, već najavljeno da oni na taj sastanak neće otići jer smatraju da Tači treba da raspiše izbore.

Problem oko toga šta treba da bude sledeći potez posle pada vlade prave nedorečeni kosovski propisi i njihovo različito tumačenje. Prema ustavu, kada se vladi izglasa nepoverenje, mandat se opet daje partiji koja je osvojila najveći broj glasova na izborima, u ovom slučaju Samoopredeljenju, ali ovaj pokret insistira da se raspišu izbori. Kurti se, pritom, poziva na praksu iz 2017. godine, kada je Tači, posle pada vlade koju je predvodio Isa Mustafa, raspisao izbore.

Stručnjaci na KiM podsećaju i na odluku Ustavnog suda iz 2014. po kojoj mandat za sastav vlade može da dobije samo politički subjekat koji je osvojio prvo mesto na izborima, što bi značilo Samoopredeljenje, a ukoliko oni ne ponude kandidata, izbori su neminovni. Kada bi Tači i prelomio da se ide na birališta, pitanje je kada bi to moglo da se sprovede zbog mera zaštite od korone.


ZABRANA KRETANjA - NEUSTAVNA

PROTIVUSTAVNA je odluka prištinske vlade kojom se ograničava sloboda kretanja građana i privatnih automobila u periodu od deset do 16 sati i od 20 do šest časova ujutru - ocenio je ustavni sud tzv. Kosova, koji je na Tačijev zahtev tumačio mere donete u cilju suzbijanja pandemije. Kako prenosi Kossev, sud smatra da se osnovna prava i slobode zagarantovane Ustavom mogu ograničiti samo zakonom. Ustavni sud je kao rok za stavljanje odluke vlade van snage odredio 13. april.