U ŽELjI da se suprotstavi sramnoj reviziji istorije, zlonamernim tumačenjima činjenica, izjednačavanju dželata i žrtava, predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se otvore arhive Ministarstva odbrane da bi se videlo ko je zaista oslobađao Istočnu Evropu, a ko sarađivao sa Hitlerom i njegovim zloglasnim jedinicama. Najavio je da će to biti najveći arhiv, dostupan svima koji žele da otkriju pravu istinu.

U sredu je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin gostima iz Srbije, našim parlamentarcima, predložio da se osnuje institut koji bi se bavio širenjem istine o stradanjima u Drugom svetskom ratu, kao i o doprinosu oslobodilaca. To što je baš Srbiji prvo ponuđeno da učestvuje u projektu nije slučajno. Naša zemlja se izjasnila da je protiv falsifikovanja istorije. A predsednica parlamenta Maja Gojković pred domaćinima je upozorila i na pokušaje da se Srbi, koji su bili žrtve i oslobodioci, sada proglase za krivce.


PROČITAJTE JOŠ - Srbi najviše stradali u 20. veku, ali po kulturi sećanja to se ne bi reklo: Dok Jevreji decu vode u Jad Vašem, naši đaci ne obilaze ni spomen-obeležja


Šta bi naše partije, ipak, trebalo da nauče od Rusa? I u njihovom parlamentu ima oštrih polemika i svađa, ali kad je reč o patriotizmu, pa i o ocenama o borbi protiv fašizma, nema disonantnih tonova. Upućeni u rusku istoriju znaju da su na strani neprijatelja na frontu u Rusiji bili i oni koji su govorili ruski. Ali, nikome ne pada na pamet da pokuša da ih rehabilituje, kao što se to čini na Balkanu. U tome se Rusi bitno razlikuju od sadašnjih vlasti u Ukrajini ili baltičkih zemalja, ali i bivših jugoslovenskih republika.

Bilo je prijatno, pre dva dana u Dumi, čuti kada prva sovjetska žena kosmonaut, Valentina Terješkova, kaže da u Srbiji poštuju žrtve crvenoarmejaca koji su zajedno sa partizanima oslobađali Jugoslaviju. Zato je veoma važno što smo i sada izabrali pravu stranu - onu koja štiti istinitu istoriju.