Putin otvorio tajne arhive: Nema revizije istorije

Branko Vlahović

14. 02. 2020. u 13:30

Путин отворио тајне архиве: Нема ревизије историје
Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se otvore arhive Ministarstva odbrane da bi se videlo ko je zaista oslobađao Istočnu Evropu

U ŽELjI da se suprotstavi sramnoj reviziji istorije, zlonamernim tumačenjima činjenica, izjednačavanju dželata i žrtava, predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se otvore arhive Ministarstva odbrane da bi se videlo ko je zaista oslobađao Istočnu Evropu, a ko sarađivao sa Hitlerom i njegovim zloglasnim jedinicama. Najavio je da će to biti najveći arhiv, dostupan svima koji žele da otkriju pravu istinu.

U sredu je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin gostima iz Srbije, našim parlamentarcima, predložio da se osnuje institut koji bi se bavio širenjem istine o stradanjima u Drugom svetskom ratu, kao i o doprinosu oslobodilaca. To što je baš Srbiji prvo ponuđeno da učestvuje u projektu nije slučajno. Naša zemlja se izjasnila da je protiv falsifikovanja istorije. A predsednica parlamenta Maja Gojković pred domaćinima je upozorila i na pokušaje da se Srbi, koji su bili žrtve i oslobodioci, sada proglase za krivce.


PROČITAJTE JOŠ - Srbi najviše stradali u 20. veku, ali po kulturi sećanja to se ne bi reklo: Dok Jevreji decu vode u Jad Vašem, naši đaci ne obilaze ni spomen-obeležja


Šta bi naše partije, ipak, trebalo da nauče od Rusa? I u njihovom parlamentu ima oštrih polemika i svađa, ali kad je reč o patriotizmu, pa i o ocenama o borbi protiv fašizma, nema disonantnih tonova. Upućeni u rusku istoriju znaju da su na strani neprijatelja na frontu u Rusiji bili i oni koji su govorili ruski. Ali, nikome ne pada na pamet da pokuša da ih rehabilituje, kao što se to čini na Balkanu. U tome se Rusi bitno razlikuju od sadašnjih vlasti u Ukrajini ili baltičkih zemalja, ali i bivših jugoslovenskih republika.

Bilo je prijatno, pre dva dana u Dumi, čuti kada prva sovjetska žena kosmonaut, Valentina Terješkova, kaže da u Srbiji poštuju žrtve crvenoarmejaca koji su zajedno sa partizanima oslobađali Jugoslaviju. Zato je veoma važno što smo i sada izabrali pravu stranu - onu koja štiti istinitu istoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

КИР СРБИН

14.02.2020. 22:05

@prigodno - Шта је, не свиђати се штосе сазнало да ти је ђедо био са нацистима????

Nataly

14.02.2020. 23:34

@prigodno - Budi konkretan u trazenju vrste odgovora da bi ga brze dobio!

Miso.Pec

14.02.2020. 18:32

Da,da i kod nas malo više u udžbenicima o savezničkom bombardovanju pravoslavnih delova Jugoslavije Srbije i Crne Gore koje su ponovili i 1999 godine .

Radnik

14.02.2020. 19:13

Džaba što smo tada odabrali pravu stranu kada smo sedam decenija kasnije heroje izjednačili sa kolaboracionistima.

deda

14.02.2020. 20:44

Podsecaju se na stradanja Jevreja ,Poljaka odrzavaju se sakupljanja i polaganje venaca.Ko se seca Kragujevca kada su Nemci izveli djake iz klupa i streljali niko to nespominje. To bi trebalo celom svetu da se prikaze.

STOP nacional-komunizmu malih naroda

16.02.2020. 11:15

Tenkovi sa crvenom petokrakom SSSR-a su oterali naciste iz Istočne Evrope, ali su doveli nacional-komuniste (iz malih naroda) koji su takođe zabranili demokratiju matičnom narodu, tako da za većinske narodeu Istočnoj Evropi, ispada da su jedni okupatori zamenili druge !