Đilasovi opet udaraju na RTS: Danas protest i blokada zgrade Javnog servisa

E. V. N.

13. 12. 2019. u 07:46

Redovno, iz subote u subotu, pokušavaju da parališu normalan rad ove medijske kuće

Ђиласови опет ударају на РТС: Данас протест и блокада зграде Јавног сервиса

Foto P.Mitić

PREDSEDNIK Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić najavio je da će predstavnici SzS i pristalice opozicionog bloka u petak, 12. decembra blokirati sve ulaze u zgradu RTS u Takovskoj ulici, u periodu od podneva do 20 časova.

Tako će Javni servis Srbije ponovo biti na meti Đilasovog bloka koji redovno, iz subote u subotu, pokušavaju da parališu normalan rad ove medijske kuće. U martu ove godine demonstranti su, predvođeni liderom "Dveri" Boškom Obradovićem upali u RTS i tražili da se uključe u Drugi dnevnik. Ekipa koja je realizovala informativni program zaključala se u režiji. U zgradu televizije su ušla i dvojica ljudi koji su sa fantomkama na glavi, držala motorne testere. Posle intervencije policije, pristalice opozicije napustili su zgradu. Osim toga, na RTS su razbijana stakla na ulazu, a vrata su im farbana u roze.

Prema rečima Jeremića danas će biti "blokada upozorenja u nadi da će novinari javnog servisa početi profesionalno da se bave svojim poslom".

- RTS blokira istinu i ona ne može da uđe u tu ustanovu. To će biti mirna blokada, neće biti nasilja ni napetosti - rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

On je dodao da javni servis nije pokazao zainteresovanost ni za jedan razgovor sa uzbunjivačem Aleksandrom Obradovićem u vezi sa radom "Krušika" koji bi imao šta da kaže, ni sa Marijom Lukić koja je tužila predsednika Brusa Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje, ni sa novinarom Milanom Jovanovićem kojem je spaljena kuća, kao ni sa radnicama pošte".

Jeremić, Đilas, foto Tanjug/F.Krainčanić


Povodom najavljene akcije SzS menadžment i uređivački kolegijum RTS upozorili su da je takvo ponašanje nedopustivo:

- Ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve. Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.

Uz ukazivanje da su otvoreni za kritike, ali i da se na rad javnog servisa ne može uticati fizičkim nasiljem, mimo efikasnih, zakonom predviđenih instrumenata, uprava RTS navodi da je posebno neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize, što je, smatraju, opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS:

- Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže da je najava blokade RTS "nastavak fašističkih akcija".

- U pitanju je ograničavanje slobode kretanja bilo kome - čist fašizam. Sa druge strane, da li tu ima i drugih elemenata i krivičnih dela, treba da utvrde nadležni organi. Najzad, zaista mi je smešno da direktore, urednike i novinare, koje je upravo Jeremić sa Draganom Đilasom, doduše tada u DS, postavljao i raspoređivao, sada hoće da blokira - kaže Jovanović.

UNS: NEDOPUSTIV PRITISAK

UDRUŽENJE novinara Srbije saopštilo je da najava blokiranja RTS predstavlja nedopustiv pritisak na zaposlene u javnom servisu:

- Svako ima pravo da izrazi neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija, ali nije prihvatljivo onemogućavanje rada novinara i drugih medijskih radnika, a naročito je neprihvatljivo izazivanje opasnosti od fizičkog napada na naše kolege.

Foto N.Fifić

Udruženje je pozvalo partije koje čine SzS da odustanu od najavljene blokade i da na taj način ne ugrožavaju rad medija i ne vrše pritisak na novinare i medijske radnike.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Tatjana

13.12.2019. 08:55

Javni servis Srbije ponovo na meti Đilasovog bolesnickog napada. Djiloasovi huligani redovno, iz subote u subotu, pokušavaju da parališu normalan rad ove medijske kuće.

Mirjana

13.12.2019. 09:00

Jednom ce se i ovo zavrsiti, narod se skroz okrenuo protiv njih radi njihovog bahatog ponasanja i rusenja imovine.

Marija

13.12.2019. 09:01

Zasto da zaposleni na RTS-u trpe ovakve stvari, treba ih zastititi, jer opozicija vise ne zna sta radi.

as

13.12.2019. 09:01

Redovno, iz subote u subotu, pokušavaju da parališu normalan rad ove medijske kuće i misle da ce im to doneti politicke poene.

Kalina

13.12.2019. 09:12

Sa kojim pravom ce oni da blokiraju RTS? Da li je Jeremic svestan da na ovakav nacin remeti javni mir, i da je ljudima dosta da gledaju njegove malverzacije. Ako zeli da se spasi od bede u koju se sam uvukao, onda bolje da se skloni sa politicke scene i da se pocne baviti necim sto ce mu ici od ruke.

Milica Milicic

13.12.2019. 09:18

RTS kao javni servis radi u interesu svih gradjana, a ovi sto ga blokiraju rade za sopstveni interes.

Sasa

13.12.2019. 11:31

Opozicija stoji iza svega ovoga ovo je njihova igra i misle da ce nesto ovim dobiti...

Mira

13.12.2019. 19:35

Sramota, dokle vise tolerisati blokade i huliganiju nad javnim ustanovama i institcijama?

Stefan

14.12.2019. 20:13

Krajnje nepristojno je da pojedini opozicionari zaposlene na RTS-u fizički sprečavaju dođu na svoje radno mesto ili da odu kuću nakon zavtršenog posla.