Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD: Međusobno priznavanje osnova svakog sporazuma Srbije i Kosova

D. Milinković

sreda, 23. 10. 2019. u 21:27

Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД: Међусобно признавање основа сваког споразума Србије и Косова

Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji

Kako je predsednik Tramp saopštio, i Beogradu i Prištini, međusobno priznavanje bi trebalo da bude u osnovi svakog sporazuma
Kako je predsednik Tramp saopštio, i Beogradu i Prištini, međusobno priznavanje bi trebalo da bude u osnovi svakog sporazuma, to je za "Novosti" poručio Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji.

On podseća i na reči specijalnog izaslanika lidera Amerike za pregovore Beograda i Prištine:

- Kako je ambasador Grenel jasno predočio, mi smo usredsređeni na to da pomognemo regionu da oslobodi svoj ekonomski potencijal. Vodeći poslovni ljudi najveće privrede sveta nam ponavljaju da oklevaju sa investiranjem i dolaskom na politički nestabilno područje. Zašto bi ma ko od njih rizikovao da se upusti u hodanje po ledu zamrznutog konflikta?

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Kompromisno rešenje; Grenel: Obe strane da sarađuju (VIDEO)

Na pitanje “Novosti” da li bi Vašington podržao rešenje koje bi išlo u pravcu korekcije granica, ako se oko toga saglase dve strane, Eskobar je poručio:

SAD ne nude gotova rešenja. To je pitanje za Beograd i Prištinu. Svesni smo da kompromisno rešenje nije lako postići - suština kompromisa je da se nečeg odrekneš, ali i da nešto dobiješ. Kako predsednik Vučić često kaže, ne postoji druga razumna alternativa. Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum koji je sprovodiv, trajan i ne proizvodi nestabilnost ni u zemlji ni u regionu. Ozbiljno ćemo sagledati svaki sporazum koji ispunjava ove uslove. Sad je trenutak da se krene napred.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

deda

23.10.2019. 22:37

Ako ocekujete od Amerike i EU podrsku varate se grdno jer njihov cilj je da Srbiju u propast uvuku. Bez Ruske podrske i rezolucije 1244 nikako ne odustajati.Avione koje USA nudi za priznavanje Kosova taj otpad neka zadrze.

Miso.Pec

23.10.2019. 22:43

Srbija bi podhitno trebala da uskrati gostoprimstvo ovom diplomati jer on javno podriva suverenitet i teritorjalni integritet naše države.On mora da shvati da je rezolucija 1244 UN važeći dokument i da su Kosovo i Metohija autonomna pokrajina države Srbije.

veselnik

23.10.2019. 22:53

Amerikanci nisu nacija...Kako bi bilo da meksicki narko-karteli isfinansiraju organizovano proterivanje ostalih nacija iz Teksasa i Novog Meksika, pa zatraze od USA uzajamno priznavanje?

Opancar

24.10.2019. 02:39

Pazi ovo. Teksas je bio deo Meksika, a onda je izborio samostalnost. A onda je postao deo SADa. A sada je to uvek tako bilo. Sto se pise to se brise. Za njih je to tako i nije im jasno zasto se Srbi po cenu svoje egzistencije bore da ocuvaju svoje teritorije.

Kangaroo

24.10.2019. 04:19

Slazem se sa svima dole napisanim komentarima, ali sta vredi kad mi ne odlucujemo i niko nas nista i ne pita. Uvek se nadje neko da nam popuje, neko ko zna bolje od nas samih sta je za nas najbolje. Imamo li snage i pameti da uzmemo stvar u svoje ruke.

MilaS

24.10.2019. 07:45

...u kom smislu "međusobno priznanje"?...da oni priznaju da su deo Srbije,a mi da kažemo "u redu" ,priznajemo vas kao deo Srbije?...ne razumem ove bolesne mozgove,kupljene šiptarskim prljavim novcem ,dokle će da nam atakuju na zdravu pamet...pazi,floskula,"međusobno priznanje"...živi nismo ako nas,Srbiju,ne priznaju plemena pristigla sa Kavkaza...ccc...pardon,Iliri....