PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom ostavke Ramuša Haradinaja, da na to Srbija mora da odreaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

„Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bvše Jugoslavije. Zato razumemo radost, al i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine", rekao je on na konferenciji za štampu.


Vučić je kazao da nema razloga za radost i euforiju, ne što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina, pre svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji.

Kako je rekao tu su važne stvari, položaj Srba na KiM, njihov svakodnevni život biće još teži nego danas, pošto dolazi do dotane homogenizacije Albanca i dalje ektremizacije njihovih stavovak, ali i još snažnije mržnje prema srpskom narodu i državi, koje doživljavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće za ono što se dešava Hradinaju.

Srbija će, ističe Vučić, još više posvetiti pažnju opstanku i životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM.

Predsednik Srbije poručuje i da naš narod na KiM može da računa na svoju državu i svoju Srbiju.


Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, navodi Vučić i ističe da je to činjenica, a ne farsa kao za neke u međunarodnoj zajednici.

Takođe, politička situacija ide u smeru daljeg odlaganja dijaloga Beograda i Prištine, naglasio je Vučić.

Kako kaže, ostavka Haradinaja je politički trik tako da on može da dobije još veću popularnost, da pregazi svoje političke protivnike i da d ovede do još ektremnijih staovova.

To će, kako je rekao, dovesti do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosmet, jer Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstvevno i celovito Kosovo, a svi ostali, kaže, ostaju nedostojni velikog vođe koji ih vodi u sveltu budućnost.

Vučić je istakao da postoji neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima na Srbija, i delom Albanaca i drugih nealbanaca, pre svega Roma.

"A, mogli ste da vidite plejadu albanskih političara iz Albanije, koji su se izređali govoreći o Hardinaju kao o velikom fantaštičnom junaku i koji su okrivljavali sve druge za to što se dogodilo", primetio je Vučić.

De fakto, politička situacija u Prištini i Tirani će krenti daljem približavanju i ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas, o Velikoj Albaniji.

Vučić kaže da postoji i dalje ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i drugima na KiM.

"I danas međunarodna zajednica ćuti o tim zločinima i više govore o mogućim implikacijama''.

VUČIĆ: POLOŽAJ SRBA BIĆE JOŠ TEŽI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posle ostavke Ramuša Haradinaja suštinski i de fakto politička situacija u Prsitini i Tirani stremiće daljem priblizavanju i ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas o "velikoj Albaniji".

Vučić je u obraćanju javnosti pozvao da Srbija reguje smireno i odmereno iako će, kako je upozorio , položaj Srba na KiM biti još teži nego do danas.

On je istakao da će doći do dodatne homogenizacije Alabanaca, ekstremizacije njihovih statvova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju dozivljavaju kao jedinog krivca.

"Srbija će posvetiti još veću paznju opstanku zivotu i bezbednosti srpskog naroda na KIM, nas narod moze da racuna na Srbiju" poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvazniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je cinjenica i suština svega.

"Plašimo se da politicki razvoj događaja ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine'', rekao je Vučić.

On je ocenio da je ostavka Haradinaja politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike sto će dovesti do još većeg eskretmizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe.

Vučić je ukazao da međuanrodna zajednica ćuti o svemu tome, dok kako je kazao, plejada albanskih lidera iz Albanije su se se izređali govoreći o Haradinaju kao velikom junaku.

VUČIĆ: HARADINAJ SE VRAĆA KAO HEROJ, RASTE PRITISAK NA SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah puštem, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnosću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

„Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvsotručiti“, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. „Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru.

Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom“, uveren je Vučić.

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse, koje su stvorili užasnu situaciju u našim odnosima. „Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. TU za Srbe nema mesta, a ni za dijalog“, podvukao je on.

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu.

„Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene“, naglasio je on.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje.

„Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije“, ukazao je on.

Vučić je rekao da je to kao što čini sudija u košarci, kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. „Oni će uvek na svakom mestu, a kada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad“, uveren je on.

VUČIĆ: PRITISCI ĆE JAČATI, TRAŽIĆE PRIZNAVANjE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se narednih dva tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra meseca i da će pritisci ići u pravcu da prizna nezavisnost Kosova.

Vucić je u obraćanju javnosti rekao da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalja.

"To je jedina šansa da ekonomski napredujemo i time štitimo svoje interese", poručio je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa vise lidera o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu, i da mnoge balkanske zemlje to razumeju.

"Znam da su Svetozar Marković i kralj Aleksnadar stradali zalažući se za ideju balkanskih naroda i tražili približavanje balkanskih naroda, ja ne vidim drugi izlaz iz teških sukoba poslednjih decenija", istakao je Vucicć.

On je ukazao da probleme moramo da rešavamo sami i da niko drugi to neće moći, kao i da mi hoćemo da razgovaramo sa Albancima.

Sve velike sile, kako je ukazao, učestvvoaće bez razlike u skladu sa svojim interesima.

"Ovde imamo mi interes na Balkanu", rekao je Vučić navodeći da oni zbog njihovih unutrašnjih problema kazu da ne možemo u EU.

Samo ekonomsko jači možemo da postavljamo svoje zahteve i tražimo put ka EU.

"Srbija se ponosi činjenicom da je suverena, mi hoćemo saradnju sa velikim silama, ali nećemo tutora, hoćemo da imamo svoj stav zasnovan na interesima Srbije, a ne stav stranih ambasada", istakao je predsednik.

On je dodao i da naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, već našeg naroda i za očuvanje mira i stabilnosti.

Napomenuo je da Bramerc više ne kritikuje Albance, ali kritikuje srpske vlasti zbog visokih oficira vojske, zbog progona 800 000 Albanaca.

"Jesi li ti brojao Bramerc, svi se vratiše samo je Srba za 150 000 manje, o tome ne govorite", rekao je Vučić.

To su stvari sa kojima ćemo da se suočavamo, rekao je on i naveo da će Srbija da prati situaciju u Prištini i neće se mešati u njihovu internu političku scenu.

"Pomagaćemo svom narodu, da on bude siguran i bezbedan", poručio je Vučić.

JESU LI ČESTITALI GENERALU LAZAREVIĆU DOBROVOLjAN ODLAZAK U HAG

Jeste li čestitali i generalu Vladimiru Lazareviću, ili Vojislavu Šešelju, kada su dobrovoljno otišli u Hag - pitanje je kojim je predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao reakciju Stejt departmenta na ostavku Ramuša Haradinaja i čestitku zbog toga što je, kako je navedno, odmah rekao da će se odazvati pozivu suda.

"Jeste li? Niste. Zato što - imamo ljubimce koje ćemo malo da pomazimo po glavi kad nekog ubijaju i kolju, i reći ćemo da su dobri kad se odazovu pozivu, a za druge neće postojati isti aršini", konstatovao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je generalu Ljubiši Dikoviću, kao načelniku Generalštaba Vojske Srbije, bio zabranjen ulazak u SAD, a da ne postoji nikakva optužnica protiv njega. Vučić je dodao da je on sam tada doneo odluku da nijedan oficir ne ide u SAD, jer je smatrao da nemaju pravo da zabranjuju ulazak načelnika Generalštaba srpske armije, a da pozivaju druge.

"Znači - ti kada nisi poslušan i kad nam se ne sviđaš i kad nešto sumnjamo - za nas nisi dobar, ali zato drugi mogu", konstatovao je on.

"A, kako onda u ovom slučaju? Za ovog čoveka (Haradinaja) se sumnja već 20 godina... Koliko je svedoka pobijeno, a dobrodošao je u svakom trenutku", napomenio je predsednik Srbije.


VIŠE VERUJEM TRAMPU, NEGO STEJT DEPARTMENTU

SAD će od septembra krenuti sa svojim inicijativama po pitanju KiM, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će stav SAD biti jedinstven, ali da svakako neće biti lagan za nas ni na koji način.

Vučić je na pitanje novinara, kako vidi to što je juče ministar spoljnih poslova iz Vašingtona rekao da SAD odustaje od autopilot spoljne politike i da se okreće kreativnijem pristupu, iako je ta izjava izrečena pre ostavke Ramuša Hardinaja, i šta bi takava kreativnija politika mogla da znači, kazao da ne veruje da za nas tu ima dobrih stvari.

"Mnogo više verujem da za nas tu nema idelane stvari i nema dobrih stvari, mnogo više verujem Trampu i njegovim ljudima i sekretaru za nacionalnu bezbendost Boltonu, nego što verujem mnogim ljudima u Stejt departmentu", kazao je Vučić.

Dodaje da će SAD izaći sa svojim jedinstvenim stavom.

"Od septembra kada SAD bude krenula sa svojim inicijativama koje očekujem, njihov stav biće potpuno jedinstven, ali svakako neće biti lagan za nas ni na koji način, šta god bilo i kako god bilo", napomenuo je Vučić.

Što je general Lazarević različit, a otišao je u Hag odmah, ili Šeselj, kojeg su vratili, misleći da će ovde izazvati sukobe na ulicama.

NE PRIČA SE VIŠE NI O ČEMU OSIM O PRIZNANjU KIM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje da će se nastaviti pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i da se kada je reč o KiM više ne razgovara ni o čemu drugom osim o priznanju.

"Iako nigde ne piše u papirima EU da imamo obavezu da priznamo nezavisnost Kosova ja vam kažem da će pritisci ići u smeru da priznamo nezavisno Kosovo. Ne znam šta se iščuđavate, ne kažem to prvi put, već stoti put jer ja razgovaram, ja pričam i znam ko mi govori svaki put kad govorim o bilo čemu - o neophodnosti priznanja Kosova jer tobože Albanci ničim drugim neće biti zadovoljni", rekao je Vučić.

Više ne razgovaramo, kaže on, ni o modelu dve Nemačke, ni o čemu, jedino o čemu razgovaraju, jedino što traže od Srbije je priznanje nezavisnosti Kosova.

"I to ljudi u Srbiji treba da znaju. I onda kada pokušate da se borite za Srbiju, da dobijete nesto, pritisnuti ste i spolja i iznutra. I to iznutra što ste pritsnuti nije slučajno jer je i to spolja indukovano", kaže Vučić.

"Za nas je važno da se vratimo za pregovarački sto a za to je važno da takse budu ukinute što pre a po tom pitanju sam skeptik. Ukidanje taksi bi bio dobar signal koji bi značio početak razgovora i to je dobro, važno, jer bar u tom periodu imate garantovan mir i stabilnost na KiM, ali u političkom smislu to će Srbiji predstavljati velike muke i probleme jer će sav pritisak sveta biti na Beogradu. Ne treba da kukamo i plačemo zbog toga, znali smo to i ranije, moraćemo da se borimo za svoju zemlju intrese svoga naroda i nema tu velike filozofije", rekao je Vučić.IDUĆE NEDELjE NOVA VELIKA INVESTICIJA U ŽELEZARU

Predsednik Srbije najavio je novu investiciju od 80 miliona dolara, iduće nedelje, u Železaru u Smederevu. Vučić je kazao da je nova investicija zalog za budućnost Smedereva, Podunavskog kraja i za čitavu Srbiju.

Ova vest od naših kineskih prijatelja je divna. Mislim da ćemo tim povodom u utorak ili sredu boravrti u Železari“, ukazao je on najvaljujući da će biti još nekih dobrih investicionih vesti u narednom periodu.

Kompanija HBIS najavila je juče da će 24.jula biti održana svečana ceremonija polaganja kamena temeljca za novu liniju Aglomeracije u smederevskoj železari. Kako se navodi u saopštenju HBIS-a, ova investicija predstavlja najznačajniji projekat i ekološko postrojenje koje će, navodi se, doneti značajna poboljšanja u pogledu efikasnosti, produktivnosti i uticaja na životnu sredinu.GRUBJEŠIĆ: OSTAVKA HARADINAJA MOŽE I DA ZAKOMPLIKUJE STVARI

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je da ostavka Ramuša Haradinaja može da otvori prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali može i da zakomplikuje stvari, jer je pitanje da li će Hašim Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore.

"Ne treba zaboraviti da Haradinaj ide kao osumnjičeni i da je je već dva puta išao u Hag i bio oslobođen", rekla je Grubješićeva za RTS.

Ukoliko su u Specijalnom sudu pronašli nove dokaze to je druga priča, to ćemo videti u danima koji slede, kaže ona i dodaje da je Haradinaj bio oslobođen zbog nedostatka dokaza i svedoka koji su nestali u čitavom procesu.

Govoreći o tome koliki je pritisak evropskih zemalja, Grubješićeva kaže da to nisu samo evropske zemlje, nego i međunarodna zajednica.

"Sigurno su i SAD odigrale veliku ulogu, Kadri Veselji je u Vašingtonu, a pre nekoliko dana je poslao poruku da bi takse trebalo suspendovati", ističe Grubješićeva.

Prema njenim rečma, više međunarodnih faktora je uticalo na odlazak Haradinaja u Hag.