Pripadnici ROSU upali su u utorak jutro oko šest sati na teritoriju četiri srpske opštine na severu Kosmeta i tom prilikom uhapsile 28 osoba od toga 19 policajaca i devet građana.

Najteže je bilo u opštini Zubin Potok, gde su se specijalci bahatili i pravili štetu po privatnim automobilima i pravili selfije sa oružjem.

ROSU su probile sve blokade koje je stanovništvo postavilo kako ne bi moglo da odvede uhapšene osobe, i uputili su se ka južnom delu Kosovske Mitrovice.

Situacija u Kosovskoj Mitrovici je mirna, ali napeta. Ne čuju se sirene, a grad nadleće helikopter KFOR-a.

U akciji je učestvovalo oko 200 pripadnika policijskih snaga.07:30 - ĐURIĆ: CILj AKCIJE ROSU ZASTRAŠIVANjE I IZAZIVANjE PANIKE

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su jedinice ROSU jutros upale na sever KiM na teritoriju sve četiri opštine sa ciljem za zastraše Srbe i izazovu paniku, dodajući da raspolaže informacijama da je nekoliko Srba uhapšeno.

"Jutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sever KiM, na teritoriju sve četiri opštine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz hapšenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsednik prethodnih dana, da stvore nemoguću klimu za Srbe na KiM", rekao je Đurić za Tanjug.

Imamo informacije da je nekoliko Srba uhapšeno, dodao je on.

Đurić je istakao da su "separatisti iz Prištine pribegli nastrašnijim metodama da bi Srbe zaplašili".

"To su učinili uz saglasnost dela međunarodne zajednice i veliku sramotu Kvinte, iako smo danima upozoravali da se priprema ovakav scenario i masovna hapšenja Srba. Država Srbija je pozivala da se spreči ovakav scenario zato što ovo predstavlja igranje mirom na teritoriji naše južne pokrajine", kazao je Đurić.

07:33 - ĐURIĆ: SRAMOTNO JE ŠTO NEMA REAKCIJE KVINTE

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ukazao je da je velika sramota što nema reakcije Kvinte, upozorivši da sada imamo dramatičnu situaciju.

Đurić je rekao da je upad "više kolona do zuba naoružanih šiptarskih jedinica" pokrenut sa jasnim ciljem da Srbe zastraše.

On je konstatovao da je očigledno da "ti šiptarski ekstremisti, a i oni koji su im dali saglasnost za ovako nešto, jer ovako nesto nije bilo moguce bez saglasnosti njihovih sponzora i mentora iz zemalja Kvinte, ovakim akcijama žele da Srba vise ne bude na KiM".

07:38 - OKUPLjANjE SRBA U KOSOVSKOJ MITROVICI (VIDEO)

Srbi se okupljaju na Trgu cara Lazara.07:40 - JEDNA OSOBA RANjENA U ZUBINOM POTOKU

Kako nezvanično saznajemo, u akciji ROSU u Zubinom Potoku ranjena je jedna osoba.

07:45 - VOJSKA SRBIJE U STANjU BORBENE GOTOVOSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je posle akcije ROSU rano ujutru stavljanje svih jedinica vojske naše zemlje u stanje pune borbene gotovosti. Opširnije čitajte OVDE.

07:53 - ROSU UHAPSILA TRI SRBINA PRIPADNIKA KOSOVSKE POLICIJE

Specijalne jedinice ROSU uhapsile su jutros tri Srbina, pripadnika kosovske policije, saznaje Tanjug iz pouzdanih izvora.

07:55 - SRBIJA TRAŽI REAKCIJU KVINTE

Srbija tražila reakciju zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka,Italija i Francuska) zbog upada specijalaca Rosu na sever KiM, saznaju "Novosti". Opširnije pročitajte OVDE.

08:02 - PREDSTAVNICI SRBA SE HITNO VRATILI NA KOSMET

Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, koji su u ponedeljak prisustvovali posebnoj sednici Narodne skupštine u Beogradu, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio o pregovorima sa Prištinom, hitno su otputovali u južnu srpsku pokrajinu.

08:14 - UGASILE SE SIRENE ZA UZBUNU

Posle duže od sat vremena sirene su prestale da zavijaju u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Kossev.

08:24 - KOSOVSKA POLICIJA: UHAPŠENI OSUMNjIČENI ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

Kosovska policija oglasila se saopštenjem povodom hapšenja Srba na severu pokrajine.

“Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

08:39 - ĐURIĆ: ROSU NAPADAJU SRBE NA ULASKU U ZUBIN POTOK

Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokusavaju da uđu u to mesto, izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je rekao da ekstremisti, presvučeni u policijske uniforme ROSU, u Zubinom potoku napadaju nedužno i nenaoružano stanovništvo, ocenivši situaciju krajnje ozbiljnom i dramatičnom.

Đurić je rekao da su do zuba naoružani albanski specijalci jutros ušli u sve četiri opštine na severu Kosova, kao što su srpske vlasti nedeljama upozoravale da će se dogoditi, na veliku sramotu međunarodne zajednice.

On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će rekacija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.

Đurić je kazao da je ovo organizovano tobož zbog nekakvih hapšenja u vezi sa kriminalom."To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila", rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.

On je dodao da se preliminarno zna da je više građana KiM srpske nacionalnosti uhapšeno, ali da je jasno da tu cilj nisu nikakva hapšenja, već zastrašivanje.

08:49 - KOLONA KPS PROLAZI KROZ RUDARE


U Rudaru u grupama prolazi po nekoliko vozila sa KPS policajcima i pripadnicima ROSU.


08:51 - PROBIJENA BARIKADA U SELU ZUPČE


Kako nezvanično saznajemo u opštini Zubin Potok je trenutno najteža situacija. Barikada koja su Srbi postavili u selu Zupče probijena je i Rosu se kreće preme selu Varage.

09:03 - HARADINAJ O HAPŠENjIMA: OPERACIJA PROTIV KRIMINALA

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i, očekivano, istakao da je reč o "operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre 11 dana upozorio da prištinske vlasti spremaju hapšenje Srba pripadnika kososvke policije i istakao da će Priština tu akciju pravdati navodnom borbom protiv kriminala.

"U severnim optinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni", tvitovao je Haradinaj.


09:06 - PUCNjI I ŠOK BOMBE U ZUBINOM POTOKU


U Zubinom Potoku su čuju pucnji. Specijalci ROSU bacaju šok bombe, dok su svi prilazni putevi blokirani.

09:22 - ROSU PROBILA I DRUGU BLOKADU

Pripadnici ROSu jedinica probili su i drugu blokadu u mestu Varage ali su se Srbi organizovali i postavili novu. Na okupljene građane pripadnici Rosu ispalili suzavac i šok bombe.


09:25 - MOST U K. MITROVICI ZATVOREN

Foto D. Zečević
Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

Građani koji su se u prvi mah jutros uznemireni okupili na Trgu kneza Lazara u centru Mitrovice u međuvremenu su se razišli.

U severnom delu grada trenutno je mirno, ali napeto, pošto su jutros specijalne jedinice ROSU sa dugim cevima u sve četiri srpske opštine na severu KiM i uhapsile 13 Srba pripadnika kosovske policije.


09:28 - UHAPŠENO 13 SRBA, NAPETOST I UZNEMIRENOST NA SEVERU


Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na severu KiM, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenom izvoru.

09:32 - DRECUN: NA PORUKE MIRA PRIŠTINA ODGOVARA PORUKOM RATA

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su Albanci pažljivo birali trenutak za brutalnu akciju na severu KiM kojom, ocenjuje, šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Srbiju na oružanu akciju.

"Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na severu KiM i da se isprovocira oružana reakcija Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije", rekao je Drecun na RTS povodom akcije ROSU na sever KiM.

On je istakao da je bitno sačuvati jedinstvo Srba i pozvao na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.

"Iako smo očekivali takvu akciju Prištine očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zaseda Skupština Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rešavati mirnim putem, da treba nastaviti dijalog i da treba stvoriti uslove za istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca. Na našu poruku mira oni odgovaraju porukom rata", navodi predsednik skupštinskog Odbora za KiM.


09:35 - PUCNjAVA U ZUBINOM POTOKU, LAKŠE POVREĐENO DVOJE SRBA

Dvoje Srba lakše je povređeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini, potvrdio je Tanjugu policijski zvaničnik sa lica mesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova.

Jedna osoba, I.M, je uhapšena.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.Nakon toga, na lice mesta došlo je 15 oklopnih vozila ROSU i FIT, koji su se frontalno rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem i srušili jednu improvizovanu manju barikadu, koju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.

Pipadnici ROSU idu pešice magistralnim putem i pucaju i dalje sa obe strane i bacaju šok bombe.

Narod je preplašen, a lokalna škola i obdanište nameravaju da obustave rad, rekao je Tanjugu taj policijski zvaničnik.09:39 - AP: TRUPE SRBIJE U PRIPRAVNOSTI

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

Agencija prenosi, pozivajući se na srpske medije, da su pripadnici specijalne policije Kosova "upali" na sever Kosova i uhapsili više osoba.

Navodi se da je zvaničnik srpske vlade Marko Đurić kazao da je akcija kosovske policije osmišljena zbog zastrašivanja i proterivanja Srba sa Kosova i predstavlja "ne samo pretnju stabilnosti, već i najdirektniju pretnju mira".

AP navodi i da je srpski predsednik Aleksandar Vučić naredio puno stanje pripravnosti srpskih trupa.

09:50 - PRIPADNICI ROSU NAPRAVILI VELIKU ŠTETU (VIDEO)U selu Varage kod kafane "Radič Polje" pripadnici ROSU napravili su veliku štetu na privatnim automobilima.

Prema rečima očevidaca, specijalci su kundacima razbijali šoferšajbne na vozilima i stakla na ugostiteljskim objektima.

Na putu su ostaci šok bombi ispaljenih na okupljene Srbe, a pripadnici idu prema Zubinom Potoku.


10:01 - KFOR: AKCIJA POLICIJE NA KOSOVU NIJE PROTIV SRBA

KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

"Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal", rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kaže Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju".

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

"O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo", rekao je Graso.

10:06 - RUŽIĆ: PROVOKACIJA I FRUSTRACIJA PRIŠTINE


Upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenje Srba predstavlja provokaciju i jasno pokazuje frustraciju političckog estabilištmenta u Prištini nakon jučerašnjeg govora predsednika Aleksandra Vučiha u Skupštini Srbije, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

"Nadam se da će prevladati solidarnost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Jasno je i indikativno da se radi o provokaciji nakon iskrenog i briljantnog govora predsednika Vučića juče u parlamentu", rekao je Ružić za TV Prva.


10:14 - GRAĐANI SE OKUPILI KOD TEHNIČKE ŠKOLE

NA raskrsnici kod Tehničke škole, blizu mesta nekadašnje barikade, koja je inače poslednja uklonjena na Severu Kosova 2016 godine, okupila se grupa od oko par stotina građana. Oni stoje mirno i trenutno se tu ništa ne dešava, prenosi KoSSev.

Prethodno su građani u znatno manjem broju bili okupljeni na glavnom trgu u centru grada, među kojima su bili i starešine hrama Sv. Dimitrije, kao i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, koji nije davao izjave za medije.

10:23 - I DALjE AKCIJA ROSU KOD ZUBINOG POTOKA (VIDEO)

Na magistralnom putu ka Zubinom Potoku i dalje traje operacija specijalnih kosovskih snaga Rosu, koje pokušavaju da se probiju do Zubinog Potoka.

Operacija je počela jutros oko 6.20 časova, a i dalje se čuje pucnjaava iz vatrenog oružja, navodi za Tanjug policijski zvaničnik sa lica mesta.

Pripadnici ROSU rasturaju barikade koje srpsko stanovništvo postavlja na potezu od sela Donje Varage prema Zubinom Potoku.

Svi prilazi Zubinom Potoku su blokirani i u to mesto se ne može ući. Situacija u tom mestu je napeta i stanovništvo je u strahu.


10:26 - RADUN: OZBILjNA PROVOKACIJA KOJA MOŽE PRERASTI U SUKOB

Upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenje Srba rano jutros ozbiljna je provokacija koja može eskalirati u sukob i teško da se uskoro može očekivati nastavak dijaloga, ocenjuje politički analitičar Branko Radun.

Radun navodi da je ideja da se izvrši pritisak na Srbiju i ocenio da Priština to nije uradila samostalno i bez podrške određenih krugova iz međunarodne zajednice.

"Ovo je deo šire kampanje pritiska na Srbiju i ne dolazi samo iz Prištine već i zapada, da Srbija prihvati takozvano nezavisno Kosovo", rekao je Radun.

On je istakao da Albanci žele da na ovaj način promene stanje na terenu.

10:33 - BAHATOST POLICAJACA U ZUBINOM POTOKU

Bahatost šiptarskih policajaca ide dotle da prave selfije sa oružjem, a u pozadini se vidi tabla Zubin Potok.

10:36 - PRIMEĆENA AKTIVNOST OKLOPNIH VOZILA U KRALjEVU

U kasarni Vojske Srbije u Kraljevu primećena je aktivnost oklopnih vozila.

10:40 - STRANE AGENCIJE: MEĐUETNIČKE TENZIJE I GNEV SRBA

Ansa je prenela da su rano jutros na severu Kosova, naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, specijalne policijske jedinice ROSU uhapsile13 srpskih pripadnika kosovske policije, što je, kaže italijanska agencija, podiglo međuetničke tenzije, dok ruska agencija TAS S navodi da je akcija "izazvala gnev kosovskih Srba".

Ansa prenosi navode srpskih medija da su se u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, najvećeg grada na severu Kosova, oglasile sirene.

Agencija navodi da jutros nisu bili poznati motivi hapšenja, koja su se dogodila na terotoriji četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i podseća se da je srpski predsednik Vučić prethodnih dana objavio da se sprema akcija policije na štetu Srba i da je zatražio od međunarodnih predstavnika i zapadnih zemalja da intervenišu kod vlasti u Prištini kako bi ih ubedili da obustave neprijateljske akcije protiv srpskog stanovništva.

TAS S prenosi da su oružane snage Srbije, po naredbi predsednika Vučića, stavljene u stanje pune pripravnosti zbog situacije na severu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ruska agencija prenosi da su albanske specijalne snage pritivorile srpske policajce i civile.

10:44 - RTK: TAČI RANO JUTROS OKUPIO SVE BEZBEDNOSNE STRUKTURE

Kosovski predsednik Hašim Tači u ranim jutarnjim satima okupio je na sastanku u svojoj kancelariji sve bezbednosne strukture na Kosovu, prenosi RTK2 na srpskom jeziku informacije albanskog servisa.

Navodi se da su u Tačijevu kancelariju došli direktor Kosovske obaveštajne službe Špend Madžuni, direktor policije, kao i čelnici pravosudnih institucija.

Uopštinama na severu Kosova uhapšeno je od jutros 13 Srba, a najmanje dva su lakše ranjena tokom operacije.

10:48 - ROSU NASTAVILI PREMA ZUBINOM POTOKU, NAROD NE PRUŽA OTPOR

Specijalci ROSU nastavili su prema Zubinom Potoku. Narod ne pruža otpor, samo gledaju pored puta.


10:51 - KOSOVSKA POLICIJA: JEDAN POLICAJAC RANjEN, NEKOLIKO POVREĐENO

Jedan kosovski policajac je ranjen iz vatrenog oružja a nekoliko ih je povređeno "u koškanju" prilikom današnje akcije na severu Kosova, izjavio je agenciji Beta portparol Kosovske policije Baki Keljani.

Keljani je rekao da će konačne informacije o tome biti poznate na konferenciji za novinare koju će policija održati nakon završetka akcije.

On je opovrgao informacije pojedinih medija da hapšenja na severu Kosova imaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića već je naveo da je u pitanje borba protiv organizovanog kriminala.

Keljani je dodao da je hapšenja bilo istim povodom i u Glogovcu i u Srbici.

10:53 - OKLOPNA VOZILA IDU PREMA JEZERU GAZIVODE

Specijalci ROSU se u oklopnim vozilima kreću prema jezeru Gazivode.


11:06 - U ZUBINOM POTOKU 120 PRIPADNIKA KPS, PUCALI NA SRBE

Trenutno se u Zubinom Potoku nalazi oko 120 pripadnika tzv. kosovske policije, koji su intenzivno bacali šok-bombe i ispaljivali hice iz vatrenog oružja prema nenaoružanim Srbima, navodno u nameri da ih zaplaše.

11:29 - NAPADNUT NOVINAR TV PRVA KOD ZUBINOG POTOKA

Novinar televizije Prva Zoran Maksimović napadnut je kod Zubinog Potokam gde je u toku akcija kosovske policije.

Prema informacijama te televizije, pripadnici ROSU zaustavili su Maksimovića, koji je pošao u susret barikadama postavljenim na magistralnom putu prema Zubinom Potoku, i potom mu oštetili automobil.

Automobil Zorana Maksimovića / foto Tanjug


11:36 - KFOR: LjUDI DA OSTANU MIRNI I DA SE NE PLAŠE

Komandant KFOR-a italijanski general Lorenco D'Adari je zbog ”političke osetljivosti trenutka” pozvao sve strane na KiM da mirno i odgovorno rešavaju sporove, bez ikakve upotrebe sile ili nasilja.

”Ljudi treba da ostanu mirni, nemaju čega da se plaše”, stoji u zvaničnom saopštenju KFOR-a, prosleđenom Tanjugu.

Povodom situacije na severu KiM, KFOR saopštava da Kosovska policija sprovodi policijsku operaciju ”širom Kosova”, na osnovu naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji.

”KFOR potvrduje da je ovo samo policijska operacija i da Kosovske snage bezbednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu rasporedene na severu Kosova”, stoji u saopštenju koje je KFOR prosledio Tanjugu.

KFOR ponavlja da nastavlja da nadgleda situaciju i da je spreman da interveniše, ukoliko se to zahteva, kao treći u liniji odgovornosti, kako bi garantovao sigurnost za sve Zajednice u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

11:43 - PRIPADNICI ROSU SE POVUKLI IZ ZUBINOG POTOKA

Kako "Novosti" saznaju, pripadnici ROSU povukli su se iz Zubinog Potoka i nastavili put ka južnom delu Kosovske Mitrovice.

11:54 - RANjENI U ZUBINOM POTOKU DOVEZENI U BOLNICU U KOSOVSKOJ MITROVICI

Dve osobe ranjene u Zubinom potoku prilikom akcije specijalnih jedinica kosovske policije dovezene su u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je Tanjugu zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Oni se trenutno nalaze na prijemnom hirurškom odeljenju KBC i u toku je dijagnostikovanje, kako bi se utvrdilo o kakvim povredama je reč, rekao je Elek.

Više informacija znaće se nakon pregleda, a u KBC u ovom trenutku imaju informaciju da je još jedna osoba povređena u Zubinom potoku.

11:55 - ĐURIĆ: ALBANCE ZOVU NA RAZGOVOR, A SRBE TUKU I VEZUJU

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naglasio je da Priština, u okviru navodne akcije borbe protiv korupcije, osumnjičenim Albancima šalje pozive da se jave na razgovor u policiju, dok Srbe i Bošnjake "prebijaju, vezuju i odvode kao stoku".

"Srbe i Bošnjake prebijaju, vezuju i odvode kao stoku, dok Priština u okviru navodne akcije borbe protiv korupcije osumnjičenim Albancima šalje pozive da se jave na razgovor u policiju", naveo je Đurić na svom nalogu na Tviteru povodom upada jedinica ROSU na sever KiM.

11:59 - SNIMAK PRIVEDENOG ISPRED POLICIJSKOG INSPEKTORATA U PRIŠTINI

Kosovska agencija Kosovapres objavila je na sajtu i Jutjubu snimak jednog od Srba uhapšenih na severu, koji su dovedeni u Prištinu.

Na snimku se vidi kako jednog od uhapšenih izvode iz zgrade policijskog inspektorata u Prištini u kombi policije u kojem su kosovski specijalci, nakon čega vozilo odlazi odatle.

Prikazano je i kako spred zgrade inspektorata patrolira policajac s automatskim naoružanjem, a oko zgrade je još policajaca, kao i novinarske ekipe.


12:01 - ROSU PRETUKLI OKO 100 SRBA

Specijalci Rosu u Zubinom Potoku brutalno pretukli oko 100 lokalnih Srba pošto su probili barikade u mestu Varage. Prema saznanjima Novosti, policajci su demolirali kafanu "Radič polje" u kojoj su kundacima tukli goste među kojima je bilo i staraca

12:17 - RUSIJA REAGOVALA NA UPAD ROSU U SRPSKE OPŠTINE

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je upad kosovsko-albanskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje 13 Srba još jednom u nizu provokacijom Prištine.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je pozvalo međunarodne pokrovitolje Prištine da urazume kosovsko-albanske radikale i spreče dalju eskalaciju konflikta.

(rs.sputniknews.com)

12:21 - BEČIĆ: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA DA ZAUSTAVI NASILjE NAD SRBIMA

Upad specijalnih jedinica ROSU na sever KiM je još jedna u nizu akcija usmerenih na zastrašivanje i proterivanje Srba, koju Albanci sprovode uz blagoslov svojih mentora, ocenio je predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje i zaustavi nasilje nad Srbima.

Bečić je u izjavi Tanjugu naveo da je užasnut i revoltiran razmerama nasilja koje takozvane vlasti na Kosovu i Metohiji ispoljavaju prema građanima srpske nacionalnosti.

"Opravdavanje brutalnih napada na Srbe izgovorom da je to borba protiv korupcije, kada dolazi od ratnih zločinaca zvuči apsurdno. Da li je iko u stanju da poveruje da se osvedočeni teroristi i kriminalci Tači i Haradinaj bore protiv kriminala", upitao je Bečić.

On je naveo da je upad ROSU na sever i hapšenja primer tipičnog nasilja nad Srbima, sa ciljem njihovog proterivanja, te istakao da je Beograd više puta ukazivao da je bezbednost Srba na KiM ozbiljno ugrožena.

"Krajnje je vreme da međunarodna zajednica reaguje i zaustavi nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, krajnje je vreme i da se ta ista međunarodna zajednica konačno suoči sa posledicama svog delovanja na ovim prostorima i svojim greškama iz prošlosti", zaključio je Bečić.

12:26 - DODIK: POKUŠAJ DA SE ISPROVOCIRA NOVI EGZODUS SRBA

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je operacija specijalnih snaga ROSU ozbiljan udarac na krhki mir na Kosovu i Metohiji i da ne može biti tolerisana ni od nečega što se zove međunarodna zajednica, koja je prisutna u ovoj južnoj srpskoj pokrajini, prenosi RTRS.

Navodi se da je Dodik istakao da država Srbija ima pravo da štiti svoj narod, koji je ostao nezaštićen čak i od međunarodnih snaga koje bi trebalo da i njima, kao i Albancima na Kosovu i Metohiji, garantuju bezbjednost.

"Obrazloženja da je jutrošnji upad na sever Kosova i Metohije u funkciji borbe protiv kriminala su nesuvisla, jer da bi se pojedinci priveli pravdi ne morate da dižete specijalne jedinice sa dugim cijevima koje uznemire sve stanovništvo na Kosovu i Metohiji", kazao je Dodik.

On je ocenio posebno čudnim obrazloženje da su na taj način hapšeni pripadnici policije.

"Oni su mogli biti uhapšeni mirno na svojim radnim mjestima, ako je bilo osnova za njihovo hapšenje. Zato je potpuno jasno da ovđe nije riječ o borbi protiv kriminala. Ovo je borba protiv ostanka Srba na Kosovu i Metohiji i pokušaj da se isprovocira njihov novi egzodus", rekao je Dodik.

12:48 - MIROVIĆ: UPAD ROSU AKT TERORIZMA NA KiM

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da je upad jedinica ROSU na sever KiM jasan akt terorizma i divljačkog nasilja koje odmah mora biti zaustavljeno.

Mirović je u saopštenju naveo da pokrajinska vlada daje svu neophodnu podršku državnim organima, predsedniku Srbije, Savetu za nacionalnu bezbednost, organima vojske i policije, da sve ono što u skladu sa Ustavom i zakonom bude doneto, u toku današnjeg i narednih dana, zaista bude i sprovedeno.

12:52 - SNIMAK PROBIJANjA BARIKADE: UNIŠTENA VOZILA SRBA KRAJ PUTA

Specijalci ROSU uništili su vozila Srba u selu Ugljare.
13:01 - LjIMAJ: AKCIJA NA SEVERU JE UDARAC ORGANIZOVANOM KRIMINALU

Zamenik premijera tzv. Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je danas da akcije Policije Kosova imaju za cilj udarac mreži organizovanog kriminala, u koju su bili uključeni i neki policijski zvaničnici.

"Danas je policija Kosova imala akciju u nekim regionima, uključujući i opštine Zvečan, Zubin Potok, Severnu Mitrovicu, Južnu Mitrovicu, Srbicu i Glogovac. Akcija ima za cilj udarac mreži organizovanog kriminala u koji su bili uključeni i neki policijski zvaničnici", napisao je Ljimaj.

13:10 - ČAURE UZ KOLOVOZ U MESTU VARAGE

Na putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok u mestu Varage mogu se naći čaure kraj kolovoza.


13:15 - POVREĐENI SRBI STABILNO

Dvojica Srba, ranjenih jutros u Zubinom potoku u pucnjavi pripadnika kosovske policije, Boban Janićijević (1976) i Radenko Milovanović (1979), koji su primljeni u KCB Kosovska Mitrovica, stabilno su i van životne opasnosti.

Janićijević je primljen sa otvorenim povredama leve potkolenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkolenice, rekao je Tanjugu zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

Oba pacijenta su, kako je dodao, u stabilnom stanju, i u toku su dijagnostički procesi.

“Imamo informacije iz Doma zdravlja Zubin potok da ima dosta građana koji su doživeli lakše telesne povrede i podatke da je načinjena velika materijalna šteta na kućama i objektima u opštini Zubin potok i na vozilima koja su bila uredno parkirana pored puta”, rekao je Elek.

13:19 - KCB KOSOVSKA MITROVICA: BIVŠI PRIPADNIK SRPSKE POLICIJE PREMINUO OD SRČANOG UDARA

Zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek kaže da još uvek nemaju informacije o tačnom broju povređenih prilikom akcije specijalnih jedinica ROSU.

“U više navrata smo pokušali da uspostavimo veze sa opštinom Zubin potok, ali te veze su bile ometane. Ovi pacijenti su povređeni dva-tri sata pre nego što su doveženi u KCB, jer je postojala opstrukcija od strane specijalnih jedinica ROSU da se oni prevezu do Kliničko-bolničkog centra pa su morali da budu zbrinuti u Domu zdravlja Zubin potok, jer je taj pravac bio zatvoren čak i za transport pacijenata”, objasnio je Elek.

Elek očekuje još pacijenata i naglašava da su svi lekari spremni.

“Imamo dovoljno materijala za zbrinjavanje naših pacijenata i eventualno povređenih koji bi trebalo da stignu u Kliničko-bolnički centar”, rekao je Elek i dodao da su dobili informaciju i da je bivši pripadnik srpske policije preminuo u Leposaviću od posledica srčanog udara kada je čuo za događaje.

Informacije koje pristužu iz Zubinog potoka govore da je sedam lica, slučajnih prolaznika, pretučeno i prevedeno i da je načinjena ogromna materijalna šteta. Poslednja informacija je da su se jedince ROSU povukle iz Zubinog potoka.

13:22 - PALMA: KFOR UMESTO PRAZNIH SAOPŠTENjA DA REAGUJE NA POKUŠAJ OKUPACIJE SEVERA KiM

"Deo međunarodne zajednice, pre svega sponzora nezavisnosti takozvanog Kosova treba da prestane sa praznim saopštenjima, u slučaju grubih kršenja svih dogovora, već da reaguje u skladu sa svojim mandatom. Jutrošnji upad specijalnih snaga ROSU na sever Kosova i Metohije je pokušaj okupacije severa Kosova i Metohije sa krajnjom namerom izazivanja oružanog sukoba između Vojske i policije Srbije i snaga NATO pakta. To je cilj albanskih terorista. Srbija i NATO imaju dogovor o zabrani ulaska oružanih formacija Prištine na sever Kosova bez saglasnosti predstavnika Srba", izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Ako je neko izvršio neko krivično delo postoji kosovska policija i na severu Kosova i Metohije, u kojoj su Srbi i oni mogu da izvršavaju naloge nadležnih sudova, ukoliko za tim ima potrebe. Zamislite kako bi reagovao američki ambasador u Beogradu da specijalne snage vojske i policije Srbije na način kao što to ROSU radi upadnu i hapse Albance u Preševu. Verovatno bi već zasedao glavni štab NATO pakta i Savet bezebednosti Ujedinjenih nacija. Srbija je za mir i stabilnost i za poštovanje svih međunarodnih sporazuma. To isto tražimo i od svih drugih", poručio je on.

13:27 - UNMIK: RUSKI DRŽAVLjANIN JE U BOLNICI I IMA POVREDE

Misija UN na Kosovu saopštila je danas da se ruski državljanin, kojeg su privele kosovske specijalne policijske snag tokom jutrošnje operacije, nalazi u bolnici.

"Ruski državaljnin se nalazi u bolnici i ima povrede", saopštio je Unmik za rusku agenciju Tass.

Ruska agencija RIA prenosi i izveštaje prištinskih medija da se on nalazi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, kao i da su ga predstavnici Unmika posetili.

13:45 - PORTAL INSAJDERI: UHAPŠENO 28 LICA

Portal Insajderi navodi da je u današnjoj akciji uhapšeno 28 lica, 19 policajaca i 9 građana. Pozivajući se na svoje izvore, ovaj portal navodi puna imena uhapšenih policajaca:

I.R, R.R, R.K, B.M, A.M, Z.B, A.P, O.K, B.L, J.D, V.D, A.B.B, K.S, Z.S, D.S, B.M, A.H, B.M i M.M.

Od toga tri pripadnice Kosovske policije sa Severa – J.D, A.B.B, i M.M.

14:00 - GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ NAJOŠTRIJE OSUDIO POKUŠAJ ZASTRAŠIVANjA NARODA

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najoštrije je osudio hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, na teritoriji četiri srpske opštine, kao i pokušaj zastrašivanja naroda na Severu Kosova i Metohije.

Svesni smo posledica koje nedužno stanovništvo trpi zbog jutrašnjeg upada kosovskih specijalaca. Cilj nije borba protiv korupcije I kriminala, već zastrašivanje gradjana i pokušaj izazivanja sukoba, kako bi se naš narod zauvek iselio iz svojih domova. Ovo je do sada najintenzivnija provokacija preostalog stanovništa na Severu Kosovu i Metohije.”- kaže Radojičić.

Radojičić daje punu podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ističe da je predsednik pokazao odlučnost u želji da zaštiti svoj narod, tako što je jutros naredio punu borbenu gotovost naših jedinica, poručujući da će naša vojska ukoliko dođe do ugrožavanja života zaštititi stanovnike Severa Kosova I Metohije.

Predsednik Vučić poslao je jasnu poruku da su mu mir i stabilnost najvažniji, kao i da će Srbija zaštititi svoj narod. Zbog toga rukovodstvo Beograda, na čijem sam čelu, daje punu podršku njegovim naporima da očuva Kosovo I Metohiju u Srbiji, kao i jedinstvo našeg naroda u ovom teškom trenutku direktnog kršenja svih sporazuma sa albanske strane”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ističe da je veoma važno što je predsednik Srbije pozvao medjunarodne zajednice da utiču na Prištinu i osude teror i kriminalizaciju Srba na KiM.

Gradonačelnik poručuje gradjanima opština na severu KiM da imaju punu podršku Beograda kao I da ne reaguju na provokacije jer se neće dozvoliti da nasilje eskalira.14:06 - POTVRĐENO HAPŠENjE 19 OSOBA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima informaciju da je za sada potvrđeno hapšenje 19 Srba, Bošnjaka i jednog Albanca u današnjoj akciji specijalnih jedinica kosovske policije na severu KiM i dodao da su svi uhapšeni sada u južnom delu Kosovske Mitrovice.

14:10 - RAKIĆ OBIŠAO POVREĐENE, U SREDU MIRAN PROTEST SRBA

Predsednik Srpske liste Goran Rakić obišao je danas u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica Bobana Janićijevića i Radenka Milovanovića koji su ranjeni u Zubinom potoku, prilikom akcije specijalnih jedinica ROSU i za sredu u podne najavio veliki protest na centralnom trgu severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je rekao da je specijalna jedinica ROSU trenutak kada su legitimni predstavnici Srba, politički predstavnici i direktori javnih institucija, bili u Skupštini Srbije i kada se diskutovalo o Kosovu i Metohiji i brutalno napali stanovnike Zubinog potoka.

“Iskoristili su trenutak kada nakon lokalnih izbora gradonačelnici još nisu preuzeli svoje funkcije. Prema izjavama koje dolaze iz Prištine, mi i dalje nismo gradonačelnici, već u službi građana i još uvek smo obični građani”, rekao je Rakić.


On je kazao i da imaju informaciju da su kosovske snage pokušale da uvedu prinudnu upravu i da preuzmu četiri srpske opštine na severu.

“Neće im uspeti i borićemo se i dalje. Želim da poručim građanima da ćemo biti uz njih i za sredu je zakazan veliki protest u Kosovskoj Mitrovici”, rekao je Rakić i dodao da su na vezi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da će tokom dana doneti konkretne odluke šta dalje.

Dodao je da je situacija takva da moraju da donose odluke na dnevnom nivou.


14:36 - UNMIK: SA VELIKOM ZABRINUTOŠĆU PRATIMO SITUACIJU NA KOSOVU

Misija Unmik sa velikom zabrinutošću prati današnji razvoj situacije na severu Kosova, uključujući pritvor za dva pripadnika UN-a tokom obavljanja dužnosti, i zahteva njihovo hitno oslobađanje, saopšteno je iz te organizacije.

"Oba člana osoblja su kasnije prebačena u bolnicu radi lečenja povreda. Utvđujemo precizne okolnosti, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim agencijama na terenu", navodi se u saopštenju za medije.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a, dodajući da će se "bilo kakva šteta naneta osoblju UN susresti sa najvišim stepenom diplomatskih i međunarodnih pravnih odgovora".

"Pozivam sve strane da se pridržavaju principa vladavine prava i dostojanstva za sve, i da pomognu da se vrati mir i sigurnost u tom području", naveo je on.

14:37 - DAČIĆ PRENEO MINISTRIMA VIŠEGRADSKE GRUPE I ZAPADNOG BALKANA OGORČENjE ZBOG NAPADA NA KOSOVU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi učesnicima preneo zabrinutost Srbije zbog događaja na Kosovu i njenu rešenost da zaštiti svoj narod ukoliko to bude potrebno.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uz "veliku zabrinutost i ogorčenje Srbije zbog napada prištinskih policijskih snaga bezbednosti i specijalnih jedinica na sever Kosova" Dačić je rekao da EU i zapadni partneri "moraju da preduzmu sve mere da se kosovske snage bezbednosti što pre povuku sa severa Kosova".

14:53 - PACOLI: POZIVAM SRBIJU DA NE POLITIZUJE AKCIJU PROTIV KRIMINALA

Ministar spoljnih poslova samoproklamovanog Kosova Bedžet Pacoli je danas pozvao Srbiju da ne politizuje veliku policijsku akciju protiv kriminala i krijumčarenja na severu Kosovu.

On je rekao da je akcija usmerena na hapšenje mreže koja se bavi krijumčarenjem, podmićivanjem, zloupotrebom službenih položaja i drugim aktivnostima organizovanog kriminala.

"Kosovska policija sprovodi operaciju na severu Kosova da bi uhapsila građane Kosova, uključujući policajce koji su deo mreže koja je bila duboko umešana u krijumčarenje, podmićivanje, zloupotrebu službenih položaja i druge aktivnosti organizovanog kriminala", napisao je Pacoli na fejsbuku.

15:04 - UNMIK: OSLOBOĐEN PRIPADNIK MISIJE RUSKE NACIONALNOSTI

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) saopštila je danas da je oslobođen jedan od dva uhapšena pripadnika osoblja UN, ruske nacionalnosti, koji je priveden dok je obavljao svoju dužnost.

To je navedeno u saopštenju UNMIK-a dostavljenog Tanjugu.

Ranije danas ta misijja je saopštila da "sa velikom zabrinutošću prati današnji razvoj situacije na severu Kosova, uključujući to što je Kosovska policija privela dva pripadnika osoblja UN dok su obavljali svoju dužnost".

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN na Kosovu i šef Unimka Zahir Tanin naveo je da su dva pripadnika osoblja UN uhapšena tokom akcije kosovske policije na severu i zatražio od Prištine njihovo hitno oslobađanje.

Zahir Tanin


"Pozivam sve strane da se pridržavaju principa vladavine prava i dostojanstva kada je u pitanju život i sloboda svih i da pomognu da se vrati mir i bezbednost na tom području", poručio je Tanin.

15:51 - NA SEVERU KiM UHAPŠENO 28 OSOBA, OD TOGA 19 POLICAJACA

U današnjoj akciji na severu Kosova i Metohije NjSO (bivša ROSU) je uhapsila 28 lica, od toga 19 policajaca i devet građana, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Skupštine Srbije.

On je u skupštinskoj raspravi rekao da je od tih 19 policajaca 11 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

Od toga, navodi, 12 je sa severa, sedam sa juga, a svih devet građana su Srbi iz Zubinog Potoka, obični građani koji su im se suprotstavili kod mesta Varage.


16:01 - JOŠ DVOJICA RANjENIH PRIMLjENA U KCB KM, JEDAN RUS

U Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica primljena su još dva povređena lica sa područja opštine Zubin potok, od kojih je jedan ruski državljanin.

Prema rečima zamenika direktora KBC-a Kosovska Mitrovica dr Zlatana Eleka, primljen je ruski državljanin Mihail Krasnoščenko (63), radnik UNMIK administracije koji je na Kosovu 20-tak godina.

Foto D. Zečević


On je zadobio teške povrede glave i lica i smešten je na Odeljenju intenzivne nege KCB Kosovska Mitrovica gde će biti pod 24-časovnim praćenjem.

Drugi povređeni u akciji specijalnih jedinica ROSU u Zubinom potoku je Razvigor Cvetić (66), gluvonema osoba, koji je povređen kada je krenuo u prodavnicu.

On je takođe zadobio teške povrede glave i lica tako što je, kako je naveo dr Elek, šutiran čizmama u predelu nosa i desne orbitalne regije, udaran kundakom, a u predelu leđa šutiran čizmama od strane ROSU specijalaca.


“Obojica su smešteni u jedinici intenzivne nege i trenutno su na praćenju. Ne znamo kako će se njihovo stanje dalje razvijati. Postoje tendencije da čak budu transportovani u neku drugu zdravstvenu ustanovu na teritoriji Republike Srbije”, rekao je Elek Tanjugu.

Elek kaže da imaju informacije da se u južnom delu Kosovske Mitrovice nalazi još nekoliko građana povređenih u jutrošnjem napadu jedinica ROSU, ali ne znaju o kakvim povredama se radi i da li će biti doveženi u KBC.

Prethodno su u KBC Kosovska Mitrovica zbrinuti Boban Janićijević (43) i Radenko Milovanović (40), koji su prilikom akcije ROSU u Zubinom potoku zadobili povrede donjih esktremiteta i njihovo stanje je stabilno.

16:07 - POPOVIĆ: NEĆEMO DOZVOLITI PROGON SRBA, UZ NAS SU RUSIJA I PUTIN

Nećemo dozvoliti progon Srba sa Kosova i Metohije, uz nas su Rusija i predsednik Vladimir Putin, izjavio je danas ministar za inovacije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

Nasilje i mržnja koje prema Srbima na Kosovu pokazuju kriminalne i separatističke vlasti u Prištini, a koji su došli do vrhunca upadom njihovih takozvanih specijalnih snaga na sever Kosova, još jednom su potvrdili da samo čvrsta i oštra politika prema tim "banditima" može da zaustavi novi progon našeg naroda, ističe Popović, navedeno je u saopštenju.

"Nakon hapšenja Srba i upotrebe vatrenog oružja protiv golorukog naroda, kao i nezakonitog privođenja i prebijanja državljanina Rusije, jasno je da su Šiptari u ovoj akciji bili samo puko sredstvo svojih zapadnih zaštitnika da se ponize i Srbija i Rusija", rekao je Popović.


Poručio je da moramo čvrsto i dosledno da branimo naš narod, državu, Ustav, međunarodno pravo i Rezoluciju 1244, na svakom mestu i u svakom trenutku, kao i da jasno poručimo nasilnicima iz Prištine da Kosovo nikada neće biti država, bez obzira na svo nasilje i pretnje.

"Iz tih razloga, naše snage bezbednosti u slučaju pokušaja progona Srba na severu Kosova, moraju da odmah reaguju kako bi zaštitili naš narod i to moraju znati svi oni koji podržavaju i štite ove separatiste i ćute na njihovo nasilje".

Popović je uveren da da naši prijatelji, pre svega Rusija i predsednik Putin, nikada neće dopustiti da bilo ko vojno spreči našu opravdanu odlučnost da u slučaju napada na Srbe kao država svojim snagama zaštitimo naš narod.

16:55 - VESELjI POSETIO ALBANCE U ČABRI

Predsednik tzv Skupštine Kosova Kadri Veselji objavio je na svom fejsbuk nalogu "da je neposredno nakon akcije specijalnih snaga policije na severu posetio stanovnike albanskog sela Čabra u opštini Zubin Potok.

- Razgovarao sam sa stanovnicima Čabre kako bi ih smirio i uverio da je država Kosovo posvećena uspostavljanju reda i zakona u svakom delu Kosova. Nikada vas nećemo ostaviti same i uz podršku SAD i naših zapadnih saveznika uspećemo u izgradnji liberalno-demokratske pravne države. Izgradi ćemo državu u kojoj će se svaki građanin osećati sigurnim - napisao je Veselji.

17:01 - SUSPENDOVANO 19 POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Šefica Policijskog inspektorata Prištine Miradije Keljmendi saopštila je da je 19 danas uhapšenih policajaca suspendovano sa dužnosti i određen im pritvor od 48 sati.


Ona je rekla da su od njih 19, 11 srpske nacionalnosti, četvorica su Albanaci i četvorica Bošnjaci, prenoši RTK na srpskom jeziku i dodaje da je jedan od njih komandir policijske stanice, tri su narednici, a ostali policajci.

"Pretreseno je 12 lokacija. Tokom pretresa oduzeto je oružje, tehnička oprema i novac. Policijski službenici su pritvoreni na 48 sati, i svi su suspendovani sa dužnosti", rekla je ona na konferenciji za štampu Policije i tužilaštva.

Inače, kosovska policija saopštila je ranije da je uhapsila jatake i još sedam građana koji su pokušali da opstruiraju rad policije.

17:51 - ZIBERAJ: DAČIĆ ĆE BITI UHAPŠEN UKOLIKO UĐE NA KOSOVO I METOHIJU

Savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, Jetlir Ziberaj izjavio je da će ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić biti uhapšen ukoliko pokuša da uđe na KiM.


"Ni Ivica Dačić niti bilo ko drugi iz Beograda nema ovlašćenje ili pravo da interveniše kako bi sprečio normalnu operaciju sprovođenja zakona. Niko nema dozvolu kosovske vlade da uđe niti da izađe sa teritorije KIM bez dozvole", napisao je Ziberaj na Fejsbuku.

Kako je rekao biće sprečen svaki pokušaj da se prekrši deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na zvanične posete.

"Beograd bi trebalo da prekine sa histerijom kroz propagandna sredstva", rekao je on, prenosi prištinski Kalkso.

18:11 - ANDRIJA MANDIĆ O DOGAĐAJIMA NA KIM: ISKUŠENjA SLEDE

Povodom dramatičnih događaja na severu Kosova i Metohije oglasio se Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije i poslanik u crnogorskom parlamentu:

- U ovom teškom i složenom trenutku, najvažnije je da čitav srpski narod bude solidaran, jedinstven i odlučan u odbrani one vrednosti koja nas čini narodom. Nema tu mnogo filozofije - najveće i najteže bitke dobijali smo samo kad smo bili jedinstveni, a ta potreba za slogom je sad najpotrebnija, kad je još jednom ugrožen srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini. Teroristi iz OVK, koji danas izigravaju političare i „državnike“, odavno su zacrtali da je njihov cilj brisanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta, ali i nama treba da bude vrhovni cilj da po svaku cijenu sačuvamo naš narod i svetinje. Popuštali smo decenijama i velikim silama, kao i onima iz regiona koji su, služeći velikima, pokušavali da sakriju svoje komplekse i koliko su mali i beznačajni, ali štetni za srpski narod. Kao i generacije iza nas, i mi moramo biti spremni na mnoga iskušenja koja se javljaju kada treba stati u odbranu slobode, časti i naroda. Siguran sam da je i u Crnoj Gori, koja se suočava sa duhovnim i moralnim poniženjima od strane izdajničkog separatističkog režima koji je priznao lažnu državu Kosovo, većina onih kojima su obraz i čast iznad svega i koji su vaspitani na kosovskom mitu kao jednom od temelja našeg identiteta i borbe za slobodu, izjavio je Mandić. (V. K.)

20:08 - VULOVIĆ: GORE BILO NEGO DA JE BIO RAT

Nekadašnji gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović kaže da od sukoba na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih godina ne pamti toliki izliv nasilja kakav je bio danas prilikom upada ROSU u tu opštinu, a kako ocenjuje, ono što se danas desilo nije bilo korišćenje preterane sile, već oružani napad.


"To je bilo krvožedno nasilje, to je bilo takvo nasilje koje ne mogu ni da opišem, koristili su bojevu municiju, šok bombe, sve što je moglo da se iskoristi, a da mi nismo bacili ni jedan jedini kamen", kaže Vulović za Tanjug dodajući da je večeras situacija u Zubinom Potoku mirna.

Ističe da su nasilne pripadnike ROSU građani bez oružja i potpuno mirnim građanskim otporom uspeli da drže šest sati da nisu mogli da priđu Zubinom Potoku i da im, kako je rekao, pokažu da je sve to njihovo.

"Uništili su usput sve što su stigli, tukli su ljude, izvlačili su ih iz kuće, ranjavali, meni su pucali u leđa i na svu sreću su me omašili, pogodili su neko drveće, pucali su mi i u auto, sve se dešavalo na 200, 300 metara od moje kuće", ispričao je Vulović.

Dodaje da su pripadnici ROSU isprebijali poštene ljude, od gluvonemih, preko dece, mladih ljudi..., kao i da su uništili preko 100 automobila, oko dvadesetak kamiona.

"Gore je bilo nego da je bio rat", kaže Vulović.

Kako je naveo, nakon što se sve završilo, a s obzirom da je on u dogovoru sa državnim vrhom Srbije kontrolisao da otpor Srba bude miran i nenasilan, sugrađani su ga kritikovali zbog toga što nasilnicima nisu uzvratili i oružano.

Smatra da je ovo poslednji put da su građani imali strpljenja i nisu i oružano upozorili da neće trpeti upade i nasilje.

Upoređujući današnju situaciju sa prošlogodišnjim hapšenjem direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, Vulović kaže da je "hapšenje bilo sitnica".

Navodi da je prisustvovao i hapšenju u martu 2018. godine, kao i da je tom prilikom dobio batine i do dana današnjeg ima "hematom od kundaka".

"Preživeo sam sve to, bilo je strašno, ali trajalo je nekoliko minuta, a kada nešto traje šest sati, pa imate jednu barikadu, drugu barikadu..., mnogo je teže danas bilo", kaže Vulović.

Prema njegovim rečima, ipak se sve završilo kako treba, a pripadnici ROSU su oko 12.20 časova napustili prostor opštine Zubin Potok.

Trenutno je situacija u Zubinom Potoku mirna, kaže Vulović, a građani su zadovoljni što su uspeli da "oteraju nasilnike".

"Sada sedim ispred kuće, čuje se svaki glasić, mirno je, izuzetno mirno čak. Danas su građani bilo mnogo uznemireni, ali prestalo je to i pretvorilo se u jedan uobičajeni dan, jer mi, na kraju krajeva, tako živimo", navodi Vulović.

22:24 - PACOLI TRAŽI OBJAŠNjENjE UNMIKA O PRISUSTVU RUSA NA BARIKADI

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozvao je Misiju UN na Kosovu da objasni prisustvo pripadnika Unmika, među kojima jednog ruskog državljanina, na barikadama kod Zubinog Potoka.


On je na Tviteru napisao da je tokom policijske operacije na severu Kosova policija privela jednog međunarodnog službenika Unmika, državljanina Rusije i jednog pripadnika lokalnog osoblja Unmika, navodeći da će kosovski MSP slučaj tretirati prema međunarodnom pravu.


"Kosovo je dugo upozoravalo međunarodnu zajednicu na destabilizujuće napore Rusije u regionu", naveo je Pacoli.