VUČIĆ SE SASTAO SA PREDSEDNIKOM KINE: U fokusu ekonomska saradnja i Kosmet; Si: Srbija ima važnu ulogu

Tanjug

25. 04. 2019. u 08:30

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ КИНЕ: У фокусу економска сарадња и Космет; Си: Србија има важну улогу

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se rano jutros s kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine gde se održava forum „Pojas i put"
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se rano jutros s kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine gde se održava forum „Pojas i put".

Predsednik Kine primio je Vučića u Velikom domu naroda u Pekingu i sa njim razgovarao o bilateralnim odnosima. To je njihov šesti susret.

U fokusu razgovora, kako je ranije najavio Vučić, bile su pre svega ekonomska saradnja dve zemlje i Kosovo i Metohija.

Vučić je na sastanaku ocenio da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo .

"Veliku zahvalnost dugujemo i Vama lično i NR Kini za sve što ste uradili za Srbiju", piše na Instagram profilu "BudućnostSrbijeav" uz fotografije sa sastanka.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Za 10 dana otvaranje južnog kraka Koridora 10

Takođe, Vučić je pozvao Sija da poseti Srbiju i vidi rezultate saradnje dve zemlje.

Nakon sastanka, u prisustvu Vučića i Sija, potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja dve zemlje.

Predsednik Srbije će tokom dana učestvovati na panelu "Povezivanje među ljudima", a zatim će se razgovarati sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.

Po dolasku u Peking, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini.

Istakao je i da će Kosovo biti jedna od ključnih tema u razgovorima sa predsednikom Kine, kao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodao je da će Srbija i Kina formirati i radnu grupu za zajedničke investicije i da je njegova molba predsedniku Kine da pomogne Srbiji da se kao mala zemlja uključi u procese razvoja robotike i veštačke inteligencije, s obzirom da i SAD i Evropa zaostaju u tome u odnosu na Kinu.

Vučić je podsetio da je Srbija prva u Jugoističnoj Evropi podržala inicijativu "Pojas i put" i istakao da Srbija želi sa Kinom punu saradnju.

"U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: "Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas", Kinezi nam kažu: "Mi sa vama hoćemo". I mi hoćemo", kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.


U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Forumu "Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Čilea Sebastijan Pinera, Egipta Abdul Fatah al Sisi.

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada, kao i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.
SI: SRBIJA IMA VAŽNU ULOGU U INICIJATIVI „POJAS I PUT“

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas u raygovoru s predsednikom Aleksandrom Vučićem da Srbija ima važnu ulogu u izgradnji Incijative Pojas i Put i da dve zemlje treba da unaprede saradnju u tom okviru radi veće dobrobti i prosperiteta za svoje građane, prenose kineski mediji.

Kina i Srbija potpisale su sporazume u okviru Inicijative Pojas i put a dve strane obećale su da će unaprediti saradnju u okviru ovog megaprojekta, navodi Čajna global televižn njuz (CGTN).

Si Đinping, Foto: Tanjug


Kineski mediji su izdvojili da je predsednik Vučić izrazio čvrstu podršku Inicijativi jer je ona donela pravi benefit građanima Srbije.

Kineski medij prenosi i da je Vučić istakao da projekti kao što su železara u Smederevu koju je kupio najveći kineski proizvođač čelika Hbis, snažno doprineli napretku lokalne ekonomije.

Vučić je rekao i da će Srbija kao lojalni prijatelj Pekinga podržati Kinu u nekim ključnim pitanjima.

VUČIĆ: ZAHVALNI ZA PODRŠKU, PREMA KINI LOJALNOST I POŠTOVANJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbiji važno da sarađuje sa Kinom, jer se radi o velikoj sili, koja za razliku od drugih, ne vrši pritisak, već i malim zemljama prilazi uvek s poštovanjem.

Vučić je, govoreći na panelu KP Kine "Povezivanje među ljudima", koji je održan uoči početka Drugog foruma „Pojas i put", naglasio da saradnja među ljudima ne sme biti tretirana kao neka stvar na marginama, već da ona predstavlja osnovu za izgradnju svih drugih oblika kooperacije.

On je, na početku obraćanja, preneo prisutnima, da je upravo imao sastanak sa predsednikom Kine i generalnim sekretarom Komunističke partije Si Đinpingom i da je sa njim razgovarao o veoma važnim pitanjima.

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Foto: Tanjug


„Nastavićemo sa odličnom saradnjom koja postoji između naše dve zemlje. Srbija je relativno mala zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa sedam miliona stanovnika, i najveća je država na Zapadnom Balkanu. Znam koliko ima puno značajnijih igrača na međunarodnoj areni za Kinu nego što je Srbija. Ali ima nešto posebno što veže naše dve zemlje i ljude, kao i KP i SNS, kao dve najveće stranke", objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, kineska politika vođena predsednikom Sijem uspela je nešto mnogo više nego bilo ko drugi u savremenom svetu.

„Danas možete videti da iako suočena sa velikim političkim izazovima, pritiscima političkih i ekonomskih konkurenata sa zapada, Kina ne samo da postaje sve moćnija već ima sve više prijatelja širom sveta", rekao je Vučić.


PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ U KINI: Podrška za Kosovo i milijardu evra vredne investicije

Vučić podseća da je Srbija na putu ka EU i istovremeno naglašava da ima nešto što posebno odlikuje Kinu od drugih velikih sila.

"Kada govorite sa velikim silama Zapada uvek postoji neka vrsta pritiska sa kojim se suočavate, a kada razgovarate sa Kinom i njenim liderima suočeni ste uvek s poštovanjem", naglasio je Vučić.

Ako Peking nastavi i zadrži taj pristup prema malim nacijama i zemljama, stav poštovanja i međusobnog uvažavanja, to je nešto što citav svet želi da vidi i steći će nove prijatelje i ljude koji će podržavati kineske ideje, dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su potpisale inicijativu „Jedan pojas, jedan put" i da je proteklih godina, zajedno sa kineskim kompanijama, uradila mnogo.

Preneo je da je Srbija sprovela mere konsolidacije, da je smanjila javni dug sa 78 na 50 odsto BDP-a, te da je spremna da sarađuje još tešnje sa kineskim kompanijama na infrastrukturnoj agendi.

Važnije od toga je kontakt među ljudima, dodaje Vučić i ističe da u Srbiji ne samo da poštuju i cene Kineze, već ih i vole.

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Foto: Tanjug


Ukazao je da je Srbija proteklih godina uspela da najpre udvostruči i potom utrostruči broj kineskih turista, i rekao da se nada da će taj broj dalje rasti.

Kazao je da je trgovinska razmena značajno povećana, ali da je nezadovoljan, jer može i dalje da raste, zbog čega smatra da su potrebni još tešnji kontakti među ljudima i razumevanje.

„Kada ste suočeni sa takvim stavom da možete uvek računati na podršku tako velike zemlje kao što je Kina, onda možete računati na strateško partnerstvo u budućnosti", rekao je Vučić.

Govorio je i o Železari, prenevši da je predsedniku Siju, u ranijim razgovorima, izneo jednu molbu - a to je bilo kako rešiti problem železare nakon što su je Amerikanci napustili i time zatvorili 5.000 radnih mesta.

„Ja sam molio predsednika Sija da nađe najbolje moguće rešenje, a on je našao tu soluciju. Danas je to najveća fabrika u Srbiji, najveća izvozna kompanija. To je pošlo za rukom zahvaljujući prijateljstvu naše dve zemlje, a ne zato što je Hbis imao nameru da zaradi veliki novac. Na taj način pokazujete poštovanje", podvukao je on.


Vučić je istakao da će Srbija zbog takvog stava podržati kineske interese u globalnim institucijama i svuda gde je to moguće.

Dodao je da treba omogućiti i da Kinezi dobiju malo više uvida u balkansku kulturu i kulturu jugoistočne Evrope, a da je kulturni centar prilika za to.

Takođe je podsetio da je SNS najveća stranka u Srbiji, koja je u poslednjih šest godina uvek imala više od 50 odsto glasova na svim izborima koji su održani, dodajući da je sa KP Kine potpisala sporazum o saradnji, te izrazio nadu da će kroz te kanale moći da se podstakne dalja kooperacija i učini mnogo više u korist naše dve zemlje.

„Uvek ćete imati poštovanje i videćete ljudsku lojalnost s naše strane, iako mnogi ljudi ne verujuju u lojalnost u politici, mi to činimo. Mi smo zahvalni za pravu podršku koju ste nam pružili. Nadamo se da ćemo moći u ovoj godini predsednika Sija da ugostimo ponovo u Srbiji. Uveren da će, iako to već zasigurno zna, moći još jednom da vidi kako ne samo cenimo, već volimo Kineze i kako poštujemo sve što su uradili za nas", zaključio je Vučić.Aleksandar Vučić ,Vang Huning


VUČIĆ S VANGOM O DALJEM RAZVOJU BILATERALNIH ODNOSA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Pekingu sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.

"Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa Vangom Huningom o daljem razvoju bilateralnih odnosa i saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put" ", objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu "budućnosrbijaav".

Kako je dodao, srećan je zbog posvećenosti državnog vrha Kine za dalje unapređenje odnosa dve zemlje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (109)

star

25.04.2019. 09:12

Saradnja i veoma dobri odnosi Kine i Srbije su za svaku pohvalu i sve zasluge za to idu kineskom predsedniku Siu i naravno našem Aleksandru Vučiću.

Nikola

25.04.2019. 09:13

Dobra saradnja sa Kinom i sa svim svetskim silama samo dokazuje da smo na pravom putu i da je naš predsednik cenjen svuda.

Sandra

25.04.2019. 09:16

Saradnja Srbije i Kine je na veoma viskom nivou i svakoga dana se podize na sve visi i visi novo.

Lol

25.04.2019. 09:23

Kina je jedna od zemalja koja je podrzala da Srbiju da Kosovo ne postane nezavisno.Jedan od najvecih problema nase zemlje trenutno.

Maki

25.04.2019. 09:36

Srbija dobro pamti i zahvalna je svojim kineskim prijateljima na podrsci koju nam pruzaju na putu naseg ekonomskog razvoja.

UROS

25.04.2019. 09:37

Kina od nas moze ocekivati veliku ljudsku lojalnost i postovanje. Ucesce predsednika u panelu pokazuje samo koliko smo zainteresovani i dobro motivisani za saradnju.

Djordje

25.04.2019. 09:40

Svaki savet i predlog u vezi KIM od Kine je dobrodosao, kao i Kinesko investiranje u nasu zemlju ..

Darko L

25.04.2019. 09:44

Mogu zapadnjaci koliko hoće da glume moćnike ,ali došlo je vreme da se mora pitati i Kina i Rusija.

Ivana

25.04.2019. 10:34

Od izuzetnog nam je značaja podrška Kine, iz uz zajedničku saradnju ovu Zemlju čeka lepša budućnost !

Tifani Rok

25.04.2019. 10:34

Odnos Srbije i Kine je primer pravog, iskrenog prijateljstva, nesebične i hrabre podrške u svakom momentu i odlične, strateške saradnje.

Goran

25.04.2019. 10:39

Razvoj bilatelarnih odnosa sa Kinom je za Srbiju odskočna daska za razvoj Srpske ekonomije.

Boban

25.04.2019. 11:06

Treba nastaviti inteznzivnu saradnju sa Kinom i naravno Rusijom, jel nas oni ne ucenjuju za razliku od EU.

Janko

25.04.2019. 11:15

Još jednom potvrdjeno naše veliko prijateljstvo i to da je Kina uz Rusiju naš najbolji i najiskreniji prijatelj!

Cedomir

25.04.2019. 11:28

Razgovori o ekonomskoj saradnji i nasem najvaznijem pitanju KiM uliva veru i nadu kako Kosovaca tako i cele Srbije.Kosovo je Srbija!

Veca

25.04.2019. 11:50

Veliko hvala velikoj sili-Kini koju postujemo i sa kojom imamo duboko ukorenjeno prijateljstvo i saradnju.

Igor

25.04.2019. 14:32

Ovo su veoma bitne teme o kojima se razgovaralo i podrska Kine je od velikog znacaja za Srbiju.

mina

25.04.2019. 14:50

jos bolja ekonomska saradnja izmedju Srbije i Kine,podrska i prijateljstvo Kine su nam od velikog znacaja za sigurnost naseg naroda

bananana

25.04.2019. 15:12

Kina je idealan strateški partner, dobri odnosi sa Kinom nam mogu doneti samo dobre stvari i napredak.

Marija

25.04.2019. 15:25

Velika podrska Kine na razvojnom putu Srbije je prijateljstvo koje se ceni, postuje i nikad ne zaboravlja!

Una

25.04.2019. 17:44

Sada će saradnja između Srbije i Kine biti sve obuhvatnija i intenzivnija što nas raduje!

Gogi

25.04.2019. 18:11

Dva najbitnija pitanja za našu državu, verujem da će predsednik kao i uvek do sada izvući ono najbolje za nas i našu državu.

avanturista

25.04.2019. 18:20

Srbija značajno jača i daje primer uspešne države,to se prepoznaje u svetu,zahvaljujući SNS

milena

25.04.2019. 20:54

Kina je dala veliki znacaj Srbiji, treba iskoristiti tu priliku za nove sporazume i investicije.

Nena Radak

25.04.2019. 21:06

Koliko ce nam ekonomija samo odskociti ovom posetom Vucica, predivno za mnogo bolju i lepsu buducnost i jacu Srbiju.

Nena

25.04.2019. 21:06

Sastanak od velike vaznosti iz mnogo uglova,i svaka cast Vucicu na trudu i radu. Ovo je plod njegovog rada i zalaganja.

dragon

25.04.2019. 21:28

Srbija i Kina su iskreni prijatelji. Prijateljstvo i saradnja naše dve zemlje je na visokom nivou, i potrebno je da se održava i jača u budućnosti. Potpuna podrška Kineskom narodu.

ivana

25.04.2019. 22:16

Nismo Kinezima nevazni,cim se toliko trude oko nas...i mi smo im zahvalni na tome.

Maja

26.04.2019. 07:39

Sastanak sa predsednikom SIjem je izuzetno važan za Srbiju.Njihova podrška je veoma važna.