Nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije su "konj za borbu" premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaj, za opstanak na vlasti, izjvio je danas politički analitičar Rasim Aljija za prištinski Zeri.

Aljija je to rekao komentarišući tvrdnju ministarstva za trgovinu da je "oko pola milijarde evra uvoza iz Srbije i nekoliko izvoznih proizvoda s Kosova" srušilo trgovinski bilans sa Srbijom u šta niko nije mogao da veruje da će se dogoditi jednog dana.

PROČITAJTE JOŠ - Haradinaj: Dokazano da je tzv. OVK vodila sveti rat

Prema tim tvrdnjama Priština je na tržište centralne Srbije plasirala tri puta više proizvoda nego što je bio plasman srpske robe na tržištu kosovske teritorije.

I sve to zahvaljujući nametnutoj sto odsto uvećanoj stopi na proizvode iz centralne Srbije, ali i odluke Beograda da Prištini ne uvede kontramere.

PROČITAJTE JOŠ - Haradinaj o Mogerini i Hanu: Na sreću odlaze

"U političkom smislu, nametnute takse su konj za borbu premijera (Ramuša Haradinaja) da ostane na vlasti", rekao je Aljija.

Prema njegovim rečima, Haradinaj će nastaviti da koristi nametnute takse na proizvode iz Srbije sve do trenutka kada više neće imati šta više da izvuče iz toga za upotrebu na unutrašnjem planu, dok mu na spoljnom planu to služi kao poluga za pregovore", rekao je Aljija.

Iako je, kako kaže, jasno da su uvećane takse uzdrmale odnose sa Prištini naklonjenim država, ne veruje da će to još dugo trajati.

"Jer, na spoljnopolitičkom planu, sasvim je jasno da je odnos sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima Kosova uzdrman...", rekao je Aljija.