Sednica Saveta za rodnu ravnopravnost u Skupštini grada prekinuta je nakon što su lideri Saveza za Srbiju pokušali nasilno da uđu u zgradu Starog dvora.

Ispred Starog dvora su lideri SzS su Boško Obradović, Nikola Jovanović, Marko Bastać.

Pročitajte još: Održani protesti '1 od 5 miliona' u Kostolcu, Majdanpeku i Senti (FOTO)

Ispred zgrade Gradske uprave Beograda za 10 sati bila je najavljena konferencija za novinare SzS o, kako su najavili, sprečavanju projekata koje grad planira.

Članice Saveta za rodnu ravnopravnost izašle su ispred ulaza, kako bi okončale blokadu Skupštine Grada, posle čega je došlo do verbalnog sukoba.

Pripadnici opozicije su zatim krenuli u šetnju, a potom skinuli ogradu sa gradilišta na Trgu republike i uputili se ka Kolarčevoj, gde su te znake za radove postavili ispred sedišta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).


Demonstranti su se zatim razišli.10:33 - DVE ŽENE PALE U NESVEST

Nakon što su se okupili ispred zgrade Uprave, predstavnici SzS došli su do Starog dvora.

Žene koje su učestovale na sastanku Saveta sprečavaju predstavnike opozicije da uđu u zgradu. Dve žene su pale u nesvest, pa je došla i ekipa Hitne pomoći.

10:35 - OPOZICIJA TRAŽI SASTANAK SA GRADONAČELNIKOM

Predstavnici SzS traže da se sretnu sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i njegovim zamenikom Goranom Vesićem da im predaju svoje zahteve.
10:39 - TRAŽE OSTAVKU VESIĆA

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać optužuje Vesića da je poslao žene da ga brane. Okupljeni traže da gradonačelnik smeni Vesića sa položaja.

10:45 - "SRAM VAS BILO"

Žene sa ulaza ne žele da se pomere i uzvikuju opoziciji "sram vas bilo".

10:49 - ČLANICE SAVETA NASTAVILE SEDNICU

Pojavila se informacija da će Goran Vesić izaći pred okupljene pristalice opozicije.

Članica Saveta za rodnu ravnopravnost nastavile su sednicu na stepenicama Starog dvora. Strasti su se uzburkale kada je neko od okupljenih zapretio ovim ženama šamaranjem, a one zatražile izvinjenje.


11:17 - PRETNjE ŠAMARIMA

Neko od okupljenih pretio je da će jednoj od žena sa ulaza da "lupi šamarčinu".

11:35 - OPOZICIONARI U ŠETNjI

Opozicionari su krenuli u šetnju do Trga republika, i najavili da će da skinu ogradu sa gradilišta i da je odnesu do REM-a. Pored ostavke Vesića, traže i da se obustave "nelegalni radovi u gradu".

11:47 - "VRATIĆEMO SE"

Opozicionari rekli članicama Saveta za rodnu ravnopravnost da će "se vratiti"

11:47 - KOLAPS U SAOBRAĆAJU

Policija je blokirala saobraćaj, a u Dečanskoj sve stoji.

11:55 - SNS: OSUĐUJEMO NASILjE

"Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke najoštrije osuđuje novu salvu nasilja fašiste Obradovića i lopova Đilasa i Jeremića.  Beograđani treba da znaju da su nasilnici iz SzS pokušali da upadnu u Skupštinu grada, prilikom čega su povređene dve starije žene, koje su u tom momentu prisustvovale Savetu za rodnu ravnopravnost", stoji u saopštenju SNS.

"Građani su još jednom na delu imali prilike da vide fašiste, nasilnike i siledžijstvo, i zato pozivamo nadležne državne organe da reaguju što hitnije i da spreče svakodnevni teror Đilasa, Jeremića i Obradovića nad ženama", dodaje se u objavi za medije..

12:02 - PRIPADNICI OPOZICIJE ISPRED REM-A

Posle šetnje, opozicionari predvođeni Obradovićem stavili su znakove za gradilište ispred REM-a. Oni su se zatim razišli.

12:15 - DVE ŽENE PREVEZENE NA URGENTNI CENTAR

Dve žene su iz Skupštine grada posle pokušaja upada čelnika SzS, prevezene u Urgentni centar. Reč je o Đurđini Ljubenović (69) i Svetlani Tašljarević (61).

13:23 - BORKO STEFANOVIĆ: NIJE BILO NASILjA ISPRED GRADSKE KUĆE

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i odbornik u Skupštini grada Borko Stefanović izjavio je danas da nije bilo nikakvog nasilja ispred Gradske kuće, gde su došli da traže sastanak sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i smenu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

13:44 - PALMA: DRŽAVA DA ZAUSTAVI SILEDžIJE

”Najnoviji u nizu siledžijskih napada dela opozicije na državne institucije, današnji pokušaj upada u Skupštinu grada Beograda, kao i još jedan u nizu napada na žene i vređanje novinara, predstavlja do sada nezapamćen akt mržnje prema državi i narodu”, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

“Država više ne sme tolerisati maltretiranje naroda, zaposlenih u institucijama, bahato vređanje novinara i napade na žene od strane siledžija iz redova opozicije. Ovaj događaj me podseća na nasilje u porodici kada u pojedinim slučajevima državni organi ne reaguju na nasilje i na kraju se desi da čovek ubije ženu. Mnogo je žena u Srbiji stradalo od nasilnika i da bi sprečili da se ne desi stradanje žena, državne institucije moraju da reaguju prema nasilnicima još danas i da saopšte javnosti koje mere su preduzeli” kazao je Marković.

On je istakao da "samozvani lideri opoziciju pribegavaju siledžijskom ponašanju kako bi skrenuli pažnju na sebe".

"Napali su novinare, zaposlene u ustanovama, čak i radnike koji rade na rekonstrukciji Trga Republike. I tu nije kraj. Smetali su im čak i saobraćajni znaci i bezbednosne ograde. Njihovim uklanjanjem ugrožavaju bezbednost u saobraćaju i dovode u opasnost građane Beograda. Ali njih građani i njihova bezbednost ne interesuju, već haos i nasilje pomoću kojih bi da dođu do vlasti i fotelja", stoji u saopštenju.


"Osuđujemo ovakvo siledžijsko ponašanje i tražimo od nadležnih državnih institucija da u skladu sa svojim ovlašćenjima zaustave ovo bezakonje i maltretiranje građana. Još jednom ponavljamo da se u demokratskom društvu na vlast dolazi voljom naroda, a ne maltretiranjem naroda. Ne može manje od 10 posto ljudi da maltretira preko 90 posto, jer demokratija je vladavina naroda” , poručio je predsednik Jedinstvene Srbije", dodaje se.
(Z. U.)

14:52 - STEFANOVIĆ: SRAMNO OBRAČUNAVANjE SzS ZA ŽENAMA

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović rekao je danas da su novi napadi lidera Saveza za Srbiju na žene samo još jedna potvrda da je njihova politika zasnovana jedino na obračunu sa ženama i ponovio da nasilje nije i neće biti dozvoljeno niti prihvatljivo u Srbiji.


Opširnije pročitajte OVDE.

16:35 - UC: DVE ŽENE IZ SKUPŠTINE GRADA NA KUĆNOM LEČENjU

Dvema ženama, kojima je pozlilo prilikom pokušaja predstavnika Saveza za Srbiju da uđu u zgradu Skupštine grade, ukazana je pomoć u Urgentnom centru i one su na lični zahtev puštene kući.

Zamenik direktora Urgentnog centra dr Dušan Jovanović kaže da su oko 11 sati primljene T. S. (61) i Lj. Đ. (69) vidno uznemirene, u stanju šoka, da se jedna požalila da je dobila udarac u glavu, a druga u stomak.

"Urađena je inicijalna dijagnostika. Preporučeno im je da ostanu na daljoj dijagnostici i opservaciji u Urgentnom centru što su one odbile i na lični zahtev napustile Urgentni centar" , rekao je Jovanović za Tanjug.

On je dodao da im je prepisana odgovarajuća terapija i da im je savetovano da u slučaju pogoršanja stanja odmah se jave u ovu ustanovu.


21:09 - ALEKSANDAR VULIN: FAŠISTI HTELI DA IZAZOVU SUKOB

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin pozvao je juče državu da reaguje pre nego što, kako je rekao, fašisti izazovu sukobe u kojima će neko stradati:
- To je njihov cilj, koji ne sme da se ispuni. Srbi to nisu zaslužili. Fašisti su još jednom u Beogradu pokušali da upadnu u Skupštinu. Navikli da pale i uništavaju, napali su žene u Skupštini grada i ponovili mržnju prema ženama kao i kada su ih napali u Republičkoj izbornoj komisiji, Narodnoj skupštini, ispred televizije Pink, ispred REM, RTS.