TOKOM rata na Kosovu i Metohiji iz svojih domova proterano je 16.000 Srba i 800.000 Albanaca. I dok je naš narod raseljen zbog "odmazde od ratnih sukoba", Albanci su bežali od "masakra i masovnog proterivanja". Mali broj Srba, Roma, Aškalija pobegao je tokom nasilja 2004. godine.

Ovaj scenario, koji liči na holivudsku kinematografiju, gde se pogrom Srba naziva sukobom, napisan je u delu zvaničnog izveštaja Centralne obaveštajne agencije rezervisanom za Kosovo. Dokument američkih obaveštajaca bavi se svim državama sveta, (tako tretira i našu južnu pokrajinu) i do detalja donosi podatke o državnom uređenju, geografskom položaju, broju stanovnika, klimi, računanju vremena, ključnim političkim akterima...

PROČITAJTE JOŠ - CIA PROGNOZIRA: Srbija i Albanija biće u "pravoslavnoj Evropi"?

Zato je pravo čudo kako su "zaturili" više od 180.000 nevoljnika koji su pobegli od terora OVK. Jer, prema podacima naše države, oko 200.000 Srba ne može godinama da se vrati na svoja ognjišta. Istina, u delu izveštaja CIA koji se odnosi na Srbiju, navodi se da je sa Kosova izmešteno 199.584 uglavnom kosovskih Srba. Odatle je nejasno, kako ih je samo 16.000 - proterano, što navode u analizi za tzv. Kosovo?

Navodi se dalje i da Srbija protestuje, jer su SAD i neke druge zemlje priznale Kosovo. Pominju da je u pitanju 110 država, iako ih je trenutno, posle poslednjih povlačenja priznavanja - 103. Prikazujući ličnu kartu Srbije, istraživači CIA navode da se nalazi na jednoj od najvažnijih kopnenih ruta od Zapadne Evrope do Turske i Bliskog istoka. Glavni faktori za povoljan rast su ekonomske reforme i strateška lokacija. Radna snaga je relativno jeftina i kvalifikovana. Suočavamo se sa neefikasnim pravosudnim sistemom i visokim nivoom korupcije, kao i starenjem stanovništva. Nalazimo se na tački pretovara heroina iz jugoistočne Azije ka zapadnoj Evropi.

PROČITAJTE JOŠ - Kako CIA vidi Srbiju

Kao pozitivna stvar navode se sporazumi o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i zemljama članicama Centralnoevropskog sporazuma. Ističe se da Srbija ima izvore nafte i gasa, nalazišta uglja, gvožđa, bakra, cinka, antimona, hromita, zlata, srebra, magnezijuma, pirita, krečnjaka, mermera, soli, obradivo zemljište... Kako su primetili, nešto smo manji od Južne Karoline, teren nam je "ekstremno raznolik", a potencijalna opasnost nam preti od zemljotresa. Tokom migrantske krize u Srbiju su od 2015. do 2018. stigla 684.572 migranta, ali smo uglavnom tranzitna zemlja u kojoj su ostala 3.193 azilanta.

"TRGOVINA" U BiH

U ODELjKU koji se bavi Bosnom i Hercegovinom navedeni su podaci o Dejtonskom sporazumu, kada je 1995. godine stavljena tačka na rat. Istraživači CIA primećuju da visoko decentralizovana vlast otežava koordinaciju ekonomske politike i reforme, dok prekomerna birokratija obeshrabruje strane investicije, pa je njihov broj naglo opao od 2007. godine. Najozbiljniji problem je visoka nezaposlenost, a veliki deo privrednih aktivnosti je i dalje neregistrovan. Takođe, BiH je označena i kao tranzitna tačka za šverc heroina i trgovinu ljudima.


ZAGAĐENO MORE U CRNOJ GORI

AMERIČKI obaveštajci predstavili su Crnu Goru kao zemlju u kojoj većina stanovništva govori srpskim jezikom - 42,9 odsto. U delu koji se odnosi na istoriju, CIA navodi da Crna Gora vodi poreklo iz 13. veka i da se "odnosi na visoka područja u srpskoj pokrajini Zeta". Kao glavni problemi navode se javni dug, visoke kamate na kredite, ali i more zagađeno zbog ispuštanja neprečišćene kanalizacije naročito kod Kotora.

U rubrikama o rizicima po bezbednost i terorizam, za Crnu Goru je navedeno samo da je 2016. uhapšena grupa opasne sekte "Aum Šinrikjo". Amerikanci su stavili tačku na crnogorske nedoumice o tome koji je najviši planinski vrh u zemlji. Primat su dali Durmitoru i Bobotovom kuku (2.522 metara). (V. K.)